Kada instaliram paket iz izvornog koda (npr. gtk±2.10.6.tar.gz) radim ovo:
-prvo dearhiviram (gz) pa otpakiram (tar) paket.
-nakon toga uđem u folder tog paketa
-onda ./configure ==> make ==> sudo make install
Ok! To mi je sve jasno. Pitanje je: što svi ovi postupci rade, gdje mi se smještaju instalirani paketi i (najvažnije) smijem li obrisat mapu u koju sam otpakirao paket i iz koje sam potero ove komande nakon instalacije paketa. Tj., da li je kao i u windozama da se na više mjesta instalirava paket ili …???
Mislim da ovo nije teško pitanje za vas linuksaše pa pliz odgovorite. A drudo pitanje ću postat kasnije…
Prilikom instalacije paketa atk ispiše mi se poruka pri kraju ./configure :
checking for pkg-config… (cached) /usr/bin/pkg-config
checking for GLIB - version >= 2.0.0… *** ‘pkg-config --modversion glib-2.0’ returned 2.12.4, but GLIB (2.10.2) *** was found! If pkg-config was correct, then it is best *** to remove the old version of GLib. You may also be able to fix the error *** by modifying your LD_LIBRARY_PATH enviroment variable, or by editing *** /etc/ld.so.conf. Make sure you have run ldconfig if that is *** required on your system. *** If pkg-config was wrong, set the environment variable PKG_CONFIG_PATH *** to point to the correct configuration files
no
configure: error:
*** GLIB 2.0.0 or better is required. The latest version of
*** GLIB is always available from ftp://ftp.gtk.org/. If GLIB is installed
*** but not in the same location as pkg-config add the location of the file
*** glib-2.0.pc to the environment variable PKG_CONFIG_PATH.
…i tu stane atk. Tko zna što njega točno mući i kako to riješiti?
Ako je moguće detaljnije (jednostavnije) objasnit jer linux koristim od jučer ujutro.
Ubuntu nije source based distribucija.Zasto ne koristis automatizovanu stvarku apt-get ? Vjerujem da u repoz. ima to sto trazis apt-cache search imepaketa , te nakon sto ga nadjes apt-get install imepaketa
Osnovna preporuka: Instaliraj pakete za svoju distribuciju! (gtk+2, gtk+2-dev/lib-gtk+2 ili kako se već ovaj dan zovu development paketi na tvojoj distro)
Ako baš moraš/želiš iz izvornog koda, evo redoslijed za kompajliranje nove verzije gtk (skineš zadnje verzije sa http//www.gtk.org)
0. pkg-config (na većini sistema je već instalirana verzija koja radi)
glib2
atk
pango
gtk+2
(3.1 cairo?)
Distribucije obično instaliraju ovo sve na /usr prefix (=> biblioteke završe u /usr/lib), tako da moraš pozivati configure sa ‘–prefix=/usr’
…
Naravno, ako šta zezneš u procesu više ti neće raditi gnome niti gtk bazirane aplikacije (redom od Firefoxa).
Tehnički postoji mogućnost instaliranja i korištenja više verzija gtk biblioteka (i bilo koje druge), ali bi bilo najbolje da to sam istražiš. Potraži na google “DSO Howto” i “LD_LIBRARY_PATH”
Ovo sam dobio na jednom drugom forumu, pa ako ovima koji to kuže znači išta da mi pomognu…
NEPOZNATA DOBRA DUŠA:
Koja distribucija je u pitanju…
Ajde otkucaj ovo i pasteuj izlaz:
Kod:
cat /usr/lib/glib-2.0/include/glibconfig.h | grep VERSION
----------- Dopuna: 13 Dec 2006 18:28 ---------
Hm… Pade mi napamet ovakav scenario… Dakle… U tvojoj distribuciji je instalirana verzija 2.xx… Medjutim ti iz nekog razloga instaliras noviju verziju preko postojece… U tom slucaju nova verzija (ukoliko nisi namestao prefix pri pokretanju configure skripta) bi bila instalirana u /usr/local/lib, dok stara vec postoji u /usr/lib… E to bi mogao biti taj konflikt… Dakle otkucaj i:
Kod:
ls /usr/local/lib/glib*
cat /usr/local/lib/glib-2.0/include/glibconfig.h | grep VERSION
Ja sam to napravio i dobio ovo kao izlaz:
JA:
Mislim da si odlično skužio koji je problem. Dakle kad otkucam ovo prvo što si mi rekao dobijem ovaj izlaz: