Java banalno! pomoc

poceo sam da radim javu pa sam naletio na problemcic… naime neznam kako da importujem tj includam odredjene biblioteke iz jave u svoj program… znam za naredbu import naziv.lib-a; ali je problem sto neznam sta se nalazi u kojem libu i koje libove uopste imam na raspolaganju… gdje se oni nalaze?
evo i primjera problema na koji sam naletio.

RangeClass.java:7: cannot find symbol symbol : variable lenght location: class int[] for (int i=0; i < arr.lenght; i++) {
a arr sam definisao:

gdje grijesim?

Mmm, “lenght” ili length? lol

ajoooj LOLCINE!!! o boze… aaaaaaa stvarno sam se zabrinuo odo kod ocnog da kupim naocale… ili da svratim na pijacu i kupim od kineza!

ali u svakom slucaju stoji ono prvo pitanje… koje biblioteke mogu da importujem i koje mi stoje na raspolaganju? kako to da skontam?

Ono, to skontaš kao za svaki drugi jezik. Dobra knjiga, Google, gledanje tuđeg koda. Ali, kad već spominješ, evo neki dan free implementacija Java 1.4 SDK (GNU Classpath) je pokrila 95% čitave platforme. Zgodna stvar je što su napravili veliku tabelu sa svim modulima. Ti samo potraži SUN-ovu dokumentaciju za svaki modul. Čujemo se za koju godinu, kad sve prelistaš, lol

http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-classpath.html

Ja bih prvo napravio u pythonu program za prelistavanje java klasa :lol:

http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/

ovde je link koji ti daje Javadoc API dokumentaciju za sve isporucene klase uz standard edition. inace ako mozes nabaviti Java in a Nutshell od O’Reilly bilo bi super jer je tu pokriven veliki dio standardnih klasa i interface-a.

ej ljudi,ajd da ne otvaram novu temu,radi malo teksta,posluzit cu se ovom…radim program oko liste,ucitavanje cvorova u listu izlistavanje,pa me zanima kako se kaze na engleskom strucno…znaci to je implementirana lista…

et nadam se da ste razumjeli …
thx!

Ako sam dobro shvatio lista koju pravis se zove “list” ili duze “linked list”. Cvor se kaze “node” ako ti treba i to :slight_smile:

oki thanks…

Evo predložio bi ovo za učenje Jave i to na Hrvatskom jeziku. Ova skripta je inče prijevod predavanja jednog američkog profesora. I dobro je to što su predavnja detaljno opisana, pa se lako snači gdje što tražiti.

http://www.hrvatska.dk/article_read.asp?id=22

I pitanje, dali možda netko zna pretvoriti class u exe datoteku?

Java native compiler
http://jnc.mtsystems.ch/

[quote=testni_hamo2]Java native compiler
http://jnc.mtsystems.ch/[/quote]
Hvala.