ISO rekao NE Microsoftovom Open XML-u

Internacionalna organizacija za standarde ISO rekla je “ne” Microsoftovom Open XML-u sa najmanjom mogućom marginom. Prijedlog da se Open XML proglasi ISO standardom nije uspio dobiti podršku tri četvrtine članica ISOa što je neophodno da se prijedlog usvoji.

Prebrojeno je 74% glasova “za”, što je samo jedan procenat manje od tražene većine. Sada se prijedlog mora revidirati i uzeti u obzir kritike koje su upućene tokom lokalnih glasanja. Idući ISO sastanak se održava u februaru 2008. Tada će zemlje koje su glasale protiv moći iznijeti svoje stavove tako da se novi prijedlog može razraditi. Tek za godinu dana je moguće donijeti novu odluku.

Ova odluka predstavlja težak poraz za Microsoft. ISO certifikacija se smatra jako važnom npr. za vladine organizacije koje žele biti sigurne da njihov format za dokumente nije vezan za jednog ponuđača softvera. Ako Open XML ne bude prihvaćen ni prilikom idućeg glasanja očekuje se da će mnoge organizacije napustiti Microsoftov format u korist drugih formata.

Kao što znamo, ODF (Open Document Format) već ima ISO certifikat a koristi ga između ostalih paket Openoffice.org.

ISO glasanje je izazvalo skandale u više zemalja. Na primjer, Švedski zavod za standarde SIS je najprije prihvatio Microsoftov prijedlog za standard, nakon čega su otkrivene neregularnosti u glasanju. Desetine firmi koje sarađuju sa Microsoftom je pristupilo glasanju u zadnji čas a da nisu bili uključeni u raspravu koja je prethodila odluci, i to nakon što im je Microsoft ponudio “marketinšku pomoć” u njihovom budućem poslovanju. Kao posljedica, Švedski predstavnici su odlučili da ostanu suzdržani.

http://www.iso.org/iso/pressrelease.htm?refid=Ref1070

wow

Nešto preciznije:

http://www.iso.org/iso/pressrelease.htm?refid=Ref1070

Pored ovoga, u zadnjih par mjeseci prije glasanja 11 novih zemalja se registrovalo za glasanje kao članice JTC 1 komiteta - dakle zemlje koje imaju malo vrijedniji glas od ostalih, ideja je da su to razvijene organizacije koje učestvuju u razvoju standarda. Među tim novo-registrovanim zemljama su i Jamajka, Fidži, Trinidad&Tobago, Kostarika itd. i svi su glasali za :frowning: pretpostavlja se da je djelovala korupcija.

Bosna i Hercegovina je navodno glasala za.

[quote=vedran]Nešto preciznije:

http://www.iso.org/iso/pressrelease.htm?refid=Ref1070[/quote]
OK, hvala na ispravci :slight_smile:

ma mi smo takvi (mislim na glavonje koje donose odluke i potpisuju dokumente) radije daj malo guze za novce nego da se podrzi stvar koja bi doprinjela mnogo boljega u buducnosti !

a da negovorim o zemljama gdje nemaju kruha jesti ! to je sve nametnuto majmunskom globalizacijom koja ce ubiti i ovo malo slobode razmisljanja i odabira u svijetu koja je ostala !

pingvin:
nasa organizacija za standardizaciju je u raspadu … ljudi nisu dobili pare od toga vec duze vrijeme i poprilicno su nezainteresovani …

a dobar je taj Iso … legenda :slight_smile:

[quote=testni_hamo2]pingvin:
nasa organizacija za standardizaciju je u raspadu … ljudi nisu dobili pare od toga vec duze vrijeme i poprilicno su nezainteresovani …[/quote]
Pa ako su nezainteresovani zašto su onda glasali ZA, mogli su biti suzdržani ili uopšte ne glasati (glasanje nije obavezno).

BTW predstavnici male ostrvske zemljice Trinidad i Tobago su se ponijeli herojski, uprkos ogromnom pritisku MSa ostali su suzdržani jer jednostavno nemaju ni vremena ni resursa da donesu ispravnu odluku. Ko misli da nema zemalja sa težom situacijom od naše - vara se, ipak za donošenje ispravne odluke nisu potrebne pare nego savjest i zdrav razum.

onako …
parafraziram: “ma ja cu glasati za da se ne peglam … boli me briga” …
:slight_smile:

Heh dok sam editovao poruku stiže odgovor :wink:

Ovo je lijepa vijest.
Koja je organizacija zaduzena za standardizaciju u BiH uopce?

http://www.bas.gov.ba/

dok je bio JUS super se drzao , prihvacen sa svih strana ( nisam za jugu a ni protiv da nebude nostalgicar nemislim na to ) ali da su se skontali i zadrzali nekako stari standard bilo bi bolje ! a tacno je kad nekome od glavonja spomenes M$ i linux bira M$ jer vecina njih nezna sta je ovo drugo ! neznam jesam li u pravu ali mi se cini tako !

Ma oni pravi znaju i vise nego sto se mi i nadamo. Problem je novac. Kako ono bi, “More is better”.
Kod amera je tako. U bh “lidera” nejasno je sta je to “more”. More i nemore :).

A sto se tice njemacke. Pa ljudi nemojte se cuditi, ovdje je sve dobro samo da je dzaba ili jeftino do daske.
Ako iko moze placati cehove, onda je to njemacka. Al eto ovdje ljudi stede.
U bih se pametuje i gubi.

ma nasi kontaju “more” , ja odoh na *more ljetovati , ako moze spanija ikako !

Bosnia and Herzegovina Approval
Bulgaria O Member Approval with comments
Croatia O Member Approval
Romania O Member Approval
Serbia O Member Approval
Slovenia P Member Abstention

Eh što bih volio čuti obrazloženje ovih naših…