Interesovanje

Da li je moguce shareovati konekciju sa windowsa , na linux clienta i preko cega ? Interesovanje posto radim nesto kod kuce , pa me interesuje kako to ide i kako , posto to nisam nikad radio :slight_smile: da li to ide nesto preko sambe ili vec kako to ide nek neko objasni :slight_smile:

Nije to samba nego je ili gateway ili je neka vrsta proxy-ja.
U prvom slučaju dovoljno je da daš Windows mašini adresu npr. 192.168.1.1 a Linux mašini 192.168.1.2 a kao gateway na Linuxu staviš 192.168.1.1.
Podešavanje proxy-ja je nešto složenije ali ako si ikada podešavao proxy u Mozilli na Windowsu, na Linuxu je potpuno isto.

a mogao bi i isprogramirati … ;)))))

Sve je lijepo objasnjeno u engleskim howto dokumentima koji se nalaze na tvojoj masini. :wink:

Kao prvo trebas konektovati tvoje computere u mrezu tako da bi mogao da dijeliš konekciju.
Ako ih konektuješ preko jednog pc-a, recimo da imaš dvije NIC (network kartice ) u jednom pc-u onda možeš da konektuješ i druge pc-ove u kući ili office-u preko njega.
Samba ti je za dijeljenje fileova a nije za dijeljenje internet konekcije.
Za to ti treba proxi. Ako koristiš win pc kao glavni onda možeš da nađeš neki proxi koji ti radi ili možeš da koristiš ICS = internet konnection sharing na win pc-ima.
I dosta ti zavisi kakvu internet konekciju koristiš, dial-up ili kablovsku, dsl, T1, itd… ako imas high speed kao što je kablovska ili dsl, onda bih ti preporučio da koristiš router tako da možeš da spojiš sve preko njega.
Ja na primjer koristim Linksys router koji ima ugradjen firewall i dijelim kablovsku konekciju preko njega na svim kompjuterima. Ako imas dial up ond ati treba proxy server koji će da ti radi ili pod linuxom ili pod windowsom. U linuxu već imaš dosta toga objašnjeno, pogledaj na ovoj strani, i tu ćeš naći dosta odgovora.
Eto ukratko od mene.
Nadam se da ti je ovo malo pomoglo.
Ako imaš još pitanja, slobodno pitaj.

Pozdravi od

Dine

Haj’ da i ja nesto dodam…

Ako koristis Win XP, pokrenes onaj internet connection wizard i stavis koji link zelis dijeliti odn. koju karticu.
XP bi tada trebao tvojoj drugoj kartici (na koju se kopca mashina na linuxu) dati IP 192.168.0.1 i na tom interfejsu podici DHCP.
Na linuxu trebas podesiti da mrezna dobije IP i ostale podatke (gateway) preko DHCP i to je to, mada nekada XP zna zezati sa ovim, i po mojim iskustvima puno bolja je kombinacija da na linuxu radis sharing konekcije odn. NAT a da se Win. kopca kao klijent…

how ever thx :slight_smile: koristim Vmware emulator :slight_smile: skontat cu nesto