Izbor Desktop Distribucije?

Izbor Desktop Distribucije?

Izgleda da sam pao u neki vrstu krize, a možda nisam jedini. Od kako nas je SuSE izdao stvarno ne znam, kako dalje? Želim da vas čujem po pitanju izbora nove Linux distribucije! SuSE je po meni bio jedini izbor, iako ni SuSE nije bio 100% Desktop distribucija. A nikada nisam uspio da isprobam njihov Desktop proizvod radi cijene, i nedostupnosti. Proffesional verzija, je jedina bila vrijedna spomeni, ali stvarn ne zelim da mi se preinstaliraju ovoliki paketi. Zelim Office alate, KDE brovser i mogucnost da po potrebi sebi instaliram pakete. Jedini distro koji je ovo uradio je Lycoris, isprobao sam dvije verzije, ali mi se uopste nije svidio jer koristi KDE 2.2 a takodjer je over okeanski proizvod, a kako citam po netu sve se više okreću ka komercijali, odnosno zabranjuju free download .iso imagesa. Također se sjećam da je XPDE jednom bio počeo koristiti Lycoris art work, ikone i slično i ovi su im zaprijetili jer si ikone copyright. Bezze frku napravili. Lycoris je najavio da je u progresu prelazak na KDE 3.x ali koliko više čekati? Xandros takodjer je najavio9 prelazak na KDE 3.x ali oni kao bivsi Corel Linux samo ciljaju ka profitu, i ne može se legalno naći za download, pogotovo jer sadržavaju CrossOver Office. O Lindowsu da i ne pričam, izgleda da je njega njalakše naći, svaka verzija je maksimalno zastupljena na svakoj pijaci i buvljaku. Ali opet, dio mog pitanja je potraga za LSB Desktop distribucijom. Mandrake mi je previše nestabilan, a i ne volim njegove GTK implementacije. Iako ozbiljno počinjem razmišljati o multi boot/SuSE/Mandarke …pogotovo ne želim da koristim budući GTK based SuSE. Mandrake je počeo zaradjivati preko bannera koje uključuje u svoje proizvode koji su free download, i izgleda da ne smijem imati LG komponenata da bi se navikao na Mandrk. RedHat napušta Desktop. onako ga nikada nisam podnosio, jer GNome je užasan. Kako i Gdje dalje?

Ostaju neke distribucije, za koje sam jedva čuo. A ni jedna od njih nije LSB, pogotovo Debian based distribucije su daleko od LSB. arkLinux mi je simpatičan, pogotovo kako distribuira cd-ove. Fino su podjelejeni u kategorije: Development Server itd, iako je dovoljno da covjek skine samo prvi i to je to…a zašto stvarno slabo distribucija ima LSB certifikat, kako ja znam imaju samo SuSE mandrake i RedHat?

Odlučio sam skinut sa neta, par Desktop distribucija, pa isprobati. Da čujem vaše mišljenje, ali smao KDE based distr.!

Zašto jednostavno nema KDE Linux?

Recenzija top 5 Linux Desktop solucija.

http://www.pcmag.com/article2/0,4149,1373308,00.asp

Možda učini komentare kvalitetnijim :wink:

Nije bas LSB, ali zato radi kooooo…
KDE 3.1.4 normala, swaret je svaki dan sve bolji paket manager.
http://www.linuxpackages.net/ ima svaki dan nove pakete…
Poslije Slacka mi sve distribucije izgledaju spore i komplikovane. Probao sam i novi SUSE i Mandrake, ali djaba, Slack je Slack.
Mislim da mu samo Debian (Libranet je super ali najnovija verzija nije besplatna) i Gentoo (preduga instalacija) mogu parirat…
Eto, to je moje skromno misljenje!

Eh da, Lycoris, Xandros i Lindows gotovo da i ne smatram Linux distibucijama. Cemu kopija Windows-a, bolje onda imati orginal!

Neminovno je da je Windows postavio neke standarde, koji se ne mogu ignorisati. Apple je prije njega učinio istu stvar, pa ih je Microsoft prihvatio. Linux ima takodjer svoju ulogu prilikom postavljanja novih standarda. Ja hoću da imam dobar Desktop, ako mi treba server, konektujem se na lugze.org i imam shell. Ipak mi nije ni potrebno da mi se uvijek prilikom bootanja diže apache, što je prije bio slučaj kod SuSE dis. Ako hocu da programiram u PHPu imam apachectl, i to je to.

Važno mi je da je dist. LSB, i da je sistem upravljanja paketa tipa binary i graficki.

[quote]ima takodjer svoju ulogu prilikom postavljanja novih standarda. Ja hoću da imam dobar Desktop, ako mi treba server, konektujem se na lugze.org i imam shell. Ipak mi nije ni potrebno da mi se uvijek prilikom bootanja diže apache, što je prije bio slučaj kod SuSE dis. Ako hocu da programiram u PHPu imam apachectl, i to je to.
[/quote]

Napravi svoju distribuciju baziranu na SuSE-u … imas moju moralnu podrsku :slight_smile:

Debian je po mom mišljenju najbolji u svakom slučaju, ali problem je taj što sporo izleze nove verzije…
Mandrake je super po mom mišljenju, ali mislim da mu je ovaj slučaj sa LG uređajima razvalio reputaciju koju je stekao u posljednjih nekoliko godina…

Ne znam da li da ovaj komentar smatram smiješnim ili žalosnim. Svi argumenti koje si naveo su izmišljotine koje šire mrzitelji Linuxa. Da li si to podlegao M$ propagandi? Suse nije nikoga izdao niti će uskoro. Mandrake nije kriv za te probleme nego LG (moguće je napisati virus za Windows koji uništava LG cd-romove?! to nisu smjeli dozvoliti). Redhat tj. Fedora je linux distribucija kao i sve druge i nema nacionalnosti!?!? mnogi developeri iz Evrope rade na Fedori i Gnome-u. Sve što se može diskriminirati je da li je free ili nije free, Fedora je free i to je sve što je bitno. Suse ti smeta zato što će navodno biti Gtk baziran, a ne sviđa ti se Gtk implementacija u Mandrake-u (koju mnogi smatraju najboljom vizuelno)? Da li si vidio te bannere (pardon, jedan (1) banner) koje je Mandrake uključio?

Po meni jedini put do dobre desktop distribucije (u smisu Windows ili MacOSX) je podrška, dakle nebitno je šta stoji ispod, bitno je da postoji neka firma koja će uz naplatu održavati Suse/Mandrake/Fedora/Debian/Slackware/štagod mašine, ali tako da je ukupna cijena i dalje višestruko niža nego za ekvivalentne Windows mašine.

Ok, smiri se, Vedrane, mi svi volimo Mandrake. Kao prvo ovo je forum gdje se sastaje raja, i navodim stvari koje mogu biti upotrebljene i protiv nas, kao npr. ta stvar sa LG-om, i znam da nije do Mandrake dis. nego do samog LG (citao sam negdje kao salu da neki hoce da angaziraju neku grupicu scriptkiddija da masovno unistavaju LG uredjaje i da na kraju oni izdaju kao firma, report kako ima LG CDrom ranljivost, tako nešto )…

Nisam nacionalista koa to misliš, ali počinjem da tako razmišljam kada gledam kako amerikancima je sve važnije odakle ustvari potiče koji proizvod, kao što je KDE. Makar ja imam takav dojam, i mislim da njihov izbor nisu tipovi licenci.

Zasto odmah tako reaguješ? Fino sam pitao za mišljenje, savjete, nisam Mandrake korisnik, pitam ko jeste, da vidim sta i kako dalje, jer sam citao da imaju taj banner sistem, a opera me nervira zbog toga…

Opet, mnogo vas spominje ne Dekstop Distribucije…

Kakve veze ima Mandrake, da si procitao moj komentar vidio bi da sam kritikovao i tvoje stavove oko SuSE i RedHata. Svi su pogresni.

Po cemu pogrešni?

Ja mislim da te muči poznati osjećaj ovisnosti.
Jedno moramo prihvatiti : Dok sami svoj Linux ne napravimo, prisiljeni smo da koristimo “Linuxe” drugih, i time podijelimo sve visine i dubine tih proizvodjaca.
Znaci, ili napravi grungy-linux ili i dalje koristi Novell-Linux :smiley:

od Linux distribucija … ja ti preporucujem FreeBSD :). to je moj sistem za sve. on je meni desktop mashina na kojoj radim sve: koristim XFCE, Fluxbox ili KDE zavisno od dana i raspolozenja, pisem diplomski u OO, przim cd-ove, gledam divxe i dvd-ove, programiram do iznemoglosti … prema tome, ako neko kaze da FreeBSD nije zreo za desktopa, onda ga nije koristio ;).

• programi:
    ima preko 9500 paketa, imas fenomenalan ports sistem, imas zadnju verziju KDE, Gnome-a, XFCE-a ili Fluxboxa na njemu. na FreeBSD-u imas prakticno sve sto imas na Linuxu plus jos vise. za razliku od Linuxa, FreeBSD radi i sa Linux programima, dok Linux to ne radi obrnuto. Sve pocev od TuxRacer-a do Oracla sve radi kao sat. jedino stvari koje su specificno vezane samo za Linux, ne postoje na FreeBSD-u, ali imaju alternative.

• stabilnost:
    stabilan je do maximuma. ja sam radio reboot samo kada:

• instaliram novi kernel
  • radim upgrade sistema
  • ugradjem hardware
    sve aplikacije koje koristis u FreeBSD 4.9 su apsolutno stabilne … to znaci da ne znam kada sam s necim imao problema. kod mene u firmi ima na stotine UNIX servera … jedina konkurencija mu je IBM-ov AIX, ali to je totalno druga sfera.
  • brzina:
    mislim da nema brzeg sistema … mozda je malo presubjektivno, ali radi brze od svakog Linuxa koji sam probao. vidjeces kako leti :slight_smile:

• hardware podrska:
    generalno podrzava manje hardware-a od linuxa, medjutim ako ne koristis ne-bt tv-kartice ili cudne webcams, sve ce ti raditi bez problema. ako imas neke rjedje stvarcice, onda ces se morati malo potruditi. jedino sto meni nedostaje da bi ga koristio na laptopu je podrska za centrino, medjutim posto je prije 7 dana izasao neoficijlni driver za Linux, izaci ce i za FreeBSD uskoro.

• instalacija:
    brza nego na SuSe za 50% posto za svim potrebnim paketima. bolja nego na Slacku, i prepozna sve od hardware-a. jedino sto moras uraditi, ako imas onboard sound, jer ubaciti da uradi load modula na bootu. sve drugo radi perfektno. od mrezne i modema, do dvd przilica i printera.

eto … to je moje misljenje … a ako nakon ovako lijepe prezentacije i dalje neces FreeBSD, onda uzmi Slackware. osim Slacka za mene ulaze u obzir samo jos dvije stvari, ali to samo ako imas vremena: LFS i Debian.

M.

E vala Mirza-M svaka ti cast.
Bas si lijepo nahvalio FreeBSD da se evo jedva suzdrzavam da odmah idem na download FreeBSD-a. A posto falis i Slack koji je meni srcu drag jos vise sam uvjeren da si prilicno u pravu.
Cim stignem probacu FreeBSD

Evo:

Pa pročitaj ponovo.

Jeste spreman za desktop, ali čiji? 99% korisnika ne vole da RTFM, oni vole da klikaju po svemu što se može kliknuti dok ne naklikaju nešto da radi, a kad razbatale sve onda da mogu popraviti sistem jednom univerzalnom idiotskom operacijom tipa reinstaliranje OSa bez ikakvih gubitaka. 99% ljudi uključujući i mene ne žele da moraju izgubiti mjesec dana dok dobiju upotrebljiv sistem, nego žele da krenu od upotrebljivog sistema pa da ga zatim učine još boljim (ili gorim, u kojem slučaju opet pomaže reinstalacija).

Edit: popravljam quote

[quote]
Jeste spreman za desktop, ali čiji? [/quote]

apsolutno se slazem s tobom Vedrane i to sam odmah trebao naglasiti, medjutim imao sam osjecaj da vecina posjetioca ovog foruma malo iskusnijii korisnici.

realno gledajuci FreeBSD nije za svakoga. ali isto tako nije ni Slackware niti Debian niti Gentoo itd. u svakom slucaju, ako ti grungy nisi spreman da s vremena na vrijeme na komandoj liniji ponesto uradis … onda nemoj FreeBSD.

ako znas sta radis, nijedan sistem neces tako brzo instalirati, koji ce biti apsolutno stabilan i spreman za svakodnevni rad, od kucanja seminara do gledanja dvd-a, divx-a, przenja cd-ova i sta ja znam vec …
… naravno ako imas neke raritete od hardware-a, moze se desiti da ostanes malo duze, ali to se moze desiti na svakom sistemu.

sistem na kojem ja radim, novac za zivot zaradjujem, na kojem sve apsolutno radim sto vi radite na linux i sa kojeg pisem ovu poruku nije mi jos nikada pao. a uz to je za moje prohtjeve super brz.

to je meni licno, dovoljno argumenata za jedan sistem. medjutim slazem se da to nije SuSe ili Mandrake, iako se moze konfigurisati sve. ali “out-of-the-box” sigurno nije kao neki od tih sistema.

moje jedino detaljnije SuSe iskustvo se bazira najvise na SuSe 6.2 i 7x i ne sjecam se najbolje vise ni njega. i ja nisam ljubitelj Yast i slicnih alata, medjutim mislim da je svaki linux user sa malkice entuzijazma u stanju ovako nesto uraditi:

instalacija mozille

$ pkg_add -r mozilla

#ili
$ portinstall mozilla

gotovo.

upgrade KDE-a

$ portupgrade kde

gotovo. ali ovo je sve ionako ukljuceno u osnovnu instalaciju.

ovo ne treba da bude “porcija ubjedjivanja” u nesto. FreeBSD sigurno nije sistem za “moju nenu/baku” i za osobe koje ne vole xterm, medjutim definitivno je veoma kvalitetan sistem i ja ga svakom preporucujem.

M.

Mirza ne brini se ti za mene, znam ja sa konsolom kako treba, ali trazim nesto sada za sire mase, u slucaju da me SuSE razocara sa svojom sljedećom verzijom. Naravno znam da će sada Linux biti mnogo više zastupljeniji i priznatiji u smislu certificiranja, na području mreža, pogotovo sa bazom Novell korisnika. Ostaje nam da sačekamo i vidimo. Što se tiče FreeBSD sisetma, mislim da je to jedan izvrstan sistem, malo više namijenjen za servere, ali meni se ne sviđa njegova licenca, historija i mnoge otužbe da su Linusaši “kopirali” razne impementacije od BSD sistema. Prepucavanja zajednica :slight_smile: što je nebitno. Smatram da je FreeBSD mnogo jači kada govorimo o standardu, jer na drugoj strani ima tonu jako konkuretnih distrubucija, dok je na drugoj strani sam FreeBSD kao jak igrač, ostali BSD sistemi…ako ne, nisu za Desktopa

Također mislim da FreeBSD nije za Desktopa, radi paketa, u smislu njihovog instaliranja, odnosno downloada. Činjenica da korisnici nove programe instaliraju klikom poslije downloada sa stranice autora, je dovoljna. A tu su uglavnom ponuđene solucije kao što je .rpm rijeđe .deb
Ta navika je prevazišla sve mjere da su ih čak i geni usvojili kao sastavni dio DNK.

nisam ti ja opterecen prepucavanjima na temu “moj je bolji, moj je duzi … moj je ljepsi” :). neka koristi ko sta voli i ja nikoga ubjedjivati necu. ali cu ispricati koje prednosti ima.

ja grungy radim kao programer i po citav dan sjedim na AIX (http://www-1.ibm.com/servers/aix/) i FreeBSD serverima. i ja volim na shellu raditi tako da mi instalacija paketa nije nista sto me smeta. naprotiv. volim da znam sta se desava, sta radi i kada instaliram unstable pakete i oni ne rade, da mogu "maintaineru da javim gresku

a imas i na FreeBSD “klik- instalaciju” … to je najmanji problem :)). i automounting i sve sto imas na Linux. download na desktop, klik na file, i to je to … instalirano.

sto se tice licence, istorija, diskusija i svadja … hehe, neka ta prica ostane po strani. ja mislim da je FreeBSD bolji, ti mislis da je Linux bolji, obojica mislimo da su oba sistema bolja od Windows-a i to je ono vazno :). sala na stranu. ja ne ucestvujem u takvim diskusijama osim ako me neko bas na silu ne vuce za jezik.

dobro jutro jazzeri

M.

Aferim za cinjenice - to se trazi …

Ono jest da vecini fali idiotsko-klikanje (i meni samom) ali je Apple napravio dokaz da bez obzira sta je ispod haube moze se imati vise nego kvalitetan i funkcionalan “sa klikanjem” BSD-desktop-sistem. (Apple kao da ima standardnu tacku da su svi koji ce koristiti njihive masine i sistem glupi - najblaze receno" tako da sve ostalo serviraju za klikanje) mada opet oni koji zele imaju terminal na raspolaganju …

//Nihad

naravno da je moguce napraviti dobar interface i takvi interface postoje. ko voli nek’ izvoli.

ja mislim da je politika Apple-a odlicna i da imaju pravo dobar sistem. a ko hoce shell, ima i to.

i najbolje je uvijek uzeti zdravo za gotovo da je end-user apsolutni idiot, i aplikacija mora biti idiot-proof. prvo pravilo u programiranju aplikacija koje zahtjevaju interakciju usera je: “Never believe user’s input” … odnosno “nikad ne znas kakvu glupost user moze utipkati, kliknuti ili sta ja znam vec”. i tako se treba ponasati, medjutim treba ostaviti korisniku mogucnost da moze i sam sve rucno raditi.

Linux community se zadnjih godina trudi da napravi tako nesto i uglavnom im uspjeva, samo mislim da su to cesto povrsno uradjeni poslovi, jer kako realnost pokazuje, korisnik kad tad mora konzolu otvoriti. ali polako, doci ce i to na svoje mjesto. i onda neka bude suse, fedora, mandrake, lycoris na jednoj strani, i slackware, debian, lsf itd na drugoj. a okusima ne treba raspravljati. postoje ljudi bez ukusa i sa ukusom :).

M.

Da, o ukusima se ne raspravlja, ali definitivno o neukusima se da raspravljati …