Java objavljena pod GPLom

Kako javlja AP, a prenosi Lycos, Sun je odlučio objaviti Javu pod GNU GPLom! Iz Sun Microsystems tvrde da će se pod ovom licencom naći kompletan kod Jave izuzev par “džepova” čiji vlasnik nije Sun. Proces “oslobađanja” Jave, koji predstavlja jedan od najvećih doprinosa u historiji GPLa, biće dovršen do marta 2007.

Kompletna vijest: http://news.lycos.com/dynamic/stories/S/SUN_JAVA_OPEN_SOURCE?SITE=LYCOS&SECTION=TECHNOLOGY&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2006-11-13-00-26-47

Već duže vremena se špekuliše da će Sun objaviti izvorni kod Jave, ali se do sada smatralo da će za to koristiti CDDL, licencu koja je ranije korištena za projekat OpenSolaris ali na koju su mnogi iz free software zajednice imali primjedbi. GNU General Public Licence (GPL) je standardna licenca za slobodan software koja se koristi, između ostalog, za Linux kernel. Objavljivanje Jave pod GPLom omogućiće Linux distribucijama da uključe Javu na standardne CDove i DVDove što će svakako učiniti ovaj programski jezik još popularnijim.

Premda lično ne programiram u Javi, mislim da su ovo odlične vijesti. Power to the people.

wow… fakat wow

Drago mi je zbog svih koji vole Javu. Licno referencirat cu se na svoj nick.
:slight_smile:

[quote=ko ga briga]Drago mi je zbog svih koji vole Javu. Licno referencirat cu se na svoj nick.
:-)[/quote]
Wow, haj sad molim te odi na svaki post koji te ne zanima, pa napisi to… Da imam nick sizifov posao ili pak
privlacenje paznje, mozda bih se i ja pozivao na njih…

[quote=canci]Wow, haj sad molim te odi na svaki post koji te ne zanima, pa napisi to… Da imam nick sizifov posao ili pak
privlacenje paznje, mozda bih se i ja pozivao na njih…[/quote]
Ko ga briga na sta bi se ti pozivao. :frowning:

Držite se teme! Mene je briga. Koga nije, zna gdje su vrata.

Ovo je odlično! Poslednjih 7 dana samo razmišljam o ovom :slight_smile: