Obrati pažnju na ovu liniju:
Imaš instaliran GCJ koji je konkurentski kompajler GNU projekta. Deinstaliraj to i radiće ti sve savršeno, čak i bez mijenjanja PATH varijable.
Obrati pažnju na ovu liniju:
Imaš instaliran GCJ koji je konkurentski kompajler GNU projekta. Deinstaliraj to i radiće ti sve savršeno, čak i bez mijenjanja PATH varijable.
skontao sam samo da treba nesto da deinstaliram… ali sta je to neznam.
sta je uopste gcj a sta gnu u ovom slucaju? cini mi se da sam mplayer deinstalirao sa ./uninstall komandom… ali kako ovo deinstalirati?
Pa ovisi koja je distribucija, ako je rpm bazirana probaj rpm -e gcj (kao root).
ubuntu 5.10 znaci deb…
Ok: “apt-get remove gcj”
Neznam dali te jos interesuje, medjutim nema potrebe da sklanjash bilo sta sa kompijutera. Nisi trebao nista setirati (ako nezelis, osim JAVA_HOME sto je korisno ali ne obavezno), jer Java ti dozvoljava da dodas CLASSPATH pri izvrsenju:
$ java -cp .:eprog.jar helloworld
Ako su ti helloworld.class i eprog u ‘.’ direktoriju.
Takodjer, vjerovatno bi bilo lakse da koristis IDE (preporucujem Eclipse http://www.eclipse.org/) za pocetak. Ali ako zelis koristiti ‘command line’ onda mozes probati Apache ANT (ant.apache.org), sto ti daje ‘features’ slicne Makefile.
Ja osobno koristim IDE (JDeveloper ili Eclipse) u kombinaciji sa ANT-om, i to je jako efikasno (recimo ako je kod na CVS-u).
Generalno, ako hoces da ‘instaliras’ neku od JAR-ova (tj. libraries) u svoj JVM, onda is stavljas u ‘$JAVA_HOME/lib/ext’. Medjutim, bolje je praviti strukturu projekta gdje definiras ‘lokalne’ JAR-ove (tako da nemas konflikata). Npr.:
/home/benko/java/helloworld (PROJEKAT_DIR)
PROJEKAT_DIR/src (sve Java skriptovi, tj. *.java fajlovi idu tu)
PROJEKAT_DIR/build (sve Java bytecode, tj. *.class idu tu)
PROJEKAT_DIR/lib (sve Java libraries o kojima tvoj projekat ovisi, tj. *.jar ili *.zip idu ovde)
Onda mozes koristiti:
/home/benko/java/helloworld$ javac -classpath $PROJ_CLASSPATH -sourcepath src -d build helloworld.java
/home/benko/java/helloworld$ java -cp $PROJ_CLASSPATH helloworld
Gdje ti je PROJ_CLASSPATH:
/home/benko/java/helloworld$ EXPORT PROJ_CLASSPATH=$PROJEKAT_DIR/build:$PROJEKAT_DIR/lib/eprog.jar
(ili koristi ‘for loop’ da dinamicki konstruiras CLASSPATH)
Nadam se da ti je ovo od koristi. Java je izvanredan jezik i vrlo jednostavan da se koristi.
e hvala na savjetima… ali mi to sve josh malo djeluje prekomplikovano da bih odmah primjenio… ako kontas sta hocu da kazem…
iz tog razloga i radim samo u vi… tako da nemam nikakvih ide feature-a vec da krenem sa programiranjem i kuckanjem koda a onda kad to znam lako je prebaciti se na nesto “komplikovanije” sto bi mi olaksalo posao.