Instalacija

Pozz svima.
Ovako.Imam Hard Disc od 160 GB ali je on podijeljen na 3 dijela, znači c,d i e.Eh sad na c instaliram sistem dok na druga 2 čuvam neke meni jako bitne podatke.Trenutno koristim windows xp ali sada želim da instaliram ubuntu 11.04.Kako da instaliram ubuntu na c a da mi druga 2 diska ostanu kaki jesu.Kada instaliram windows to je lahko ali sa ubuntu (pošto ga prvi put instaliram kao glavni sistem na računaru) bih ipak bio malo oprezniji.Kada hoću da ga instaliram nudi mi 3 opcije:

  1. Da ga instaliram pored windowsa (što ne dolazi u obzir)
  2. Da windows zamijenim sa ubuntu sa upozorenjem da će izbrisati sve podatke u windowsu(ovo me interesuje dali će obrisati samo podatke koji su na c ili cijeli hard disc)
  3. Nešto drugo (Da ja odaberem gdje,šta i kako da instalira)

Šta od ova 3 da odaberem i kako da instaliram.Možda pitanje jest poglupo ali ja bih ipak da mirno spavam.
Hvala unaprijed.

Ono sto ti hoces je 1.
Tu on zapravo napravi jedan folder na C:\ i u njemu napravi Image u koji installira Ubuntu, velicinu tog image-a biras sam. Kasnije ces moci birati izmedu Windowsa i Ununtu-a Pri boot-u (paljenje compa).
Ako ti se Ubuntu ne bude svidio moci ces ga Izbrisat iz Windowsa kao obicni program.Particije nece biti promijenjene.

Ali ja hoću da izbrišem windows,znači da na računaru bude samo ubuntu.

Mislim da ti to nije najpametnija ideja (ovo sto je Asmir predlozio je super ideja). Da bi obrisao windows i stavio samo ubuntu trebalo bi da si bar jednom proso kroz proces instalacije i da znas particionisat hard disk kako treba. Sudeci po tvom pitanju ne bih rekao da znas sam particionisat disk (jos :slight_smile: ).

Mene samo interesuje ako izaberem da zamijenim windows sa ubuntu, dali će on izbrisati sve sa c diska (na kojem je instaliram windows) ili će izbrisati sve sa čitavog hard diska(znači dali će formatirati i c i d i e)?

Realno ne znam šta će se tačno desiti sa tvojim particijama ako izabereš opciju “instaliraj pored windowsa” tako da ti je jedina opcija manuelno podešavanje particija.

U biti princip je da trebaš izabrati opciju “Manual partition layout” (pišem po sjećanju), tamo ćeš vidjeti tri particije tipa Windows (ne znam da li piše Windows ili Fat32 ili Ntfs), trebaš odabrati PRVU od tih, odabrati tip particije Linux ext4, mount point postaviti na / (samo jedna kosa crta i ništa više). Takođe je poželjno (ali ne i obavezno) da onda odradiš resize neke od preostalih particija tako da napraviš mjesta za swap particiju veličine par giga i tu izabereš tip particije Linux swap.

Eto čovjek je pitao kako to da uradi :slight_smile: ne odgovaram za posljedice gubitka podataka! Obavezno backupuj sve!

U svakom slucaju, kod manuelnog podesavanja provjeri da li je ili nije zakacena kvacica FORMAT. Ako jeste, kao i sto je logicno, particija pored koje stoji ova kvacica ce BITI formatirana a one ostale NECE. Ako nisi siguran sta radis backup-uj podatke pa se onda igraj, jedino ces tako nauciti. Ili nadji neki stari hard disk pa ga ubaci u racunar ili uzmi eksterni ili neki veci usb stik. Ali onda izvadi taj od 160 GB da bi bio siguran.

Postoji li mogucnost da te jako vazne podatke prebacis na neki usb storage disk, zgazis windoze i dignes slackware k’o co’ek :smiley: