Ev proslo je dosta vremena od kada sam istaliro linux.Dosta sam pitanja postavio i dosta odgovora dobio ,jos vise i naucio.
ALi i dalje me muci istalacija nekih programa ili igrica.Dosta korisnih stvari nadjem u USC i istaliram .Ali trazeci tako po google naletio sam na igricu UrbanTerror i procito dobrih komentara na temu te igrice i skino je .Ali doslo je problema posto sam je trebo istalirat iz Terminala.
Kreno traziti kako da je istaliram i naiso sam na onu cudnu rec (ili sto bi anger reko ,Ovaj Sudo pravo zaje*an lik cini mi se :O")
Naso sam na google da trebam ukucat sudo sh pa ime istalacionog .Ali kad to uradim izbaci mi
novica@novica-desktop:~$ sudo sh UrbanTerror
sh: Can’t open UrbanTerror
100 % ne radim kako treba.Ali posto sporo kontam (ali kad skontam onda bude svega) Dal bi neko mogo potanko da mi objasni cari tih istalacija.Ali onako laicki.
Sto se tice teme kod vido conv. uspio sam sve ali jos nisam narezo na dvd i odgledo.
Ev jos jednog malog problema.Pokusavam povezati printer ,ali ne uspevam.Naime imam HP DeskJet 670C i iso sam pogledat dali verzija unbutum 9.10 podrzava ,i podrzava.
Trebo sam u Terminal ukucat
hp-setup i podesiti ali meni izbaci
HP Linux Imaging and Printing System (ver. 3.9.8)
Printer/Fax Setup Utility ver. 9.0
Searching… (bus=usb, search=(None), desc=0)
error: No devices found on bus: usb
Searching… (bus=par, search=(None), desc=0)
error: No devices found on bus: par
Searching… (bus=par, search=(None), desc=0)
error: No devices found on bus: par
Inace taj printer podrzava samo parallel port(LPT)
u mene za urban terror ne treba instalacija vec samo pokrenem executabilni file koji mi se nalazi u folderu. naziva se ioUrbanTerror.i386. Inace, drzim igricu na usb-u posto je portable. nesto pise u readme ako zelim koristit punkbuster bla bla trebam imati quake3 full instaliran, inace koristiti ioUrbanTerror. nisam razumio i nije me briga jer igrica radi. skinuto odavde http://www.urbanterror.info/docs/texts/110/
[quote=KandraX]novica@novica-desktop:~$ sudo sh UrbanTerror
sh: Can’t open UrbanTerror[/quote]
Probaj: sudo sh ./UrbanTerror
Znači obrati pažnju na tačku i kosu crtu.
Za instalaciju iz izvornog koda ne postoji neko zlatno pravilo osim slijediti uputstva i pokušati razumjeti problem. Često se moraš razumjeti u programiranje da bi shvatio neku grešku koju ti izbacuje. Generalno to nije za početnike, u velikoj većini slučajeva ako se prati README sve radi bez većih problema, a za one ostale slučajeve…
Jesi li probao ići na System > Printers (ili kako se već zove) i dodati novi printer?
bez sh. i pogledaj zapravo sta ima u folderu, obicno se nalazi neki readme. koliko vidim sa stranice jos uvijek stoji da je izvrsni file ioUrbanTerror.i386 pa probaj sa tim.
novica@novica-desktop:~$ sudo sh./UrbanTerror
[sudo] password for novica:
sudo: sh./UrbanTerror: command not found
novica@novica-desktop:~$ chmod +x UrbanTerror
chmod: cannot access `UrbanTerror’: Nema takve datoteke ili direktorija
novica@novica-desktop:~$
Wiz to mi izbaci.
Imam istaliran QIII.
ioUrbanTerror.i386 ima taj fajl ali nece mi da pokrene nikako.
pa nam ovdje zalijepio rezultat relevantan za UrbanTerror file (i to čitavu liniju; sve ostalo možeš izostaviti, u slučaju da imaš još file-ova/foldera na Desktop-u).
ja sam se sad izgubio. koliko znam igra dolazi u zip-u. nista ne treba vise skidat i ubacivat osim sto se treba instalirati curl za skidanje mapa. odes u direktorij u kojem se nalazi igrica i zatim pokrenes ioUrbanTerror.i386 ili ako koristis 64bit sustav onda ioUrbanTerror.x86_64. recimo da se u mene nalazi igrica koju sam skinuo u mom home folderu. uradim sljedece:
$cd /home/moj_username/UrbanTerror
$chmod +x ioUrbanTerror.i386
$./ioUrbanTerror.i386
Rock’n’Roll
INUX SERVERS WARNING
The ioUrbanTerror linux server executable has been updated since 4.1 was released and contains a fix to a vote exploit found in the engine code. This version of ioUrbanTerror can be found here: ioUrTded.i386 ( md5 8BFC443F101EEDEB9FEA36F70B73E261 ). We do not yet have a pre-compiled executable for windows servers.
ako sam dobro preveo.Treba skinuti ioUrTded.i386 i ubaciti.
$cd /home/moj_username/UrbanTerror
$chmod +x ioUrbanTerror.i386
$./ioUrbanTerror.i386
Nista od toga.