hocu da prikljucim jedan kompjuter kod roditelja na internet, radi lakse komunikacije. oni zive u sanskom mostu.
kako ide proces prikljucivanja na DSL internet (u sanskom mostu)? ja sam u americi i mislim da je proces totalno drugaciji (komplikovaniji) nego kod nas. kome se trebam javiti? ako ima konkurencije - koga preporucujete? koja je cijena? da li modem dobijam od ISP-ja ili moram sam kupiti? gdje? da li odgovaraju modemi iz amerike?
bicu zahvalan za svaku informaciju.
p.s. ako ima neko iz sanskog mosta da mi moze pomoci oko ovoga “oduzicu” mu se
To je to što se tiče ADSLa. Moguće da ima nekog kablovskog interneta ali sumnjam, ljudi koji vode kablovske mreže u principu ne kontaju ni šta je internet. Ja bih se najprije raspitivao za wireless.
To je to što se tiče ADSLa. Moguće da ima nekog kablovskog interneta ali sumnjam, ljudi koji vode kablovske mreže u principu ne kontaju ni šta je internet. Ja bih se najprije raspitivao za wireless.[/quote]
na njihovoj stranici kae da je ADSL u Sanskom Mostu dostupan. Ali ne mogu naci informaciju koja je mejsecna cijena?
A, sta mislis pod “ja bih se najprije raspitao za wireless”? Mozes li mi malo pordobnije?
To je to što se tiče ADSLa. Moguće da ima nekog kablovskog interneta ali sumnjam, ljudi koji vode kablovske mreže u principu ne kontaju ni šta je internet. Ja bih se najprije raspitivao za wireless.[/quote]
na njihovoj stranici kae da je ADSL u Sanskom Mostu dostupan. Ali ne mogu naci informaciju koja je mejsecna cijena?
A, sta mislis pod “ja bih se najprije raspitao za wireless”? Mozes li mi malo pordobnije?[/quote]
Nas’o i cjenovnik: http://www.bhtelecom.ba/privatni_net_adslg.html
Nego, ako neko zna… ADSL 5G nudi 5GB saobracaja. Koliko “saobracaja” je recimo pola sata video razgovora preko Skype-a? Ja nemam ni predstave sta bi to moglo biti. Cisto da znam se orijentisati.
Ako je to identicno kao download fajla od 5GB onda je to nekako malo?!?
Otvoriš properties konekcije, pogledaš stavku “preneseno bajta”, obaviš razgovor, ponovo pogledaš broj, oduzmeš dva broja.
Fakat afane nekad uopšte ne uključiš mozak prije nego što postaviš pitanje to obeshrabruje ljude koji bi ti možda željeli pomoći.
Što se tiče raspitivanja za wireless: taj neko ko živi u sanskom mostu pita komšiju, tetu u prodavnici, lokalne kompjuteraše, šta ja znam. Za ADSL imaš fino dole prostor gdje se treba ukucati broj telefona za provjeru dostupnosti ADSLa.
[quote=vedran]Otvoriš properties konekcije, pogledaš stavku “preneseno bajta”, obaviš razgovor, ponovo pogledaš broj, oduzmeš dva broja.
Fakat afane nekad uopšte ne uključiš mozak prije nego što postaviš pitanje to obeshrabruje ljude koji bi ti možda željeli pomoći.[/quote]
Jaaaaako cest slucaj kod “pomagaca” je taj sto se ne mogu, ili nece, da spuste na “nivo” obicnih korisnika. Medjutim, ti nisi taj tip, bar kroz moje iskustvo, tako da me ovaj tvoj odgovr malo zacudio.
Nije problem u oduzimanju brojeva nego u “otvoris properties konekcije” - nikad koristio tako da mi to nije nikad ni palo na pamet. s druge strane, connect information (sto bi trebalo da bude isto k’o i properties, jel’ tako) ima samo podatke o IP address, broadcast address, subnet mask, i jos par drugih IP adresa. Znaci - nema “protoka”. No, nema veze, nije vise bitno…
prvo, “taj neko ko zivi u sanskom mostu” su moji starci, preko 70 godina, totalno operisani od interneta tako da moliti njih da se raspitaju je pomalo apsurdno. a drustvo sa kojim se druze su isti garibi koji se takodje ne bae internetom. a ja ne znam nikoga dole ko bi mi mogao pomoci iz prve ruke. onda sam isao preko rodjaka koji koristi internet - i to je sve, koji mi je dao telefon osobe koja zna osobu koja… prije nego sto sam to sve uradio mislio sam da ovdje mogu dobiti brze i strucnije odgovore.
odgovore sam dobio, i to brzo. al’ eto izgleda da nemoze bez “packe”.
Znas, postoje razlike u sistemu izmedju amerike i bosne, pa i cijele evrope tako da neke stvari se pogresno pretpostave. kod nas nacin na koji se iznajmljuje i placa i cijena koristenja mobitela “malo” drugacija nego u evropi, isto kao i sistem sa ISP-jem.
drugo, u mjestu gdje zivim, mali americki gradic (inace veci od sarajeva) wireless su po prodavnicama, institucijama i sl. ali jos ne postoji ISP koji distribuira tako da kazem wireless internet konekciju. vjerovatno zbog toga sto je grad poprilicno velik po povrsini.
helem, ne poznavajuci taj detalj nije mi palo na pamet da sanski most moze imati nesto tako?!?!?!? a u stvari i ima - firma se zove NO LIMIT (ili tako nekako), http://www.nolimit.ba
znaci, uvijek postoji razlog za neka pitanja - ma kako glupa pitanja.
check this photo (desni klik -> view image ;))[/quote]
nasao sam ovo sto Veda govori: System Monitor
neuporedivo manje podataka neg’ kod tebe - ali za mene dosta. i tak oboh se izgubio u hrpi ovih prijeva sto vidim kod tebe…
Ne mogu da vjerujem da Properties (Information, whatever, ono što se dobije kada se klikne desnim dugmetom na ikonicu) konekcije ne sadrži tako elementarnu informaciju kao što je preneseni bajti, s druge strane Gnome je to, “less is more”, GUI za ljude koji sve rade kroz shell (dakle u prijevodu: višak). Poenta je da su to elementarne stvari koje znaju neki ljudi koji ne znaju razliku između worda, windowsa i internet explorera (kada ne može da nađe ikonu za IE na Linuxu pita “a imaš li windows na ovom wordu?”)
Za ovo drugo izgleda da su to stvarno kulturološki problemi, nekoliko puta mi se desilo da tako stare nane i dede riješe problem 10 puta bolje nego što bih ga ja ikada riješio zato što znaju nekoga ko zna nekoga ko… tako se stvari rješavaju u Bosni A wireless jeste totalno smeće od konekcije, ali kada nemaš opciju DSL ili cable bolji je od dialupa. Ogromni dijelovi BiH su pokriveni WISPovima iz prostog razloga što nema druge opcije.
[quote=afan][quote=nidla]joj ne znaš šta propuštaš
neuporedivo manje podataka neg’ kod tebe - ali za mene dosta. i tak oboh se izgubio u hrpi ovih prijeva sto vidim kod tebe…
:D[/quote]
uh eki ima ovo, moram postaviti sliku, volim screenshotove linuxa :D, ali moram čeprkati da nađem, haha, što vedran kaže “less is more”
[quote=nidla][quote=afan][quote=nidla]joj ne znaš šta propuštaš
:D[/quote]
uh eki ima ovo, moram postaviti sliku, volim screenshotove linuxa :D, ali moram čeprkati da nađem, haha, što vedran kaže “less is more”
option
priprema, pozor… sad!
kucaš u konzoli ifconfig
a kad je finito opet ifconfig
kasnije samo uporediš RX/TX[/quote]
ima i ovo za gnome, extra je (screenshot, desni klik, “view image”)
System -> Administration - > Network tools