Java XML

Dali ko zna kako mogu jedan XML-dokument pomocu jave da preispitam dalije validan ili ne.

Koristim java 1.5 i vec sam napisao odredjeni code. sve se uspjesno odvija pod eclipse, ali ja bih zelio da preispitam validnost u okviru jednog servleta. kao web-container koristim tomcat ili jetty.
I onda dobijam sledeci exception:
cvc-elt.1: Cannot find the declaration of element ‘resource-lists’

hvala svima unaprijed

Pa ako dobijes tu exception onda ga vec validiras… ili?

Ja sam dobijo taj exception kad mi je u XML dokumentu falila deklaracija dokument-tipa.

Imas ovdje kompletnu knjigu o temi online: http://www.cafeconleche.org/books/xmljava/

mozes li staviti kod koji koristis trenutno i liniju u svom XML fajlu koja deklarira lokaciju DTD-a ili XML Schema-e?

Razlog zasto dobijas taj Exception je radi toga sto tvoj parser nemoze da load-a deklaracije iz DTD/XMLSchema-e. Da li ti je lokacija DTD/XMLSchema-e na internetu ili fajl na disku?

Da li koristis neki API ili javax.xml? Ja koristim 2 API-ja, dom4j i jdom. Oba su jako jednostavna da se koriste, i veoma je lagano manipulirati XML fajl sa njima. Ako zelis, mozes staviti svoju XML Schema-u ili DTD u JAR file ili na CLASSPATH, i onda ga dinamicno loadad u kodu:

java.io.InputSource schemaSrc = getClass().getClassLoader().getResourceAsStream("resources.xsd"); reader.setProperty("http://java.sun.com/xml/jaxp/properties/schemaSource", new java.io.InputStream[] { schemaSrc }); reader.setProperty("http://java.sun.com/xml/jaxp/properties/schemaLanguage", "http://www.w3.org/2001/XMLSchema"); reader.read("resources.xml");