pravim neku vrstu file uploader-a koji treba da izbaci specijalne znakove (to nije problem) i da nasa slova zamjeni “adekvatnim”. Znaci da, npr. “Pašalić.jpg” zamijeni sa “Pasalic.jpg”?
afan
pravim neku vrstu file uploader-a koji treba da izbaci specijalne znakove (to nije problem) i da nasa slova zamjeni “adekvatnim”. Znaci da, npr. “Pašalić.jpg” zamijeni sa “Pasalic.jpg”?
afan
i sta bi bilo tvoje pitanje ?
ako neko zna regex (php?) da nasa slova prebacim u “adekvatna”.
Evo ga, regex:
Ali to nije regex
uze mi recenicu iz tastature
Ako nije regex, onda je ironija, lol. Zašto rješenje za svaki problem mora biti regex.
Zato što je cool kad otkucaš hrpu nesuvislih znakova i niko ne konta šta to znači mislim zašto bi inače ljudi koristili vi editor?
kad sam spomenu regex mislio sam na (pretpostavio) da je sigurnije sa nji uraditi nego sa str_replace() jer - str_replace ne radi. ne konkretno za ovaj slucaj, ali sam pokusavao da nesto slicno i nasa slova nisu uvijek prepoznata. zvuci sasavo ali iz nekih razloga tada nije radilo:
$ime - “Pašaslić”;
echo $ime //Pašaslić
$ime = str_replace(‘š’, ‘s’, $ime);
$ime = str_replace(‘ć’, ‘c’, $ime);
echo $ime //opet bih dobio Pašaslić
zato sam mislio da je regex “sigurniji”.
Meni je birwaktile to trebalo, pa sam upravo radio sa str_replace, icnv, preg_replace (tu se koriste ovi tvoji regexi ) donekle sam dogurao, ali bez tacno izdefinisanog array-a nista se ne’m’re postici.
hint
b.t.w.
do tad’ nisam znao da je ć ascii character … ili možda grešim