Izbor Desktop Distribucije?
Izgleda da sam pao u neki vrstu krize, a možda nisam jedini. Od kako nas je SuSE izdao stvarno ne znam, kako dalje? Želim da vas čujem po pitanju izbora nove Linux distribucije! SuSE je po meni bio jedini izbor, iako ni SuSE nije bio 100% Desktop distribucija. A nikada nisam uspio da isprobam njihov Desktop proizvod radi cijene, i nedostupnosti. Proffesional verzija, je jedina bila vrijedna spomeni, ali stvarn ne zelim da mi se preinstaliraju ovoliki paketi. Zelim Office alate, KDE brovser i mogucnost da po potrebi sebi instaliram pakete. Jedini distro koji je ovo uradio je Lycoris, isprobao sam dvije verzije, ali mi se uopste nije svidio jer koristi KDE 2.2 a takodjer je over okeanski proizvod, a kako citam po netu sve se više okreću ka komercijali, odnosno zabranjuju free download .iso imagesa. Također se sjećam da je XPDE jednom bio počeo koristiti Lycoris art work, ikone i slično i ovi su im zaprijetili jer si ikone copyright. Bezze frku napravili. Lycoris je najavio da je u progresu prelazak na KDE 3.x ali koliko više čekati? Xandros takodjer je najavio9 prelazak na KDE 3.x ali oni kao bivsi Corel Linux samo ciljaju ka profitu, i ne može se legalno naći za download, pogotovo jer sadržavaju CrossOver Office. O Lindowsu da i ne pričam, izgleda da je njega njalakše naći, svaka verzija je maksimalno zastupljena na svakoj pijaci i buvljaku. Ali opet, dio mog pitanja je potraga za LSB Desktop distribucijom. Mandrake mi je previše nestabilan, a i ne volim njegove GTK implementacije. Iako ozbiljno počinjem razmišljati o multi boot/SuSE/Mandarke …pogotovo ne želim da koristim budući GTK based SuSE. Mandrake je počeo zaradjivati preko bannera koje uključuje u svoje proizvode koji su free download, i izgleda da ne smijem imati LG komponenata da bi se navikao na Mandrk. RedHat napušta Desktop. onako ga nikada nisam podnosio, jer GNome je užasan. Kako i Gdje dalje?
Ostaju neke distribucije, za koje sam jedva čuo. A ni jedna od njih nije LSB, pogotovo Debian based distribucije su daleko od LSB. arkLinux mi je simpatičan, pogotovo kako distribuira cd-ove. Fino su podjelejeni u kategorije: Development Server itd, iako je dovoljno da covjek skine samo prvi i to je to…a zašto stvarno slabo distribucija ima LSB certifikat, kako ja znam imaju samo SuSE mandrake i RedHat?
Odlučio sam skinut sa neta, par Desktop distribucija, pa isprobati. Da čujem vaše mišljenje, ali smao KDE based distr.!
Zašto jednostavno nema KDE Linux?