Ja vjerujem da postoji mogucnost da se instalira i koristi web kamera, medjutim Linux nije predvidjen za takve stvari to moras prvo da znas. Druga stvar ovakvu vrstu problema neces sresti tako cesto tako da ces navjerovatnije problem morati rjesavati sam kako znas i umijes. Sumnjam da je neko imao slicnu situaciju.
Da li si dobio neku dokumentaciju sa tom web kamerom? Da li u toj dokumentaciji pise da se ona moze instalirati i na drugim OS kao sto je Linux ili je predvidjena iskljucivo za Windows platformu?
[code]v4l-info | head[/code]
Ako ti izlista kameru pokusaj instalirati "kopete messanger" pa preko njega vidjeti dali kamera radi.
[code]sudo apt-get install kopete[/code]
Inace je kopete za KDE ali najbolje podrzava kamere.
Ako ti izlista kameru pokusaj instalirati “kopete messanger” pa preko njega vidjeti dali kamera radi.
Inace je kopete za KDE ali najbolje podrzava kamere.
Moguce jeste da je Linux pravljen za kucnu upotrebu, a ne iskljucivo kao OS za servere, medjutim u praksi se pokazalo da su svi Unix-like (ukljucujuci i Linux) operativni sistemi puno prikladniji od Windows-a kao serveri, dok je Windows puno prikladniji od Unix-like sistema kad su u pitanju graficke stvari kao sto je u ovom slucaju web kamera.
Ja licno ne bih puno vremena trosio (moze biti vremenski jako konzumirajuci proces) na ovo osim ako nije apsolutno neophodno. Moj savjet ti je da ako mislis koristiti web kameru u amaterskom smislu za licnu upotrebu (za razliku od nekog profesionalnog pristupa) onda je jednostavno instaliraj na neku od windows masina i preko nje je koristi. To bi bilo neko najjednostavnije rjesenje po mom misljenju.
sta kaze komanda:
lsusb
to je komanda da vidis sta je prikopcano na usb portovima.
Inace cim instaliram bilo koju linux distribuciju webcam mi dodje po defaut instalirana kao i tv karta i ostalo sve sto imam. Sa driverima ovako stvarno nisam imao problema…
Pokusaj jos ovo:
Odi u folder "dev"
pa pogledaj dali postoji video ili video0 ili video1
Ako postoji pokusaj slijedecu komandu ukoliko imas instaliran mplayer
mplayer tv:// -tv driver=v4l:width=352:height=288:device=/dev/video0
ovu nulu na kraju pokusaj izmjeniti ukoliko postoji video1 ili izbrisi je ukoliko je samo samo video, ako dobijes kameru na ekranu onda je ok, ako ne onda neznam mozda se neko javi
Možeš li nekim tehničkim argumentima objasniti zašto je to Windows pogodniji za grafiku od Unix-like sistema? Argument “u praksi se pokazalo…” ne prihvatam, moja praksa je potpuno drugačija kao i većine ljudi na ovom forumu.
BTW vjerovatno ti je poznato da je Mac OSX takođe Unix-like sistem?
Eto garant čovjeku nikad nije palo na pamet da koristi kameru pod Windowsom!? Ako pitanje glasi “kako uraditi X sa Y” odgovor “nemoj koristiti Y nego Z” nije ispravan.
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 004: ID 03f0:3f11 Hewlett-Packard PSC-1315/PSC-1317
Bus 003 Device 003: ID 046d:c01b Logitech, Inc. MX310 Optical Mouse
Bus 003 Device 002: ID 058f:9254 Alcor Micro Corp. Hub
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 093a:260e Pixart Imaging, Inc.
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
U /dev ne postoji video, niti sta slicno. Ima nesto kao nvidia0, al to mi je skroz cudno posto mi je ati graficka. Javlja mi nesto kao ulaz za joystick.
Ima li ikakve nade da se to moze napraviti. Kamera je radjena za Win, ali imam neopisivu zelju da je osposobim na Ubuntu-u. Posebno iz tog razloga sto mi ni na jednom forumu niko nije dao nikakvo objasnjenje.
Koliko mogu da vidim, tvoja kamera koristi PAC7311 chipset koji trenutno nije podržan ali bi mogao biti vrlo brzo (npr. Ubuntu Feisty Fawn /7.04/). Više infosa na http://www.kaiser-linux.li/index.php?title=PAC7311 . Eventualno je u pitanju stariji PixArt chipset koji je podržan. U svakom slučaju, probaj ovo
hmmm, skoro sam ja koristio module assistant da iz slmodem-a ndiswrapper-a a i fglrx-a sorcea izbildam modul, radio sam po nekom tutorialu… nemam link… dal se može ovo spcxx , fakat nemam vremena da probam, ali ti preporučujem ubuntuforums.org da postaviš isti ovaj problem možda neko odgovori pozitivno
U Synaptic-u ima slijedece e samo da razumijem dobro engleski:
source for the spca5xx driver
The spca5xx video for linux (v4l) driver, provides support for
webcams and digital cameras based on the spca5xx range of chips
manufactured by SunPlus Sonix Z-star Vimicro Conexant Etoms and
Transvision.
This package provides the source code for the spca5xx kernel modules.
Kernel source or headers are required to compile these modules.
ov511-source
Driver source for the OV511, a USB-only chip used in many webcams.
This package contains the device driver source for the OV511, a USB-only chip
used in many “webcam” devices.
Any camera using the OV511/OV511+ and the OV6620 or OV7610/20/20AE image
sensor should work. TV-capture devices with the SAA7111A decoder are
supported as well. It supports streaming and capture of color or monochrome
video via the Video4Linux API. Most V4L apps are compatible with it, and it
supports most image widths and heights that are multiples of 8.
Kao što rekoh već, na osnovu USB IDa sam utvrdio da kartica ima PAC7311 chipset a na onom linku imate sve podatke o tome, ne znam može li se kroz ndiswrapper osposobiti (sumnjam jer je problem sa “dešifrovanjem” podataka koje kamera vraća).
nismo se dobro razmjeli, mislio sam na ovo dole na slikama (4 komada):
da se iz ovog paketa izbilda modul kao što se to radi sa ndis fglrx ili slmodem itd… to je bila samo ideja, da li će da mu radi… ne znam nek proba ako hoće…