IP Adressa i seriski port

Pokušavam da se uz pomoć “nullmodem” kabla konektujem preko /dev/ttyS0 na stari racunar koji nema mrežne. Čuo sam da se prije pokretanja pppd mora jednom računaru “serveru” dodijeliti IP Adresa. Kako da je dodijelim seriskom portu ? Evo komande koje koristim na serveru i clientu. Rezultat je da client stalno salje neke signale " kao da pokušava handshake" a server ceka “Conect <–> /dev/ttyS0:” i nista se nedesava.
server:

client :

IMHO AFAIK IIRC IP adresu ćeš dodijeliti u konfiguraciji pppd-a (a to je naravno: pppd.conf :wink: )

Ponekad se mučiš okolo a problem leži u potpuno drugoj stvari. Iako jedini port na računaru, bio je konfigurisan kao ttyS1 a ne kao ttyS0. Uglavnom funza i sa telnetom i sa SSH. Ah, što volim ovakve igrice :slight_smile:

Hehe.
Juče sam svjedočio “mrežnoj instalaciji operativnog sistema” koja se sastojala od izvršavanja komande “dd if=/dev/hda1 | netcat blah” na jednom računaru a “netcat -l | dd of=/dev/hda1” na drugom :mrgreen:

eh ja sam spajao ono moje cudo nullmodem kablom, ali sve sam zaboravio kako je islo :wink:

najveci problem spajanja nullmodem kablom (bar za mene) je bio zalemiti kabal. :slight_smile: nije mi dobra lemilica :slight_smile:

Ha, i ja sam lemio pa sam na kraju izgubio zivce , otisao i kupio novi kabl. Jedni kazu da je dovoljno zalemiti cetiri prikljucka, neki kazu šest a neki opet pisu tri, onda sam otisao i kupio gotov kabl. Desilo mi se da jedno vrijeme nije funkcionisalo zato sto je negdje ispod /var/lock bila lock-datotka koja sprjčava pristup portu. Koštalo me dva dana dok sam to saznao al šta možeš, nemože se sve znati. :slight_smile:

Kod nas sam trazio nullmodem kabal da kupim (tad sam bio u Zenici) i nisam nigdje mogao naci … lljudi mi se smijali u prodavnicama … kazu “ko to koristi” :slight_smile:

Nasmiji se i ti njima i izađi iz prodavnice. :slight_smile: