Instalacija

Nabavio sam sebi linux Slackware 10.0 na DVD disku. Presnimo sam dvije ISO slike na 2 obična CD diska.
Formatiro i podjelio HDD na 2x20GB.Na jednoj particiji sam snimio WinXP a drugu sam ostavio za Slack.
Skinuo sam rawrite i bare.i i napravio boot disketu. Sada mi samo još treba root floppy, valjda :?
Na netu sam pronašao root.img ali ga nemogu nikako snimiti pomoču rawrite-a.
Da li sam sam skinuo pogrešni root.img , i koji trebam- gdje naći.
Šta mi je još potrebno za instalaciju.

stavi 1 cd slackware u cd-rom i namjesti sebi u biosu da bootas sa cd-a!

dalje bi trebao sam shvatiti …ako ne… javi ponovo kad zapnes :slight_smile:

rip

Ako imas mogucnost boota sa cd kad ubacis prvi cd odma ce ti ucitati i netrebas ze zamarati sa flopy. Ako ne mozes ostavi mail pa cu ti poslati.

Kakvu grešku javlja rawrite ? Zar se taj fajl nezove root.gz ? Na linuxu ga mozes kopirati sa dd if=root.gz of=/dev/fd0H1440, na xp nemam pojma. :rolleyes:

Snimio sam root.img sa rawriterom.
Eh, sada da mi neko objasni kako instalrati Slack.
Kada ubacim boot disk pojavim se sljedeće.
bla,bla
bla,bla
boot:
i pritisnem enter
onda piše loading vmlinuz…

Insert root floppy to be loaded into RAM disk and press ENTER.
Onda ubacim floppy na koji sam snimio root.img sa rawriterom.
pa mi piše sljedeće:
RAM DISK: Couldn’t find valid RAM disk image starting at 0
VFS: Inser root floppy and press ENTER
pritesnem enter pa onda piše
FAT: bogus logical sector size 63222
UMSDOS: msdos_read_super failed , mount aborted
FAT: bogus logical sector size 63222
sh_2021: reiserfs_read_super: can not find reiserfs on fd (2,0)
Kernel panic:VFS: Unable to mount root fs on 02:00
i nakon toga moram da restartujem komp

U biosu sam podesio DVD-RW kao boot.
Kad ubacim CD na kojem sam snimio slackware-10.0-install-d1.iso
neće da bootuje.

Pronašao sam još neke fajlove Install.1 i Install.2 koji su valjda potrebni, da li trebam njih skinuti.
http://ncart.scs.ryerson.ca/pub/slackware/slackware-10.0/rootdisks/
I ako neko može da mi objasni na bosanskom instalaciju od A do Žnj
Please :frowning:

Jesil ti kad koristio koju linux distribuciju? slackware nema bas tako lijepu instalaciju tipa next-next i sl.Ocigledno imas nekog problema sa flopy disketama al ti ne odgovori imas li mogucnost bootanja sa cd (preteženo kod novih masina ima).Dalje treba ti 3 diskete boot, instal1 i instalal2

Bilo koji optički da postavim kao boot ono neće , DVD-RW ili CD-ROM
jednostavno samo pokrene WinXP.
Pokušat ću da skinem install1 i install2 i kad ih nabacim na diskete javit ću.

Dajte ljudi, ima li ko u Bihaću originalne Slack CD-ove? Nek dobaci čovjeku.

btw, već je izašao i 10.1 :slight_smile:

ja mislim da je problem kod tog tvog DVD-a sto nema boot image na sebi pa nemoze da se boot-a sa njega…vjerovatno ti je neko snimio slack kao obicni data cd!

ako nema niko cd-ove u bihacu…imam ja 10.1 prva 2 cd-a i nije problem nikakav poslat cu ti, samo mi trebas reci tacnu adresu!

rip

Evo pokušao sam ponovo ali ništa. Ovi moji diskovi su 100% smeche, kako god ono neće :frowning:

l1nx za te CD-ove Slackware 10.1 , nebi bilo loše kad bi poslao.
Evo ti adr. na mail , a nazad ću ti poslati po koji prazni DVD-R i CD-RW.

Može li ??? :rolleyes:

hehe
ma nije frka za CD-ove :slight_smile:

poslacu ti ja ovo do kraja sedmice :slight_smile: nista se ne brini :slight_smile:

a dodacu ti i “upustvo” za installaciju :slight_smile: …skovat cemo ja i drug nesta :slight_smile:

rip

Na ovoj stranic imas upustvo:http://www.linuxpackages.net/howto.php?page=slack_log&title=Slackware+Install
Takode imas u dosta materijala za pročitat mislim da ako ovo procitas i jos neke howto da neces imat problema.

Samo da dodam:

http://www.slackware.org/book/

Ljudi hvala za pomoć :slight_smile:

danas sam poslao cd1 slackware. drugi ti nisam slao jer ima gresku na sebi (samo ovaj sto ja imam kod sebe, ostali su uredu)…a svakako ti nece ni trebati jer na njemu imas samo jos KDE koji imas na tom svom dvd-u i kojeg mozes istalirati naknadno (ako ti za ovo bude potrebna pomoc javi mi)…eto…stavio sam preporuceno trebao bi stici brzo :)…ako ti zatreba pomoc oko instalacije javi…ali evo kolege su ti vec dali par linkova na kojim bi trebalo biti otprilike sve sto ti treba :)…

rip

I evo danas je stigao CD. Thanks l1nx
Ubacio sam disk i sve je prošlo bez problema. Sa fdisk sam napravio
dvije particije jednu primarnu (Type 83) i drugu swap Type82 (400MB treba da bude dosta).
Pokrenuo sam setup, formatirao particije i odabrao kompletnu instalaciju.
U toku instalacije pojavila mi se mogučnost za lilo, ali nisam je htio odabrati jer nisam bio siguran šta će biti pri bootu (da li ću uspijeti podići WinXP), pa sam tako napravio samo SysLinux BootDisk sa kojim pokrećem zadanu particiju na kojoj se nalazi Slackware. Tako kada upalim komp. samo se bootuje XP, a kad hoću Slack ubacim
floppy. Eh sada imam mali problem kada pokrenem linux, grafičko sučelje se nepojavljuje automatski (u toku instalaciji postavio sam blackbox) nego imam pristup samo iz komandne linije gledajuči u crni monitor. Znali ko kako da pokrenem Blackbox ili Fluxbox.Please help???

Probaj komandom startx i prekontrolisi datoteku /etc/inittab.
Treba da postoji red u kojem stoji id:4:initdefault:

PS. Izgleda da je ovaj bug standard na slack 10 :lol:

Funkcjoniše startx … i zvuk je tu ,nisam se nadao da će prepoznati zvučnu
Šta bi ja bez vas linuxsaša :smiley:

[quote]Funkcjoniše startx … i zvuk je tu ,nisam se nadao da će prepoznati zvučnu
Šta bi ja bez vas linuxsaša :D[/quote]

Vjerovatno “nasao” druge Linux-ase :smiley: