Internet speed test

promijenio sam ISP, umjesto DSL-a sad sam na kablovskoj. nekoliko razloga. prema planu, treba da imam 15Mbps brzinu. u pojedinim trenucima, ne bas tako rijetkim, brzina mi bude i do 28Mbps. Krasno. Medjutim, puuuuno cesce je brzina izmedju 4-9 Mbps - sto je ispod obecanog za 35-50%. cak sam 2 puta imao 0.8Mbps a jednom 0.3Mbps. sve mjereno sa speedtest.net - preporuceno sa par strana. mjereno na PC laptop i Mac desktop skoro pa svaki dan po nekoliko puta, u isto vrijeme - oboje prikljuceno kablom na modem (laptop NIJE wireless).
al’ i to nekako da sazvacem, problem je sto cesto nece da otvori neku web stranicu po 10-20 sekundi. prvo kontam “cach”-ira, ali stranicu od 100 rijeci i bez ijedne slike, u administraciji - toliko mu bas i ne treba da kesira. na pocetku bilo kakvog rada je jaaaako spor i onda, kad proradi, radi kako treba. isto su mi rekli i djeca. bilo da je skolska web stranica, youtube, igrica, google…

1. preporuka gdje i kako da ispitam korektno brzinu.

2. sta ja stvarno mjerim i sta sve utice na brzinu. ja sam mislo da je izmjerena brzina brzina koja mi je dostupna od mog ISP-ja. medjutim, laptop sa Win 7 i Mac mini OS X mi daju razlicite rezultate, mac uvijek pokazuje vecu brzinu, iako su oba prikljucena sa kablom na modem. da li to znaci da OS utice na brzinu koju citam na ekranu? Ispunjenost HD-a? Broj aplikacija koje su trenutno ukljucene? iako ne bi trebalo, da li vrsta browser utice?
    Sta je sa wireless vs. wired?

3. generalno, ako bih mogao da biram izmedju kabla i DSL-a - sta bi bila bolja opcija? prema mnogim natpisima, kablovska je puno vise osjetljiva na broj korisnika, dok je DSL puno stabilnija. Tacno?

Kolko se ja razumijem, DSL radi tako da je svaki od korisnika direktno povezan sa ISP-om, dok kod kablovskog interneta svi su korisnici u jednom dijelu grada povezani na jednu centralu i tako svi povezani kao u krug sa necim slicnim ring topologiji. Sto znaci da ce brzina varirat od broja korisnika koji trenutno koristi tu istu kablovsku konekciju.

https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_subscriber_line_access_multiplexer

Jedini pametan odgovor je: ako nisi zadovoljan providerom promijeni providera :slight_smile: Samo ti možeš subjektivno ocijeniti da li ti je konekcija zadovoljavajuća, a idealno bi bilo ako imaš komšiju koji koristi konkurentski provider pa možeš isprobati, ali po sistemu “što bliži komšija to je veća vjerovatnoća da ćeš imati isto iskustvo”.

to mi je jasno. mene intersuje zasto dobijam neke rezultate, kao npr. zasto je brzina ma Mac-u veca od PC-ja iako su jako slicni u konfiguraciji (odgovor zato sto je Mac, i Mac je bolji od PC-ja me ne zanimaju)? Ili, da li je “normalno” da imam takve oscilacije ako koristim kablovsku? Da li na brzinu koja mi je garantovana utice moja wireless konfiguracija?

to mi je jasno. mene intersuje zasto dobijam neke rezultate, kao npr. zasto je brzina ma Mac-u veca od PC-ja iako su jako slicni u konfiguraciji (odgovor zato sto je Mac, i Mac je bolji od PC-ja me ne zanimaju)? Ili, da li je “normalno” da imam takve oscilacije ako koristim kablovsku? Da li na brzinu koja mi je garantovana utice moja wireless konfiguracija?[/quote]
Osilacije su normalne i na ADSL-u i na CABLE netu, stim da na ADSL-u su znatno manje, i obicno budu ±5% dok na CABLE netu- idu i vise u zavisnosti od opterecenosti te pristupne tacke… Niko tebi ne moze garantovati 10Mbs i da ce uvijek biti 10Mbs, ono sto nasi provajderi kazu do 10Mbs a ne tacno 10Mbs…

kontam. i ja sam ok ako varira izmedju 12 i 15Mbps. Ali ako je 90% vremena izmedju 4Mbps i 9Mbps onda to vec nije u redu.

@nedim.bfo ma ništa ti to ne znači! Ima ADSL providera kod kojih konekcija varira totalno i kablovskih kod kojih je stabilna k’o stijena. I na istom provideru u istom gradu ima kvartova gdje je loša konekcija i kvartova gdje je dobra, i na ADSL i na kablovskoj… npr. kod mene na kablovskoj ima dobrih i loših sati, dana, mjeseci… ali generalno sam zadovoljan. Moji roditelji su imali katastrofalno iskustvo sa MojaTV, drugi ih ne prestaju hvaliti, u prošlom stanu mi je ADSL bio odličan pa se poslije pokvario… itd. ukratko ništa ne mora ništa značiti :slight_smile:

Naravno da ne mora, i ja sam ovo gore napisao iz svog iskustva. Da ne pricam od otme da prva 4 mjeseca sa BHTelecom ADSL-om sam po svoj prilici po 2-3h mjesecno provodio na support telefonu jer internet nije radio kako treba… Da bi na kraju dosli oni u u zgradi nesto popravljali na paricama… Dok npr. sa Logosoft nisam nikad imao problema i sve je radilo savrseno, cak sam imao brzinu nesto vecu od one sto su mi dali u ugovoru! Mada evo i ovdje sad u Austriji isto sam kod kablovskog operatera i stabilna je veza… Uglavnom sve se to svede da sto ISP kvalitetniji to ti bolji i net… (sto manje stede, to su bolji) xD

[quote=afan]promijenio sam ISP, umjesto DSL-a sad sam na kablovskoj. nekoliko razloga. prema planu, treba da imam 15Mbps brzinu. u pojedinim trenucima, ne bas tako rijetkim, brzina mi bude i do 28Mbps. Krasno. Medjutim, puuuuno cesce je brzina izmedju 4-9 Mbps - sto je ispod obecanog za 35-50%. cak sam 2 puta imao 0.8Mbps a jednom 0.3Mbps. sve mjereno sa speedtest.net - preporuceno sa par strana. mjereno na PC laptop i Mac desktop skoro pa svaki dan po nekoliko puta, u isto vrijeme - oboje prikljuceno kablom na modem (laptop NIJE wireless).
al’ i to nekako da sazvacem, problem je sto cesto nece da otvori neku web stranicu po 10-20 sekundi. prvo kontam “cach”-ira, ali stranicu od 100 rijeci i bez ijedne slike, u administraciji - toliko mu bas i ne treba da kesira. na pocetku bilo kakvog rada je jaaaako spor i onda, kad proradi, radi kako treba. isto su mi rekli i djeca. bilo da je skolska web stranica, youtube, igrica, google…

1. preporuka gdje i kako da ispitam korektno brzinu.

2. sta ja stvarno mjerim i sta sve utice na brzinu. ja sam mislo da je izmjerena brzina brzina koja mi je dostupna od mog ISP-ja. medjutim, laptop sa Win 7 i Mac mini OS X mi daju razlicite rezultate, mac uvijek pokazuje vecu brzinu, iako su oba prikljucena sa kablom na modem. da li to znaci da OS utice na brzinu koju citam na ekranu? Ispunjenost HD-a? Broj aplikacija koje su trenutno ukljucene? iako ne bi trebalo, da li vrsta browser utice?
    Sta je sa wireless vs. wired?

3. generalno, ako bih mogao da biram izmedju kabla i DSL-a - sta bi bila bolja opcija? prema mnogim natpisima, kablovska je puno vise osjetljiva na broj korisnika, dok je DSL puno stabilnija. Tacno?[/quote]

Dobro da je brzina izmedju MacOS X /Linuxa i Win 7 razlicita to je jasno jer windows pati od neikih losih konfiguracija jos od WIN 2000, mozes pokusati uraditi sledece:

Iskljuci limitiran Bandwith
Limit Reserved Bandwidth per default je 20%, to podesi na 0 , memorisi ovo kao enable_speed.reg fajl [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Psched]
“NonBestEffortLimit”=dword:00000000 pa izvedi

-onda pod opcijama networkarte:
iskljuci tcp6 i QoS

-u cmd izvedi sledece i iskljuci autotuning
netsh interface tcp set global autotuning=disabled

-onda pod programe>windows funkicje i iskljuci rdc

• pod opcijama networkarte pogledaj u kojem je modusu halfduplex,full, auto (gurni na full ako je 1G karta ili 100 podesi npr 1000MG full)

• Pogledaj za nov drajver networkarte

-izbrishi dns cache
ipconfig /flushdns

Sto se tice brzine konekcije danas svaki pristojan router pokazuje brzinu od i prema ISP na konfiguracionoj strani samog routera, pogledaj ima li to i sta ti tu pokazuje.
Sta od zastitnih programa imas na windowsu, firewall desktop, anti virus sa web zastitom i sl sve to utice na brzinu ako oni filtriraju pakete.

Sto se tice konkcije a(dsl) ili cablenet sve to zavrsava negdje u jednom kablu ili jednom uredaju sto znaci svi dijele Bandwith kao i ti kod kuce na switchu sa ostalim korisnicima, ako je los endpoint tj uredjaj onda se nije cuditi losem kvalitetu servisa odnosno brzine, ako hoces veci speed trazi kvart dje ima “staklenog” kabla i gdje nude 100MB u najgorem slucjau imaces 45MB :slight_smile:

sretno