JAVA pitanje

hi ppl,
ja jos nisam linux korisnik ali ozbiljno razmatram mogucnost prelaska na linux. ono sto me zanima jeste da li je pod linuxom moguce programirati u java-i i koje java editore linux posjeduje? hvala :?

Naravno da je moguće (na čemu bi inače Oracle vrtio svoj softver).

Imaš Java 1.4.2 SDK od Sun-a, Blackdown-a, IBM-a; radi i Kaffe. Što se tiče IDE, od “teške kategorije” imaš JBuilder, NetBeans, Eclipse itd. a ako hoćeš neki mali editor probaj sa jEdit (pisan u Javi!), ili SciTE (http://www.scintilla.org) i mnogi drugi (gotovo svi editori imaju barem source higlighting za Javu)

Java SDK i runtime biblioteke dolaze sa svim distribucijama, s SUN i ostali kreiraju i generičke instalacijske pakete koji rade na svim distribucijama.

Dovoljno?

Odlicno legendo!

hvala

---- may the force be with you —

ako je ko zainteresovan posjedujem NetBeans za Linux,
HAIL!

Hail to Eclipse!!! :slight_smile:

Pozdrav

ICE

PS: Java nije vezana za platformu, znaci skoro je mozes i na Commodoreu pokrenuti :wink:

Svaka platforma koja ima JVM moze pokrenuti javu, a za programiranje mozes koristiti od windows notepad-a pa do VI u unix-u. Slicno C++, kreiras fajl, kasnije ga kompajliras. (tj. treba ti kompajler)

yup… samo ti treba compiler, koji i dolazi uz JDK :wink: … a najinteresantnije je vidjeti da se tvoj programcic vrti na prozorima i na pingvinu i to bez problema…

Pozdrav

ICE

A mozes koristeci gcj kompajler dobiti i native izvrsne datoteke, koje se izvode jednako brzo kao i c kod. Nazalost, samo za java 1.1 i to bez awt-a.