Snimim SuSE 9.2, snimim drivere koji su došli na distribuciji, konfigurišem modem kao i na 9.0 (na kojem je radio normalno evo i sad sam trenutno na 9.0 dok ne riješim ovaj problem), i kad kliknem na kinternet (na kppp-u mi ne nalazi modem!? unable to find modem!?) na View log pročitam poruku iz uvoda, ako neko ima isti ovaj modem i ovu distribuciju, i ako je riješio ovaj problem nek se javi, inače 9.2 je praaaavo dobar.Neće ni kad sam user ni kad sam root!?
Probavao sam i sa: cd /usr/sbin pa chmod 4755 pppd, ali ništa (to mi je bilo uspješno kada sam na 9.0 štimao KPPP).
Kada sam imao 9.1, snimim drivere sa intelove stranice, snim sve kao što je u uputstvu, i konektujem se, ali samo jednu minutu i konekcija stane nemože da makne- neće ni jedan bit a kamoli byte da progura i tako bez obzira da li se prvi put konektovao ili još pet-šest puta stvar se ponavlja poslije jedne ili dvije minute konekcija jednostavno zastane. pa ako neko ima nesto da kaze i za ovaj problem, unaprijed hvala svima koji se jave.
Problem je u tome sto SuSE 9.2 ne ukljucuje modul po defaultu. To je bug.
Problem ces rijesiti tako sto kao root otkucas “modprobe Intel536” (bez navodnika). Ovo je samo privremeno, a ubaci negdje u skripte da ti se to izvrsava prilikom svakog boota.
Ako ti Cruellin savjet upali, dodaj liniju ‘modprobe Intel536’ u ‘/etc/rc.d/boot.local’ datoteku i javi se da možemo osvježiti sadržaj na gornjem linku.
“modprobe Intel536” fol (u konzoli) je pomogao da ne dobijam pppd error… poruku, poslije toga sam se mogao konektovati, ali konekcija je stala, nije se nista zaledilo nego isto kao sto je bilo sa driverima sa Intelove stranice, minuta dvije konekcija perfektna ali poslije toga, samo vidis liniju na data rate-u kao kad covjeku srce otkaze.
Napominjem na SuSE 9.0, sve radi ok, evo bas sam sada ponovo instalirao njega.
e više ga stvarno ne mogu snimati(milion puta te ovaj te onaj linux), ako gdje naleti kakva fedora ili nesto drugo probati jos to i kapak!
Koliko se sjećam, driver (kernel modul) za dati modem je i na SuSE 9.1 bio broken, tako da se morao kompajlirati iz source koda. Prati uputstva na start stranici i biće sve u redu.
Šta fali, zato sad imaš tonu iskustva kao što reče Adis, da si odmah pristupio kompajliranju manje bi se mučio.[/quote]
e to si u pravu, a znas li kako sam napredovao? exponencijalno lol, da mi je ovo proradilo iz cuga nebi puno ni zapitkivao, tako da bi one usputne stvari vjerovatno propustio da naucim.
probavao sam i to sa source code ali nista, znas sta je jedino bila razlika, sto sa to radio na 9.1 i to je izgledalo ovako:
instalirao sam drivere sa intelove stranice za suse 9.1, pa sam bio online jedno minutu…(problem sa zastojem transfera koji sam vec naveo gore),
pa sam na postojece stanje snimio drivere sa source code-om sto ti govoris, pa sam ih compile i konektovao se i opet linija stade nakon minute-dvije, e sad da li je to zbog toga sto su na Hdisku bili driveri od suse 9.1 (sa intelove page) neznam.
mozda cu jos koji put probati, ali kad budem imao vremena, sad imam nekih parcijalnih ispita…sad za sad 9.0 je tu.
ali ipak hvala vam kao da ste mi pomogli, mozda je cak i do hardware-a jer jaran mi rece da je osposobio isti ovaj modem na 9.2 i da radi.
Javicu se opet ako sta budem radio oko ovog, a do tad hasta la vista
REPORT:
Evo maloprije ponovo instalirah SuSE 9.2, prije toga sam skinuo drivere sa suse-ove stranice (updates), ali te drivere sam snimio na dvije diskete, (preko 2MB pomocu winrar-a raspodijelio na 1.38 + kusur), kada sam te drivere (koji su inace .rpm) probao da unrarujem pojavila se po baksuzluku greska da nesto nije u redu sa intel…part1.ra file-om, probao sam ga “heal” ali nije pomoglo, taman izgubih svaku nadu, ali onda se sjetih da imam one source drivere sa intelove stranice koji mi nesto nisu mogli na 9.1, haj reko da ih probam, kad proradi modem a ja stao i samo cekam kad ce prestati, kad evo hvala Bogu radi jos, dakle izgleda da je ovaj problem rjesen, ovaj jer ima sad novi, kada otvorim vise stvari da radim konqueror kopete home dir etc, sistem mi se zaledi, evo na sta summnjam, noviji (zahtjevniji) kernel a kod mene “ostao” stariji hardver koji je inace truba. Samo da pitam ima li ko slicnih problema oko zaledjavanja? (evo vec dva tri puta mi se vec zaledi u intervalu 15-20 min!?)
za Vedrana: sjecas se kad sam ti govorio da mi na yahoo-inboxu ima problema sa rendanjem na 9.0, sada na 9.2 radi extra (Konqueror)
za svakoga ko vidi: kako cu resizovati neki fajl bilo zip, rar ili neki folder koji je malo veci ? na odrdjenu velicini npr na n*(1.38MB)
Da li se sistem “zaledi” kada si na internetu (tj. kad koristiš modem) ili i inače?
btw, source code drajveri sa Intelove stranice (4.69) su za “virgin” kernele (sa kernel.org), a SuSE kerneli su zakrpljeni do bola, pa je moguće da zbog toga imaš problema sa modemom. U zadnje dvije verzije SuSE Linux-a je bilo toliko glupih bugova oko ovog modema da se ne može riječima opisati
Ako ti se inace ledi sistem , a prvo sto mi pada na pamet je cooler na procesoru. Ako je to uredu i hard disk radi kako treba , onda naravski nesta nije sa sistemom dure. Vidi dali ce ti zaledjavat kad ti je modul od modem-a ucitan i kad nije
Ništa od slacka za sad (još sam zelen za to), sklopio sam savez sa mdk 10.1 lol, i uspio sam rijesiti 99% problema koje sam imao sa SuSE 9.0, 9.1 i 9.2, modem mi radi ko lud, sa source driverima…