novi sam u javi pa me interesuje gdje treba da raspakujem klase tako da ih mogu koristiti u svojim programima? postoji mogucnost da ih raspakujem u dir gdje mi se nalazi projekat ali bi onda to bilo mukotrpno kopirati u svaki novi projekat tj njegov dir…
skinuo sam eprog.jar paket u kojem imaju tri .class fajla… to sam iskopirao u /usr/java/jdk5.0/lib i to nije bilo dovoljno… jel treba josh da raspakujem negdje?
Da li koristis neki IDE za programiranje ili radis u komandnoj liniji ?
Trebalo bi da radi tako… da li ti je podešena env. varijabla JAVA_HOME? Ima i nešto što se zove donja crta (_), probaj set | grep -i java
radim u komandnoj liniji sa vi editorom… imam i netbeans instaliran ali bi za pocetak raddje ostao u vi…
neznam ni sta je JAVA_HOME varijabla
root@papastrumf:~/downloads/programiranje# set |grep -i java
_=helloworld.java
root@papastrumf:~/downloads/programiranje# javac helloworld.java
helloworld.java:1: package eprog does not exist
import eprog.*;
^
helloworld.java:5: cannot find symbol
symbol : variable EprogIO
EprogIO.println("servas");
^
2 errors
root@papastrumf:~/downloads/programiranje#
Pozdrav,
Taj Eprog.jar moras stavit u JAVA_HOME_DIR\jre\lib\ext i ondak ce sve fercerat. Znaci nista raspakovat ili kopirat posebno u svaki dir, samo stavit u onaj dir. Pogledaj i ovo http://informatik-forum.at/forumdisplay.php?f=12
ako vec radis eprog vjezbe, sigurno ce ti bit to od pomoci.
pozdrav kefalo
imaš problema sa javom? probaj python
Ej, btw, da li je iko razmišljao o ovom “Sun Java” što bi se “kvazi” čitalo “San Java” “San i java” … nekako ne ide baš zajedno. OT. Pardon.
joj che che ti i tvoj python…
java moram da radim jer mi treba za fax… ali polako, doci ce i python na red… jel tako stariji kolega ghoust?
ghoust prekopirao sam eproio,jar kako si rekao i sad mi se javlja drugi problem… iskompajlira program dobro sa komandom javac helloworld.java ali na java helloworld javlja greske. prvobitno mi je javljao greske odmah kod javac helloworld mislim da je vezan za classpath posto nisam i neznam kako to podesiti za linux. tamo svi rade na windozi a onaj i koji koristi vec linux zna da podesi classpath. novi u linuxu novi u javi…
[quote=kefalo]joj che che ti i tvoj python…
java moram da radim jer mi treba za fax… ali polako, doci ce i python na red… jel tako stariji kolega ghoust? :)[/quote]
hehe python ti ja mislim nece trebat u skoroj buducnosti na faksu
ovako kad citam pada mi na pamet vise stvari, najbolje da napises kakvu ti gresku javlja. mada ja mislim da ti je to zbog JRE , znaci kad pokreces “java tvojprogram”, pokrece se java izvrsni fajl iz JRE instalacije, sto se i meni dogadjalo dok nisam classpathe recimo u winu namjestio. znaci treba da nastimas put do JDK/SDK umjesto do JRE. Dodaj ove dvije linije u fajl /etc/profile
export JAVA_HOME=/usr/lib/java
export PATH=“$PATH:/usr/lib/java/bin:/usr/lib/java/jre/bin”
tako je kod mene, naravno ti treba da navedes puteve tamo gdje si instaliro svoju javu, ako si na primjer instaliro javu u svoj home dir /home/kefalo/jdk-1_5_0_05/ onda ce bit ovako:
export JAVA_HOME=/home/kefalo/jdk-1_5_0_05
export PATH=“$PATH:/home/kefalo/jdk-1_5_0_05/bin:/home/kefalo/jdk-1_5_0_05/jre/bin”
a ako ti je instalacija jave onako razbacana po disku , onda ce vjerovatno bit kao sto sam prvobitno naveo. ovo ti mozda nebude proradilo odma, jer kako sam ja skonto ovo setovanje varijabli, ovaj fajl /etc/profile se cita samo kad se pokrece interaktivni login shell, znaci kad startas kompjuter pa se logujes. linuxasi, ispravite me ako grijesim. helem, ako oces odma da radi, moras ove dvije linije jos dodat u fajl “.bashrc” (znaci sa tackom ispred, i naravno bez navodnika ) koji se nalazi u tvom home (kucnom ) direktoriju. ako ga nema napravi ga i dodaj ove dvije linije. kad dodas, zatvori konzolu i pokreni ponovo konzolu, i konacno, trebalo bi da radi sve bez problema sto se tice putanja.
uff al se ispisa, aj nadam se da ce ti bit od pomoci
e ovako! nakon 3 dana muke sa ovom javom… napravio sam sljedece… od pocetka do kraja!
- skinuo jdk5se i instalirao ne iz shella vec postoji instalacioni program kao u winu… instalirao sam ga u /usr/java/jdk1.5.0_05 . zajedno sa njim instalirao se i netbeans koji se nalazi u diru /usr/java
- nakon toga linkovao sam javac sa komandom
ln -s /usr/java/jdk1.5.0_05/bin
i sada imam simbolicki link u /usr/bin na javac tako da mogu da kompajliram fajlove u diru u kojem hocu… (da li je ovo bilo potrebno???) - eprogio.jar fajl skinuo sam sa stranice faxa i kopirao u /usr/java/jdk1.5.0_05/jre/lib/ext i tamo se nalazi sa ostalim jar fajlovima…
4, editovao sam .bashrc i .bash_profile te takodje /etc/profile kao root i dodao na kraj fajlova sljedece…#======= MOJA PODESAVANJA ========== export JAVA_HOME=/usr/java/jdk1.5.0_05 export PATH="$PATH:/usr/java/jdk1.5.0_05/bin:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/bin" export CLASSPATH=".:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/lib/ext"
prije koraka 3 kad sam pokusao da kompajliram sa javac helloworld.java javljala mi se greska da nemoze da nadje EprogIO funkciju u standardnim klasama… nakon koraka 3 to se vise ne desava i sad uspjesno kompajliram program ali kad pokusam da ga izvrsim dobijem sljedecu greskukefalo@papastrumf:~/downloads/programiranje$ javac helloworld.java kefalo@papastrumf:~/downloads/programiranje$ java helloworld Exception in thread "main" java.lang.ClassNotFoundException: eprog.EprogIO not found in gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader{urls=[file:./,file:./,file:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/lib/ext/], parent=gnu.gcj.runtime.ExtensionClassLoader{urls=[], parent=null}} at java.net.URLClassLoader.findClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String, boolean) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at helloworld.main(java.lang.String[]) (Unknown Source) at gnu.java.lang.MainThread.call_main() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at gnu.java.lang.MainThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) kefalo@papastrumf:~/downloads/programiranje$
pomagajte ljudi inace cu da komp zajedno sa linuxom i javom bacim na ulicu sa 3 sprata!
prije nego sto bacis kompjuter, koristi neki od TUovih terminala za programiranje u javi…
sto se greske tice, da li si razmisljao o tome gdje su ti druge klase koje su npr. potrebne za izvrsavanje programa? nisam bas siguran da je samo dovoljno staviti .jar fajl u sdk dir…
Pozdrav
Ice
jeste da mi je fax odmah pod prozorom … ali mi se ne sjedi tamo… kad mogu fino na svom kompu to da tjeram
sto se tice toga drugi programi koji ne koriste eprogio.jar normalno rade kad ih pokrenem… npr. moj program koji ozgleda ovako nece da radi [code]import eprog.*;
public class helloworld {
static public void main(String[] args) {
EprogIO.println(“servas”);
}
}[/code]
a ovaj program radi normalno…
import java.util.Vector;
public class helloworld {
static public void main(String[] args) {
Vector v = new Vector();
System.out.println("servas");
}
}
vjerovatno se pitate zasto ovaj vektor? pa zato sto sam htio da vidim da li ce da importuje drugu biblioteku sem eprog.jar
daj nam pastiraj output od ovih komandi:
whereis javac
whereis java
kefalo@papastrumf:~$ whereis javac
javac:
kefalo@papastrumf:~$ whereis java
java: /usr/bin/java /usr/bin/X11/java /usr/share/java /usr/share/man/man1/java.1.gz
kefalo@papastrumf:~$
josh da dodam… promjene koje sam napravio u /etc/profile i .bach_profile sam ponistio posto sam uvidio da nema razlike… samo sam u .bashrc ostavio [code]#========================== Moja podesavanja ==========================
export JAVA_HOME=/usr/java/jdk1.5.0_05
export PATH="$PATH:/usr/java/jdk1.5.0_05/bin:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/bin"
export CLASSPATH=".:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/lib/ext"
#=====================================
fi[/code]
i sad dobijam ovo:kefalo@papastrumf:~$ echo $JAVA_HOME
/usr/java/jdk1.5.0_05
kefalo@papastrumf:~$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/local/sbin:/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin:/usr/bin/X11:/usr/games:/usr/java/jdk1.5.0_05/bin:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/bin
kefalo@papastrumf:~$ echo $CLASSPATH
.:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/lib/ext
a i dalje dobijam identicnu prijavu o gresci!
Bas ide … jedno iza drugog … poslije SuNA ide JAVA
probaj ovako pozvat svoj program:
“/usr/java/jdk1.5.0_05/bin/java helloworld”
ako tako radi, onda mozes i java linkovat kao sto si i javac linkovo.
ako neradi, onda fakat neam pojma sta je u pitanju.
napisi sta izbaci komanda type ili which sa java i javac
kefalo@papastrumf:~/downloads/programiranje$ /usr/java/jdk1.5.0_05/bin/java helloworld
servas
kefalo@papastrumf:~/downloads/programiranje$
pa kako sad radi??? damn?? sad mi tek nista nije jasno… otkud ja pozivam onda ono java…
kefalo@papastrumf:~/downloads/programiranje$ type java
java is hashed (/usr/bin/java)
kefalo@papastrumf:~/downloads/programiranje$ which java
/usr/bin/java
pa sam otisao tamo u /usr/bin i obrisao java …i sad sve frecera!
root@papastrumf:~/downloads/programiranje# java helloworld
servas
kako mi se moglo desiti da mi je hashovao tamo javu? kako me ovo malo gov*nce zezalo vec sam bio odlucio da sutra kad dodjem sa predavanja uninstaliram linux i javu i windows i stavim samo MSDOS 7.0
e ljudi hvala puno! ghoust imas kafu ako se sretnemo na faxu…
p.s.
kako je on hashovao javu tamo?
super da je proradilo
ma nista on nije hashovo, vec ti kad pozoves komandu ‘java’, onda ide redom citav $PATH i provjerava se svaki direktorij da li u njemu ima ‘java’ izvrsni fajl. u tvom slucaju naso ga je u /usr/bin , koji ne fercera. sad kad ga nema vise tam jer si ga obriso, on trazi dalje i nadje ga u direktoriju gdje je java instalirana, i ondak fercera.
čiča miča gotova priča
:lol:
EOF