Intel ranije najavio procesor 'Tulsa'

Poznato je vec da Intel radi na novom procesoru kodnog imena Tulsa, a njegovo sluzbeno izdanje je bilo planirano krajem godine. Da divno cudo, Intel je ovaj put odlucio malo ubrzati stvar, najavljujuci ga ranije, preciznije za 3/4 ove godine. Razlozi su poznati: AMD je uzeo poveliki dio serverskog podrucja, sto pokazuje da se Dell odavno odlucio za Opteron-e na svojim high-end serverima, a i ostali su poceli pratiti njegove stope.

Detalji: http://www.theregister.co.uk/2006/06/09/intel_tulsa_pull/

Mogli su mu barem dati ime Tuzla bilo bi još zanimljivije :slight_smile:

Ja sam uvijek bio fan AMD’a … bez nekog razloga …

Heh, Tuzla bi fakat bilo zanimljivije :slight_smile:

Je, tako ti je to, al nerazumijem sta oni oce da urade uopste o_O Naprave celeron veriju pentiuma? Tj naprave tusla verziju xeon-a?

Opteron je jedini AMD sa kojim bi se mogo nosit, ostal necu ni spominjat. Mislim meni je Xeon opet najaca stvar. Mislim pazi, Intel je paranoican, i prosle je godine porasto udio AMD-a medju serverima, al u istom nekom postotku kosto je porasto i udio Windows-a medju serverima …

Dobro taj posto sad jest mozda (bubam) 20% al ono. Ja jesam cak i furo na jednom (il je bio dual) Opteronu, i nemam sta rec osim da su odlicni al je load uvijek bio malo “nenormalan” … dok na dual xeonu je to vec druga prica. A quad xeon ma bjazi.

Ja mislim da su paranoicni al et nek su.

P.S: Sacu bas da napisem post o ovome, jer ima velika se sad desavanja a “big giant heads” neki izavljuju da windows vodi po uptime-u godisnje ispred linux-a, a isto tako i sa serverima ovo Opteron vs Xeon. Evo napiso sam isti post
http://absinthesyringe.blogspot.com/2006/06/xeon-vs-opteron-and-linux-vs-windows.html

Jarane, kada sam pročitao tvoj post na engleskom, pade mi na pamet jedna ideja, piši i ovdje na engleskom, super zvuči.

P.S. No hard feelings, just a joke!

A koja ti je to ideja pala na pamet da pisem i ovdje na inglishu :smiley: I sto bi me uvrijedio Bezze