Moze li mi ko poblize objasnuti kako da instaliram program na Linux platformu? Radi se o npr. programu za emuliranje rada windowsovih programa wine.
P.S. Pocetnik sam sa Linux-om. :oops: [/b]
Moze li mi ko poblize objasnuti kako da instaliram program na Linux platformu? Radi se o npr. programu za emuliranje rada windowsovih programa wine.
P.S. Pocetnik sam sa Linux-om. :oops: [/b]
Ovisno o distribuciji, imaš negdje program za instaliranje programa
Npr. za SuSE Linux, otvoriš Yast, nađeš “Install software”, u polje za pretragu ukucaš wine, klikneš dvaput, ubaciš CD.
Ili za Mandrake: pokreneš Mandrake Kontrolni centar, nađeš Instaliraj programe - dalje je isto.
Zaboravio sam staviti verziju Linux-a, radi se o verziji Red Hat 9 i Fedora Core 1, pa ako mozete o tome malo vise reci. kako se na njima instalira program?
Eto momci su ti navli gdje da pogledas. Pitam se jeli to Fedora neisporucuje Wine ? Ako tvoja distr. sadrzi vec wine onda ga nadji na cdu i instaliraj kao sto gore Vedran navodi. Ali znas Stole, ako hoćeš da postaneš “pravi” Linuxaš onda pogledaj da umjesto tih Win. programa nadjes alternativu čiji je Code otvoren.
baby nemoj tako…wine je veoma koristan … i naravno radi na linux-u 8) :lol:
Nije da sam protiv ili za Wini programe ali mi je lakse nauciti raditi sa necim sto ima i pod windowsima. Sto se tice programa koji se koriste sa otvorenim Code-om ali ne znam gdje da ih nadjem.
Ako znas linkove posalji.
Na CD-u tvoje distribucije … dosta programa za linux rade i na windowsu …
Pa dobro, probaj sa wine-om. Ako zakoci ,reci nam o kojim programima je rijec pa mozda ti mozemo pomoci dalje.