Instaliranje paketa

Mozda se ponavljam,
postavio sam vec par tema sa ovim pitanjem, ali nisam dobio zadovoljavajuci odgovor.

Pokusacu biti jasniji.

Odlucio sam preci na linux, pa mi je preporucen Ubuntu.
Insalirao sam 6.10 verziju. Problem je sto sam je instalirao sa LiveCD-a. Imam samo par osnovnih paketa na njemu. Mislim da je to dovoljno za privikavanje na linux, ali treba mi cpp kompajler i editor za skolu, kao i mp3 codec. Nemam nikakvu internet konekciju pa ne dolazi u obzir povezivanje i skidanje sa interneta.
Postoji li mogucnost skidanja pojedinacnih paketa i instaliranja na racunar, recimo preko usb-a.
Kako to izvesti,
pokusao sam sa (./configue), prijavljuje mi da ne postoji taj folder. Raspitao sam se i kazu mi da Ubuntu po defaultu nema kompajler sa kojim bih mogao kompajlirati source ili binary kod nekog programa. Da li je to tacno i kako to resiti.
Napominjem: apt-get install build-essential ne radi, prijavljuje mi da ne moze naci taj paket.
Da li je to zbog toga sto nisam konektovan na internet, ili postoji nekakav drugi razlog. I kako resiti ovaj problem?
Ne znam spada li ovo pitanje pod ovu temu ali:
dpkg -i (ili sl. mozda sam pogresio u jednom ili dva slova nisam siguran).
Skinuo sam editor Ajuntu sa interneta u tar.gz(mislim, nisam siguran) formatu. Da li je to deb paket koji mogu instalirati pomocu gore navedene komande ili moram nesto jos uciniti.
Ako nije da li negde na netu mogu skinuti gotove deb pakete ili kako ih sam napraviti.

Namece mi se odluka da nabavim DVD Ubuntu, sa programima. Tu je opet problem update-ovanja sistema. Kako to uraditi bez pristupa internetu?
Opet necu biti u mogucnosti instalirati nove programe koji izadju posle narezivanja DVD-a, sto me vraca opet na pocetak.

kako editovati i jeli to uopste moguce, source.list u /etc/apt/ da mi ucitava pakete iz nekog foldera na racunaru.

Molim vas za pomoc. Unapred hvala,

Naruci iz distrocentra dvd ubuntu ningi - na njemu imas 6.10ku sa mnogo paketa pa instaliraj sa dvda - ima i kompajler

mene zanima slično kao i njega…znači već smo pisali o update-u ubuntua sa USB stika… zanima me dali se downloadirani paketi snimaju u isti folder kao i update-i?? Ja recimo sada hoću da podesim wireless konekciju, ali ne vidim ni jedan alat u kojem mogu da to uradim. Ista je stvar sa drugim aplikacijama koje bih želio isprobati. Ningi je rješenje, ali ja čekam feisty…

cegevara ti si postavio identično pitanje kao i ja vezano za update sistema sa stika… potražit ću ti tu temu pa ću linkovati ovdje… vrlo je jednostavno…

evoga

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3760

[quote=cheguevara_23]Mozda se ponavljam,
postavio sam vec par tema sa ovim pitanjem, ali nisam dobio zadovoljavajuci odgovor.

Pokusacu biti jasniji.[/quote]
Molim te da kažeš šta ti je tačno bilo nejasno kako ne bi opet dobio iste odgovore.

[quote=cheguevara_23]Odlucio sam preci na linux, pa mi je preporucen Ubuntu.
Insalirao sam 6.10 verziju. Problem je sto sam je instalirao sa LiveCD-a. Imam samo par osnovnih paketa na njemu. Mislim da je to dovoljno za privikavanje na linux, ali treba mi cpp kompajler i editor za skolu, kao i mp3 codec. Nemam nikakvu internet konekciju pa ne dolazi u obzir povezivanje i skidanje sa interneta.[/quote]
Instaliranje programa paket po paket je moguće ali nevjerovatno peglativno. LiveCD-i su stvarno namijenjeni ljudima koji imaju broadband (što je u današnje vrijeme većina civilizovanog svijeta). Preporučio bih ti da umjesto LiveCD distribucije (Ubuntu, Mandriva One, Knoppix, Suse Live) nabaviš neku koja dolazi na minimalno jednom DVDu (Ubuntu Ningi, Mandriva Free, Debian, Suse, Fedora).

Da: skineš DEB paket na usb stick, utakneš u računar bez konekcije i instaliraš ga naredbom dpkg -i imefajla.

[quote=cheguevara_23]Kako to izvesti,
pokusao sam sa (./configue), prijavljuje mi da ne postoji taj folder.[/quote]
./configure itd. su naredbe koje služe za instalaciju programa iz izvornog koda. Ako si početnik sa Linuxom to ti ne bih preporučio nego da instaliraš stvari iz DEB paketa.

Uglavnom tačno - bez kompajlera ne možeš instalirati source, ali možeš binary. Rješava se instalacijom čitavog niza paketa koje ti sad ne bih znao pobrojati, ukratko trebaju ti minimalno paketi: gcc, g++ i automake, pa će ti oni tražiti neke druge pakete (dependencies). Najlakši način je build-essentials.

[quote=cheguevara_23]Napominjem: apt-get install build-essential ne radi, prijavljuje mi da ne moze naci taj paket.
Da li je to zbog toga sto nisam konektovan na internet, ili postoji nekakav drugi razlog. I kako resiti ovaj problem?[/quote]
Moraš aktivirati repozitorije:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_dapper#How_to_apt-get_the_easy_way_.28Synaptic.29
Ali taj korak možeš odraditi tek nakon što se konektuješ.

[quote=cheguevara_23]Ne znam spada li ovo pitanje pod ovu temu ali:
dpkg -i (ili sl. mozda sam pogresio u jednom ili dva slova nisam siguran).
Skinuo sam editor Ajuntu sa interneta u tar.gz(mislim, nisam siguran) formatu. Da li je to deb paket koji mogu instalirati pomocu gore navedene komande ili moram nesto jos uciniti.[/quote]
To nije deb paket jer se imena deb paketa završavaju sa .deb (po tome su i dobili ime :D). .tar.gz je arhiva (nešto kao .zip na Windowsu) a unutra je najvjerovatnije izvorni kod koji ne možeš kompajlirati jer nemaš build-essentials.

http://packages.ubuntu.com
Nemoj ni razmišljati o tome da ih sam praviš :wink:

[quote=cheguevara_23]Namece mi se odluka da nabavim DVD Ubuntu, sa programima. Tu je opet problem update-ovanja sistema. Kako to uraditi bez pristupa internetu?
Opet necu biti u mogucnosti instalirati nove programe koji izadju posle narezivanja DVD-a, sto me vraca opet na pocetak.[/quote]
Ne kontam, kako uopšte misliš da radiš update bez pristupa internetu??? To je nemoguće i na Windowsu i na Linuxu i generalno. Takođe mi nije jasno o kakvom početku govoriš, da li ti je cilj da imaš sistem koji radi ili ne?

Jeste, ja ne znam kako ali nadam se da će ti neko drugi objasniti. Mada opet nije mi jasno šta misliš time postići, ok instaliraš iz foldera ali kako će se paketi “magično” pojaviti u tom folderu?

Hvala vedrane, malo mi je ovo pomoglo.

Sto se tice ovog zadnjeg:

Nece se magicno pojaviti, mogu na fakultetu skinuti pakete koji su mi potrebni.

Inace, puno hvala.

Pa odmah ih instaliraj?

Opet problem:

[quote=vedran]http://packages.ubuntu.com
Nemoj ni razmišljati o tome da ih sam praviš ;)[/quote]
Bio sam na gore pomenutom linku i skinuo: anjuta-1.2.4a.tar, editor za c/c++;
Kada ga pokusam instalirati sa dpkg -i prijavljuje mi gresku tipa nije validan deb paket.

Da li sam skinuo pogresan fajl ili nesto drugo ne radim kako treba?

Skinuo si pogrešnu datoteku, treba ti .deb datoteka.

Hvala, sad vidim gdje sam pogresio.
Nisam isao na dobar link.