…a ne samo u SADu. Naime, Dell u svojoj ponudi ima 3 modela koja dolaze sa Ubuntuom, a dostupni su samo u SAD. Dosada je sakupljeno preko 20000 elektronskih potpisa javnosti širom svijeta, koji zahtjevaju globalnu dostupnost ovih modela. Dell bi također trebao napraviti TV reklamu za Ubuntu, koja bi najvjerovatnije trebala prikazivati pogodnosti Ubuntua, poput Beryl/Compiz window managera, OpenOffice.org uredskog paketa i odsustvo virusa. Postoji velika vjerovatnoća da će ovaj potez biti jako uspješan. (izvor)
… koliko se opce dobro prodaje u USA?
i mene to zanima…
jer ako ljudi samo pricaju, a ne kupuju, nece to daleko…
Danas sam list’o PC World ili tako neš, neki US časopis. Uglavnom sam puno vidio oglasa koji nude
"Open source ready" računare, čak štoviše je Ubuntu logo naslikan. Onda mora da je lukrativno…
Sad, kad će taj trend do nas, pitanje. Jer kod nas je ionako sav softver jeftin… zar ne?
Linus je na listi jednom spomenuo da je “Open Source” postao marketinski buzzword, dok u pozadini nista nije open source; “Open Source Ready” me podsjeca na “MMX Ready” kojeg je Intel furao jedno vrijeme (ili je ono bio M$).
Zar ne bi trebala “Open Source” naljepnica oznacavati masinu na kojoj je sve “open”: OS, procesor, bios,… ?
[quote=Sanel]Linus je na listi jednom spomenuo da je “Open Source” postao marketinski buzzword, dok u pozadini nista nije open source; “Open Source Ready” me podsjeca na “MMX Ready” kojeg je Intel furao jedno vrijeme (ili je ono bio M$).
Zar ne bi trebala “Open Source” naljepnica oznacavati masinu na kojoj je sve “open”: OS, procesor, bios,… ? :P[/quote]
Sve je to marketing, nama običnim Linuxašima to nije toliko bitno, važno je da postoji pritisak na proizvođače hardvera da izdaju drajvere za Linux (ili još bolje open-source drajvere).
ma šuti dobro se doguralo i da se prodaje hehe, pa ni Vista(Ga) se ne prodaje baš najbolje hehe…
brojke mi nisu poznate. ali po komentarima raje oko mene moze se nazrijeti nekakav zakljucak:
- “iznudjena” je kao solucija da se linux prodaje preinstaliran na kompjuterima - mislim da je samo cinjenica da nea vise Windows monopola je velika stvar, iliti krupan korak
- onaj ko ne poznaje linux taj nece ni kupiti kompjuter sa linuxom. onaj ko poznaje linux - taj instalira sam. dell-ov kompjuter sa ubuntu-om je otprilike iste cijene kao i Win verzija tako da niko ne kupje iz tih razloga. onih “izmedju” je jako mali broj. linux hadzija ce kupiti kopmjuter, bez obzira sta je na njemu - i instlirati linux (ubuntu ili neki drugi distro).
- nekakva primjetna prodaja moze biti samo kada firme koje prelaze na linux kupuju desktop mashine za svoje zaposlene. pojedinacna prodaja je slaba.
sto se mene tice - nisu ni morali
dell wants your money bayby
sve je to strategija prodaje konzervi a la dell.
samo… ja bi´ pobudalio kad bi moj “triple core dell” javljao kakve driver greske, pa nemogu raditi
sa nekim firewire kartama (RME ili MOTU).
hajd´kupite ga pa javite kako radi
Open Source Ready ne znači da je sve open source, već samo da treba raditi na open source software-u.
Enivej, meni to znači da ja mogu vratiti se u radnju i uhvatiti nekog za vrat (figurativno naravno) zato što
npr. prokleti wireless ne radi, a fol je open source ready. Uglavnom se osjećam sigurnije jer mi po zakonu
to moraju obezbjediti. Ako ne moraju, onda postoji pleska!
Samo da ne bude: “Sjaši Kurto da uzjaše Murto”
Većina ljudi nema ništa protiv Microsofta kao firme, odnosno protiv njihovog uspjeha (upravo suprotno!), nego samo žele slobodu izbora, mogućnost hakovanja, učenja, i u krajnjoj liniji razvoja nekakvih vlastitih rješenja. Totalna dominacija Windowsa nas sprječava u tome npr. nepostojanjem drajvera, otvorenih specifikacija, kojekakvim patentima i licencama i slično. Prema tome, nemam ništa protiv da M$ napravi svoju Linux distribuciju i prodaje na Dellovima dok god je spomenuta free, Free i open-source. A Ubuntu je sve to.
Naravno
Svaka čast, rek’o si mi!