Hihi pa ja to doživljavam kao “cijenu” Linuxa - obaveza da se pomogne drugima koji isprobavaju Linux.
Eh da nebi sada uvijek kucao startx, ti lijepo uredi display-manager(najbolje xdm , tako da se graficki prijavis pri startu pa ce on pokrenuti sam strartx. Da bi se xdm pokrenuo potrebna je ona linija u /etc/inittab.
Da mi još neko kaže kako to da uradim.
Znam da su ovakva pitanja glupa za vas ali šta kada neko nezna.
Eh, zaboravi još dodati CD-ROM mi je prepoznat dok DVD-RW nije. Najvjerovatnije sam zaboravio uključiti SCSI emulaciju u toku instalacije. Postoji li kakvo naknadno rješenje??
za CD-ROM i DVD-RW posalji nam sta ti ispise ovom komandom:
cat /etc/fstab
za KDE:
recimo da ti se KDE nalazi na nekom CD-u (DVD-u) (u direktoriju CDROM/slackware/kde/) ili pak na hard disku (hda1/install/kde/) dovoljno je samo da u prvom slucaju mount-as cd-rom ili dvd (mount /mnt/cdrom) odes u direktorij gdje ti je kde (cd /mnt/cdrom/slackware/kde/) i ukucas slijedecu naredbu installpkg *tgz. Drugi slucaj je skoro isti samo umjesto da ides na /mnt/cdrom ides u drugi direktorij u kojem se nalazi KDE , recimo, cd /mnt/hda1/install/kde i ukucas: installpkg *tgz
Pozdravi
Zar Slack neposjeduje program setup koji je namijenjen pocetnicima za ollakšanu instalaciju paketa ? Ja koristim Slack 4 na starom šleptopu i tamo ide. Znači otvori xterm ili konzolu i pokreni (kao root) program setup, izaberi instalacioni medium, i udri.
Moze i to
Poslije komande dobijem ovo:
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
/dev/hda2 / ext2 defaults 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 noauto,owner,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
A za KDE, nema nikakvog direktorija sa takvim nazivom na disku več samo jedan ISO fajl i ništa drugo.
Reci nam koji boot-manager koristiš(LILO ili GRUB)i na kojem kanalu si priključio uređaj (master na prvom ide kanalu ili možda slave na drugom ide kanalu??) pa ćemo ti tačno objasniti kako da ga u tri poteza urediš.
Za boot koristim SysLinux BootDisk kojeg sam napravio tokom instalacije(ništa lilo)disketu ubacim i linux se startuje. A DVD-RW sam priključio na secondary master znachi hdc.
Hajde da vidim ta tri poteza.
- Moramo isključiti ide podršku za taj uređaj
- Moramo uključiti scsi podršku za taj uređaj
- Moramo stvoriti novi scsi uređaj
Eh sada malo detaljnije:
1 Prilikom boota moraš kernelu predati opciju hdc=ide-scsi. To se može raditi na promptu ili upisati u lilo.conf. Pošto nisam koristio Syslinux, neznam kako da to uneseš u njega. Znači probaj na promptu.
2 Sada se moramo potruditi da se scsi emulacija pri podizanju sistema automatski pokrene. Mislim da je na slacku datoteka /etc/rc.d/rc.modules za to zaslužena. Bar ovdje kod mene na slack 4.0 (tiny linux) je to ta datoteka. U nju unesemo : /sbin/modprobe ide-scsi. Naravno ovo sve kao root.
3 Sada nam treba jedan slobodan uređaj. Pošto si već zauzeo /dev/cdrom moraš pogledati da uzmeš /dev/cdrecorder ili nešto slično (cdrw). Nakon što si siguran da taj novi uređaj postoji kucaj kao root:
ln -sf /dev/scd0 /dev/cdrecorder
Time smo završili konfiguraciju.
Sada možeš montirati uređaj. Ako neželiš da ga montiraš uvijek ručno, unesi sebi jedan red u datoteku /etc/fstab:
/dev/cdrecorder /mnt auto noauto,user,exec 0 0
To bi bilo sve.
PS. Bilo bi dobro da u svojoj fstab ispraviš onu nulu na kraju reda
tako da stoji /dev/hda2 / ext2 defaults 0 1
U slučaju da VALID FLAG nestane , pokrene se e2fsck.
Ok, saznao sam da syslinux ima config file na disketi koji se zove syslinux.cfg. Unesi red append hdc=ide-scsi
Wow i ovo sam uspjeo, ali nisam unosio red append hdc=ide-scsi. Zaista pomoču vas ja ovaj linux brzo savladavam.
Da krenem sa sljedećim pitanjem. Modem i konekcija.
Kako da konfiguriram dial-up konekciju sa LG Lm-I56N u pppsetup-u.
Skinuo sam potrebni slmodem-2.9.9b.tar sa neta koji je potreban za modem i instalirao ga. Gledao sam malo na slackware.com ali nisam siguran kako tačno podesiti opcije za BihNet; PAP,CPAP,SCRIPT i ostalo.
Ako može malo detaljnije.
Nema potrebe za ovim. Slack ce sve sam obaviti
I u ovom slucaju bit ce : /dev/sr0 , prema tome :
ln -sf /dev/sr0 /dev/cdrecorder - za ovim nema potrebe
/dev/sr0 /mnt/dvdrw auto noauto,user,exec 0 0 - za fstab
(napraviti dir /mnt/dvdrw: mkdir /mnt/dvdrw)
Pa imaš programe koji ti to odrade, npr. wvdial ili kppp. Uh ne znam šta detaljnije da kažem
Prethodno napravi symlink /dev/modem -> /dev/slmdm0 ili kako se već zove.
find /dev/ -name 's[r|c][d|0-9]*' -exec echo Mozes koristiti {} ;
Pa dobro, mislio sam da je lakše zapamtiti SCSI-cd nego “SCSI-Removable” a linkovi su radi ikona na desktopu i direktorija koje neke distr. autom. naprve.
Pa nemam programe koji mi to odrade več samo ppp pa bi vas zato zamolio da mi neko objasni kako tačno da postav dial-up (BihNet)konekciju. Prvo pokrenem pppsetup i onda… šta trebam tačno uraditi?
man pppd
i čitaj
nije nimalo jednostavno! drugim riječima, ja nemam pojma kako bih to uradio.
Šta ti fali da instaliraš wvdial, to je konzolni program koji nije ni 200 kilobajta veličine?
nisam dobro ovo upratio sve…ali jesil ti uspio instalirat kde ?..jer ako imas kde onda imas i KPPP, jer on dodje u paketu kdenetwork.tgz…
znam da si reko gore da na dvd-u imas samo .iso image…i da nemozes da instaliras kde…probaj nac od nekog u bihacu…a ako ne usppijes tako, onda javi pa cu da ti posaljem ja samo KDE na cd-u jer kao sto reko nemam slack cd2 da valja…
rip
Eh, kad bi ga mogao instalirati jer wvdial samo ide na RedHat i Debian.
A za wvdial je još potreban i wvstreams library kojeg isto tako nema u odgovarajučim pekejđima.
Pogledat ću još, a ako ne nađem javit ću.