IRIX filesystem ostecen ili nesto drugo?

pozdrav svima

moja firma ima problema sa Toshiba CT skenerom koju pogoni velika mašina koja radi na IRIX 6.5.8. (da, stara verzija, bez patheva, update-a i sigurnosnih zakrpi)…

kao sto vidite, to je jedna velika ruzna kutija, sa posebnom plocom, naponom i workstation dijelom koji sadrzi diskove, ulazno-izlazne portove i osnovne komponente koje su na fazon slotova, tipa server (serverska memorija sdd unutra i sl.)…

takodje, pored sistemskog scsi diska (koji na principu slota kupi napon direktno preko workstationa, ne preko molex konektora), ovaj sistem posjeduje i sekundarni scsi disk koji se nalazi na workstationu odvojeno, dobija napon molex konektorom i prikljucen je na workstation vanjskim scsi konektorom koji dolazi iz kucista workstationa. na sistemskom disku se nalazi instaliran IRIX i O2 Auklet CT program koji upravlja CT skenerom, a na sekundardnom se pohranjuju klinicke slike…

problem je slijedeci:

pri podizanju sistema, fsck je pokrenut i određene greške su prikazane, tipa:

unrecovered data block read error

dosli smo do zakljucka da je sekundarni disk ostecen totalno, sto smo uspjeli ustanoviti tako sto smo izvadili ovaj disk (ide na molex, sto nam je olaksalo da ga ubacimo u drugi pc) i testirali ga sa hirens boot-om. definitivno ostecen disk !

medjutim, kada smo izvadili ovaj disk i ponovo upalili masinu, vise nismo dobili greske tipa “unrecovered data block read error”, nego drugu vrstu notifikacije:

mount: /dev/dsk/dis1dis3 on /raw: dirty file system

some filesystems failed to mount: maybe unable to reach multiuser state.

glavna pitanja su:

  1. da li se ovo odnosi na disk koji nedostaje ili primarni sistemski disk koji je jos unutra ?
  2. nasli smo drugi zamjenski disk identican onome sekundarnom koji je pokvaren, koji filesystem treba da stavimo na disk i kako, prije nego ga vratimo u kuciste ove masine ?
  3. da li ova notifikacija - some filesystems failed to mount: maybe unable to reach multiuser state - predstavlja nesto kao safe mode u windows based racunarima ?

Molimo nekoga ko je upucen u IRIX da nam pokusa dati odgovore na postavljena pitanja, mi nemamo nikakvog iskustva sa UNIX-om, niti opcenito znanja o ovakvim Unix based OS-ovima…

unaprijed zahvaljujemo

Kao totalni laik za IRIX koji zna nešto oko Linuxa moja pretpostavka bi bila:

  1. Obzirom da se i na screenshotu i u ispisu koju si prekucao spominje /dev/dsk/dks1dis3 rekao bih da je u pitanju isti disk.
  2. IRIX koristi XFS filesystem koji je izuzetno dobro podržan pod Linuxom, odnosno trebalo bi da možeš iz Linuxa napraviti XFS particiju i formatirati je bez problema. Možeš ponovo prebaciti disk u drugi PC i uzeti neki Linux live cd npr. Knoppix i iz njega kreirati XFS particiju koristeći npr. qtparted. Možeš probati i izvući podatke ako imaš nešto bitno na disku, npr. ddrescue je jako fin alat :slight_smile: pomogao nam je da spasimo podatke sa ULK servera sa diska koji je inače bio mrtav.
  3. Tako nešto, u principu singleuser ti dozvoljava da napraviš neke popravke na sistemu ali je sistem kao takav neupotrebljiv:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Init#SysV-style
    Mada onako laički mislim da OS ne bi trebao praviti toliko frke oko neuspješnog montiranja diska na kojem se nalaze samo podaci, tako da ne garantujem da ako napraviš blank XFS particiju da će sve proraditi ali svakako probaj.

Razlog zašto ti ne radi više fsck je što je valjda nekako skontao da je fsck već odrađen (nakon što si bootao Hiren) ali disk nije popravljen (dirty file system - ima grešaka) te ga OS odbija montirati.

Under IRIX, device nodes are in the format /dev/[r]dsk/dksSdDsS, where S is the disk controller number, D is the SCSI ID of the disk, and S is the partition number. In our example, we’ll be working with the disk on SCSI ID 5, so we will use /dev/[r]dsk/dks0d5s*.

http://www.uwsg.iu.edu/usail/peripherals/disks/adding/sgi.html

Hmmm nisam više uopšte siguran da je tebi crkao taj sekundarni disk a ne primarni… što bi bilo šteta.

/dev/dsk/dks1d1s3

S = 1 = disk controller 1
D = 1 = SCSI ID 1
S = 3 = partition nr. 3

Obzirom da controller ID i SCSI ID idu od nule, trebalo bi da nam daje neku nadu, ali činjenica da imaju (najmanje) 3 particije je malo zabrinjavajuća :slight_smile:

Smijemo li doći da to pogledamo :slight_smile:

hvala na promptnom odgovoru vedrane…

da, zaista izgleda da je greska koju prijavljuje je drugi disk koji je izvadjen i potvrdjen defektnim sa Hiren’s BootCD…

CT masina inace poslije ovog errora, normalno podigne O2 CT auklet program za skeniranje pacijenata, program radi normalno ali nema mogucnost da skenira, tj. nece da pokrene CT scan kao niti da snimi informacije o pacijentu, a predpostavljamo da je to zato sto se svi podaci o pacijentu kao i kliničke slike snimaju upravo na taj defektni sekundarni disk koji je izvadjen kao i zato sto upravo masina nije postigla multiuser state…

ali pitamo se, zasto i dalje prijavljuje mount: /dev/dsk/dks1dis3 on /raw: Dirty filesystem, kada diska uopste nema… nekako mi nije logicno da spominje filesystem za disk koji ne postoji u masini…

a zasto su ti 3 particije zabrinjavajuce ?

nasli smo identican scsi disk (doduse, samo nesto veceg kapaciteta), da li trebamo identicno kreirati particije na njega kao na starom ili da samo spucamo jednu xfs ?

Pa zabrinjavajuće upravo zato što trebaš napraviti isti “layout” particija kao na defektnom disku.

Ok to što OS radi je dobro, znači da definitivno samo treba napraviti isti raspored particija kao na ovom disku i to je to, svakako pregledaj stari disk sa nekim od alata iz *parted serije za svaki slučaj.

koji su to alati koji nam mogu pomoci da tacno vidimo particije na starom disku ?

Pa isti ovaj qtparted će ti dati vizuelno pregled particija.
http://news.softpedia.com/images/reviews/large/qtparted_001-large.png
http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1928161,00.asp