interesuje me nekoliko opstih informacija o instaliranju programa…
konkretno instalirao sam ubuntu 5.10 i sad hocu da instaliram MPlayer skinuo sam mplayer essential codecs i yu fontove… essential sam raspakovao u /usr/lib/win32 kako pise u README od MPlayer-a.
kako instalirati mplayer ili neki drugi program koji dolazi u source-u? u upustvu pise da treba da raspakujem .tar.gz2 to sam uradio komandom tar -xjf imefajla.tar.gz2 , u koji direktorij treba to da raspakujem… root@papastrumf:~/Desktop/MPlayer-1.0pre7try2#./configure
javi mi gresku [code]root@papastrumf:~/Desktop/MPlayer-1.0pre7try2# ./configure
Detected operating system: Linux
Detected host architecture: i386
Checking for cc version … not found
Checking for gcc version … not found
Checking for gcc-3.4 version … not found
Checking for gcc-3.3 version … not found
Checking for gcc-3.2 version … not found
Checking for gcc-3.1 version … not found
Checking for gcc3 version … not found
Checking for gcc-3.0 version … not found
Checking for cc version … not found
*** Please downgrade/upgrade C compiler to version gcc-2.95.x or gcc-3.x! ***
You are not using a supported compiler. We do not have the time to make sure
everything works with compilers other than the ones we use. Use either the
same compiler as we do, or use --disable-gcc-checking but DO NOT REPORT BUGS
unless you can reproduce them after recompiling with a 2.95.x or 3.x version!
Note for gcc 2.96 users: Some versions of this compiler are known to miscompile
mplayer and lame (which is used for mencoder). If you get compile errors,
first upgrade to the latest 2.96 release (minimum 2.96-85) and try again.
If the problem still exists, try with gcc 3.x (or 2.95.x) BEFORE reporting
bugs!
GCC 2.96 IS NOT AND WILL NOT BE SUPPORTED BY US !
*** For details please read DOCS/HTML/en/users-vs-dev.html ***
Error: Bad gcc version
Check “configure.log” if you do not understand why it failed.[/code]
ako raspakujem paket na desktop i tamo pokrenem ./configure onda make i make install da li ce on da instalira program kao sto to radi na windowsu, tj prekopira sve fajlove na mjesto gdje inace treba da budu, tako da mogu da obrisem dir na desktopu.
e koliko sam skontao greska je u kompajleru… ja imam gcc4.0 compiler colection(base pack) a on trazi gcc3.4 pa jel moguce da nece da radi sa novijom verzijom i da moram da instaliram gcc3.4 ?
[quote=kefalo]e koliko sam skontao greska je u kompajleru… ja imam gcc4.0 compiler colection(base pack) a on trazi gcc3.4 pa jel moguce da nece da radi sa novijom verzijom i da moram da instaliram gcc3.4 ?
dobro to sam sad skontao skinuo sam te pakete… i za divno cudo krenulo i sad mi je izbacio gresku [code]Checking for bitypes.h (inttypes.h predecessor) …
Error: Cannot find header either inttypes.h or bitypes.h (see DOCS/HTML/en/faq.html).
[quote=kefalo]dobro to sam sad skontao skinuo sam te pakete… i za divno cudo krenulo i sad mi je izbacio gresku [code]Checking for bitypes.h (inttypes.h predecessor) …
Error: Cannot find header either inttypes.h or bitypes.h (see DOCS/HTML/en/faq.html).
[/quote]
mislim da ti fali ovo:
Zašto se patiš sa kompajliranjem programa?
Siguran sam da mplayer postoji za Ubuntu u binarnom formatu.
Evo, kao što sam i očekivao
Dakle, kao prijavis se kao root, u terminalu npr.:
i onda ukucas:
svakako hvala… ali radi se o tome da hocu da ovladam linuxom tako da kad naidjem na problem znam da ga rijesim… trebat ce mi i za ubuduce… nece se instalacije zavrsiti samo na mplayeru
U tom slučaju moraš malo koristiti zdrav razum, npr. šta ti ovo govori: “Error: X11 support required for GUI compilation” ? Imaš li instalirane X11 headere? (xorg-dev paket ili tako nešto)
[quote]p.s.
kako pretrazujem text u vi editoru?[/quote]
Pritisneš tipku slash (/)
skontao sam i to sto si ti rekao za mplayer tako da sam otklonio nekoliko gresaka instaliravsi dodatno neke pakete… greska instaliram paket koji trazi pa opet greska itd. onda mi je prijavio gresku da nemoze da nadje GTK gui… [code]Error: The GUI requires GTK devel packages (which were not found).
u configure.log je zadnja linija i samo se tu spominje GTK============ Checking for GTK version ============
i tu sam stao… tj stvarno neznam dalje! pokusao sam da nadjem te pakete ali ih ima gomila i nemam pojma koji mi treba…
dobra vijest je da sam uspio da instaliram mplayer bez gui-a. prijavio je neke greske ali je na kraju rekao da je dobro instalirano.
root@papastrumf:~/Desktop/MPlayer-1.0pre7try2# apt-get install libgtk2.0-dev
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
libgtk2.0-dev is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
vec imam instaliran taj paket… a pokusao sam da instaliram ovaj jer je isti problem ima vec neko na netu pa je rijesio problem downloadom ovog paketa koji ja vec imam… samo je razlika sto on to radi za knoppix a meni je ubuntu distro instaliran.
Bosko since, jel tebi mama lepo govorila da ne ides u partizane jer tamo ne vole narkomane?
Eh, eh, sto jednostavno kad moze komplikovano, zar ne?
Srecno
HAH!
ipak josh nije vrijeme mom veselju!
bit ce da treba da podesim config fajl od mplayer-a jer ako sam dobro skontao potpuno je prazan. i na komandu gmplayer on se kao pokrene ali samo u pozadini… tj nista se vidljivo ne desi… samo ga vidim pokrenutog medju procesima… jel moram rucno da podesavam fajl… kako sta… ili mogu da ga od nekud skinem ili da neko bude dobar pa da mi posalje svoj.