Instaliranje Firefox 2.0 na Ubuntu distribuciji

Peoples,

Potrebna mi je pomoć da instaliram Firefox 2.0 na Ubuntu.

Skinuo sam paket s neta i otpakovao ga na desktopu, nakon cega sam sa konzole dosao u taj folder i pokrenuo firefox komandom ./firefox i sve je bilo ok, uspio sam se konektovat na net, pitao me je da li zelim da postavim firefox kao difoltni browser i ja sam klinuo ok, ali nakon sto sam izasao iz firefoxa nigdje nisam mogao naci ikonicu da je firefox instaliran. prije samog pokretanja sam completele remove raniju verziju firefoxa koja je dosla sa ubuntuom.

znači ako si otpakovao na Desktop, then u konzoli kucaj:

1. cd
  2. cd Desktop
  3. sudo mv firefox /usr/lib/firefox
  4. sudo ln -s /usr/lib/firefox/firefox /usr/bin/firefox

pokretanje:

Alt+F2 --> firefox

ili u konzoli kucaj "firefox &"
ako ti treba shortcut nije problem…

[quote=aldin]znači ako si otpakovao na Desktop, then u konzoli kucaj:

1. cd
  2. cd Desktop
  3. sudo mv firefox /usr/lib/firefox
  4. sudo ln -s /usr/lib/firefox/firefox /usr/bin/firefox

pokretanje:

Alt+F2 --> firefox

ili u konzoli kucaj "firefox &"
ako ti treba shortcut nije problem…[/quote]
E hvala majstore!

mala napomena

ovo je očito bilo dapper (6.06) + FF 2.0

moguće je da ti fontovi budu “malo drugačiji” tj, koriste malo više serifa neg što nam treba…

1. cd
  2. rm -rf .mozilla

(pazi! ako si snimao flashplayer plugin u ovaj dir (home/user/.mozilla) moras ga ponovo snimiti… ja ga inace snimam sa sudo u /usr/lib/firefox/plugins), btw ima flash9 beta za linux

1. edit -> preferences -> content -> default font (stavi DejaVu Sans) -> advanced na western i central europeo stavi isto DejaVu SAns gdje god može, NOTE: veličine(size) ne diraj…

nema na čemu, “šalji dalje”…

Zar nije lakse naci .deb package za firefox???

ma nije ovo teško koliko (možda) izgleda, ovo su samo tips&tricks koje smo ja i emx otkrili kada se .tgz FF snima na dapper-a

Aldine uradio sam komande koje si mi napisao i bilo je ok, tj. nije se pojavila neka greska.

Medjutim, F 2.0 nisam mogao pokrenuti na nacin sa Alt+f2, jer kad to ukucam pojavi se prozorcic u kojem upisem firefox, ali tada se pojavi upozorenje da nije pronadjen fajl.

Interesuje me zasto je ova treba instrukcija za pravljenje linka bitna? Kada sam otisao u folder bin i kada sam izlistao firefox link dobio sam:

lrwxrwxrwx 1 root root 20 2006-11-05 19:21 firefox -> /opt/firefox/firefox

Medjutim, prije nego sto sam uradio ove komande, izbrisao sam iz opt direktorija firefox koji sam ja ranije tu kopirao, kao sto sam napisao u prethodnom postu.

Uglavnom, ja mogu pokrenuti F 2.0 tako sto odem u usr/lib/firefox/firefox sa komandom ./firefox, ali ne mogu na onaj nacin?

Gdje sam pogrijesio?

Sve sto ti se nalazi u /usr/bin je takodjer u $PATH varijabli, tj. da pokrenes samo kucas firefox umjesto /usr/bin/firefox.
Ja firefox instaliram tako sto extractujem firefox tar paket u /home/adioe3/bin/firefox i simbolicki linkam firefox binary:

Radi k’o bombona. Sto se tice Alt+F2 fazona to je zavisno od Window Managera, ja koristim KDE u kojem je to nevjerovatno lako podesit. Za GNOME mislim da ima u Preferences -> Keyboard Shortcuts

kids drugs are bad… mkay ??? :smiley:

"ln -s /home/armin/bin/firefox/firefox /usr/bin/firefox"
Ovo je previse lame, treba exportovati PATH varijablu prije /usr/bin u nekom od display managera. Na Ubunutuu bi to bio gdm. Dakle u /etc/gdm/nekoj datoteci (vjerovatno Xsession) ili tako nesto dodati PATH=$HOME/firefox:$PATH
Na ovaj nacin, ne ostecujemo paket firefox i omogucavamo pokretanje privremene kopije firefoxa 2 kao primarne verzije na Ubuntuu i na bilo kojoj drugoj distribuciji dok ne izadju zvanicni paketi.
Ne postoji niti jedan razlog zasto se firefox 2 ne bi mogao pokretati iz $HOME direktorija, gdje mu je i mjesto dok ne dodju zvanicni paketi.

[quote=Gelsomino]Aldine uradio sam komande koje si mi napisao i bilo je ok, tj. nije se pojavila neka greska.

Medjutim, F 2.0 nisam mogao pokrenuti na nacin sa Alt+f2, jer kad to ukucam pojavi se prozorcic u kojem upisem firefox, ali tada se pojavi upozorenje da nije pronadjen fajl.

Interesuje me zasto je ova treba instrukcija za pravljenje linka bitna? Kada sam otisao u folder bin i kada sam izlistao firefox link dobio sam:

Medjutim, prije nego sto sam uradio ove komande, izbrisao sam iz opt direktorija firefox koji sam ja ranije tu kopirao, kao sto sam napisao u prethodnom postu.

Uglavnom, ja mogu pokrenuti F 2.0 tako sto odem u usr/lib/firefox/firefox sa komandom ./firefox, ali ne mogu na onaj nacin?

Gdje sam pogrijesio?[/quote]
hmm, ti reče da si completely izbrisao firefox 1.5? ako je tako onda od nje nije trebalo ostati “ništa”, znači otkud da ima /opt/firefox/firefox, nevermind

sudo rm -rf /opt/firefox/firefox
sudo rm /usr/bin/firefox
sudo ln -s /usr/lib/firefox/firefox /usr/bin/firefox
sudo chmod 755 /usr/bin/firefox

haj probaj sad Alt+F2

[quote=aldin][quote=Gelsomino]Aldine uradio sam komande koje si mi napisao i bilo je ok, tj. nije se pojavila neka greska.

Gdje sam pogrijesio?[/quote]
hmm, ti reče da si completely izbrisao firefox 1.5? ako je tako onda od nje nije trebalo ostati “ništa”, znači otkud da ima /opt/firefox/firefox, nevermind

sudo rm -rf /opt/firefox/firefox
sudo rm /usr/bin/firefox
sudo ln -s /usr/lib/firefox/firefox /usr/bin/firefox
sudo chmod 755 /usr/bin/firefox

haj probaj sad Alt+F2[/quote]
Eh sad radi k’o halva. Znaci fol je da se napravi link u binu posto se onda varijabla kako je kolega gore objasnio moze pozivati sa terminala direktno.

Zanima me jos, ako bih htio da imam vise verzija firfoxa, da li bih trebao da napravim npr. folder: usr/lib/firefox 1.5
pa da onda linkujem njegovu skriptu u binu ali pod nekim drugim imenom npr. firefox 1.5?

moze se to odraditi, ali mislim da ces imati probema jer ce svaka koristiti /home/user/.mozilla direktorij…

al evo:

1. cd

2. sudo rm -rf /usr/lib/firefox

3. sudo rm -rf /usr/bin/firefox

4. rm -rf .mozilla

5. sudo apt-get install firefox (ili je sudo apt-get install mozilla-firefox)->da instaliras v1.5

6. otpakovati FF2

7. kopirati FF2; sudo cp -Rv firefox /opt

8. sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox2

9. chmod +x /usr/bin/firefox2

alt+f2 ->firefox ili alt+f2 firefox2 izaberi… al opet kazem vjerovatno ces imati nekih poruka mozda ne opasnih, jer ce koristiti .mozilla dir u home-u

[quote=aldin]moze se to odraditi, ali mislim da ces imati probema jer ce svaka koristiti /home/user/.mozilla direktorij…

al evo:

1. cd

2. sudo rm -rf /usr/lib/firefox

3. sudo rm -rf /usr/bin/firefox

4. rm -rf .mozilla

5. sudo apt-get install firefox (ili je sudo apt-get install mozilla-firefox)->da instaliras v1.5

6. otpakovati FF2

7. kopirati FF2; sudo cp -Rv firefox /opt

8. sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox2

9. chmod +x /usr/bin/firefox2

alt+f2 ->firefox ili alt+f2 firefox2 izaberi… al opet kazem vjerovatno ces imati nekih poruka mozda ne opasnih, jer ce koristiti .mozilla dir u home-u[/quote]
Pojavi se sljedeca poruka, nakon sto sto ukucam komandu ili ako je pokrenem sa Alt+f2:

run-mozilla.sh: Cannot execute /opt/firefox/firefox2-bin.

Inace kada odem u /opt/firefox i pokrenem ./firefox onda se bez problema otvori ff2.

A link je napravljen kako treba u binu:

/usr/bin$ ls -l firefox2
lrwxrwxrwx 1 root root 20 2006-11-18 22:11 firefox2 -> /opt/firefox/firefox

Evo jedna od mene ovo sam naucio sam kod gimmie panel-a i jednostavna ko pasulj
Ako imas skinut taj Firefox 2.0 tar.gz
dekompresuj ga negdje za takve stvari koristim folder koji je napravljen u mom Home direktoriju nazvao ga “Software” hehehe
recicemo dalje da je i kod tebe tako npr.
Dekompresuj fajl
idi na taj direktorij u ovom slucaju Software>> Firefox
Desni klik novi dokument
Izmjeni ga u npr. firefox2.0.sh
otvori ga i pisi unutra

#!/bin/bash
cd ~/Software/firefox
’/home/medo/Software/firefox/firefox’

ovo u trecem redu [color=#FF0000]medo[/color] zamjeni sa imenom kojeg si ti izabrao(narvano nadam se da je kod tebe firefox takodjer u istom direktoriju ako ne onu gore skriptu uzmi kao primjer i mijenjaj redosljed)
Memorisi
Test: otvori terminal i pisi: sh “pa privuci taj firefox2.0.sh koju si napravio” u terminal
primjer
~$ sh '/home/medo/Software/firefox/firefox2.0.sh’
izmedju ovog sh i '/home ide prazno polje da nezaboravis
enter
Sigurno radi ako ne zabrljao si sa skriptom :slight_smile:
Desni klik na panel tacno tamo na one menu-e
izaberi ono menu obraditi il tako nesto
Docice ti jedan prozor desno “Novi Menu” izaberi nekakvo ime i objasnjenje
s lijeva otvori taj menu kojeg si napravio pa idi desno novi program
Nadji taj firefox2.0.sh
otvori ispred upisi sh
primjer: sh /home/medo/Software/firefox/firefox\2.\0.sh
ime koje zelis moze i internet expolorer ako ti je interesantnije hehehe :slight_smile:
ikonu mozes izabrati po svojo zelji imas je u firefox folderu pod icons
OK pa jos jednom OK (kod mene pise zatvori pa jos jednom zatvori
i eto gotovo
jelde jesam bio dosadan :wink:
Idi na menu na panel-u u tvoj folder sto si ga napravio i pokreni firefox 2.0
Izmjena Plugins za firefox
Idi na /usr/lib/firefox/plugins
Markiraj sve i kompresuj tj desni klik i izaberi opciju sa arhiv managerom il kako se zove na engleskom
nacices ih u home folderu te extraktuj u firefox 2.0 u plugins folder
za javu moraces slijedece ona ti nece ostati
$ ln -s ‘/usr/lib/j2re1.5-sun/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so’ '/home/medo/Software/firefox/plugins’
ono medo izbrisi i stavi svoj nadimak
Sada bi trebalo sve da radi

[quote=Gelsomino]Pojavi se sljedeca poruka, nakon sto sto ukucam komandu ili ako je pokrenem sa Alt+f2:

Inace kada odem u /opt/firefox i pokrenem ./firefox onda se bez problema otvori ff2.

A link je napravljen kako treba u binu:

/usr/bin$ ls -l firefox2
lrwxrwxrwx 1 root root 20 2006-11-18 22:11 firefox2 -> /opt/firefox/firefox[/quote]
fakat!

aldin@dapperson:~$ ls -lh|grep firefox
-rwxr–r-- 1 aldin aldin 9.2M 2006-11-19 20:46 firefox-2.0.tar.gz

aldin@dapperson:~$ tar xzvf firefox-2.0.tar.gz

aldin@dapperson:~$ ls -lh|grep firefox
drwxr-xr-x 12 aldin aldin 4.0K 2006-10-11 08:58 firefox
-rwxr–r-- 1 aldin aldin 9.2M 2006-11-19 20:46 firefox-2.0.tar.gz

aldin@dapperson:~$ sudo cp -Rv firefox /opt

aldin@dapperson:~$ sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox2

aldin@dapperson:~$ ls -lh /usr/bin/firefox*
lrwxrwxrwx 1 root root 22 2006-11-19 20:58 /usr/bin/firefox -> …/lib/firefox/firefox
lrwxrwxrwx 1 root root 20 2006-11-21 07:29 /usr/bin/firefox2 -> /opt/firefox/firefox

evo to je

aldin@dapperson:~$ firefox2

izgleda da je do “imena” jer traži firefox2-bin, a mi imamo firefox-bin

aldin@dapperson:~$ ls -lh /opt/firefox/firefox*
-rwxr-xr-x 1 root root 5.2K 2006-11-21 07:28 /opt/firefox/firefox
-rwxr-xr-x 1 root root 11M 2006-11-21 07:28 /opt/firefox/firefox-bin

nije mi jasno zašto ovo radi… jer to je samo symlink na ime onda bi trebalo da radi kao da sam direktno pokrenuo ime… nejse

jedino da “prespojimo” i ovaj firefox2-bin na firefox-bin (kod mene sad radi lol, mada je ukinem 1.5 al maksuz sam probao 1.5+2.0 da vidim šta je u pitanju)

znači
sudo ln -s /opt/firefox/firefox-bin /opt/firefox2-bin

finito, btw, vrati se na post gdje govorim o fontovima jer su ovdje skroz kljakavi, i još nešto prostudiraj malo ono što ti je medo poslao oko jave i plugina

hint: edgy 6.10 has FF2.0