promijenio sam ISP, umjesto DSL-a sad sam na kablovskoj. nekoliko razloga. prema planu, treba da imam 15Mbps brzinu. u pojedinim trenucima, ne bas tako rijetkim, brzina mi bude i do 28Mbps. Krasno. Medjutim, puuuuno cesce je brzina izmedju 4-9 Mbps - sto je ispod obecanog za 35-50%. cak sam 2 puta imao 0.8Mbps a jednom 0.3Mbps. sve mjereno sa speedtest.net - preporuceno sa par strana. mjereno na PC laptop i Mac desktop skoro pa svaki dan po nekoliko puta, u isto vrijeme - oboje prikljuceno kablom na modem (laptop NIJE wireless).
al’ i to nekako da sazvacem, problem je sto cesto nece da otvori neku web stranicu po 10-20 sekundi. prvo kontam “cach”-ira, ali stranicu od 100 rijeci i bez ijedne slike, u administraciji - toliko mu bas i ne treba da kesira. na pocetku bilo kakvog rada je jaaaako spor i onda, kad proradi, radi kako treba. isto su mi rekli i djeca. bilo da je skolska web stranica, youtube, igrica, google…
-
preporuka gdje i kako da ispitam korektno brzinu.
-
sta ja stvarno mjerim i sta sve utice na brzinu. ja sam mislo da je izmjerena brzina brzina koja mi je dostupna od mog ISP-ja. medjutim, laptop sa Win 7 i Mac mini OS X mi daju razlicite rezultate, mac uvijek pokazuje vecu brzinu, iako su oba prikljucena sa kablom na modem. da li to znaci da OS utice na brzinu koju citam na ekranu? Ispunjenost HD-a? Broj aplikacija koje su trenutno ukljucene? iako ne bi trebalo, da li vrsta browser utice?
Sta je sa wireless vs. wired? -
generalno, ako bih mogao da biram izmedju kabla i DSL-a - sta bi bila bolja opcija? prema mnogim natpisima, kablovska je puno vise osjetljiva na broj korisnika, dok je DSL puno stabilnija. Tacno?