Pokušavam da se uz pomoć “nullmodem” kabla konektujem preko /dev/ttyS0 na stari racunar koji nema mrežne. Čuo sam da se prije pokretanja pppd mora jednom računaru “serveru” dodijeliti IP Adresa. Kako da je dodijelim seriskom portu ? Evo komande koje koristim na serveru i clientu. Rezultat je da client stalno salje neke signale " kao da pokušava handshake" a server ceka “Conect <–> /dev/ttyS0:” i nista se nedesava.
server:
Ponekad se mučiš okolo a problem leži u potpuno drugoj stvari. Iako jedini port na računaru, bio je konfigurisan kao ttyS1 a ne kao ttyS0. Uglavnom funza i sa telnetom i sa SSH. Ah, što volim ovakve igrice
Hehe.
Juče sam svjedočio “mrežnoj instalaciji operativnog sistema” koja se sastojala od izvršavanja komande “dd if=/dev/hda1 | netcat blah” na jednom računaru a “netcat -l | dd of=/dev/hda1” na drugom :mrgreen:
Ha, i ja sam lemio pa sam na kraju izgubio zivce , otisao i kupio novi kabl. Jedni kazu da je dovoljno zalemiti cetiri prikljucka, neki kazu šest a neki opet pisu tri, onda sam otisao i kupio gotov kabl. Desilo mi se da jedno vrijeme nije funkcionisalo zato sto je negdje ispod /var/lock bila lock-datotka koja sprjčava pristup portu. Koštalo me dva dana dok sam to saznao al šta možeš, nemože se sve znati.
Kod nas sam trazio nullmodem kabal da kupim (tad sam bio u Zenici) i nisam nigdje mogao naci … lljudi mi se smijali u prodavnicama … kazu “ko to koristi”