Jedan Linux za svakog đaka u Makedoniji

Prema internet časopisu DesktopLinux.com, vlada Makedonije je odlučila da od firme NComputing nabavi tanke klijente za korištenje u školama. Radi se o čitavih 180.000 tankih klijenata što znači da će svaki učenik imati na raspolaganju jedan “sopstveni” računar u skoli.

Tanki klijent - zaista ima razloga da se tako zove:

Vitrualni PC-terminali, takozvani tanki klijenti, su bazirani na Ubuntu Linux distribuciji. Sve škole će standardizirati ovu novu tehniku kroz projekat koji se zove “Computer for Every Child”. Projekat je pokrenut od strane makedonskog Ministarstva za obrazovanje i razvoj.

Sada treba spakovati jedan autobus sa ljudima iz Ministarstva za obrazovanje BiH na službeni put u Makedoniju da prouče taj Makedonski projekat. Možda bi se nešto moglo i naučiti.

Izvor: http://www.desktoplinux.com/news/NS7546509093.html

Ja kada sam pregladao te thin cliente u školi - nije prošlo. Ovo je neko dobro izlobirao. Na kraju sve mu dođe isto, koliko posiješ toliko i požanješ :stuck_out_tongue:

OT: Makedoniji prvo treba prodati neku vrstu thin-kineskog zida da se ograde od … komšija… sve drugo je luksuz …

Nekontam o cemu pricas jarane, ali dobro subota je, vecer, kasni sati :wink: :slight_smile:

Mozda bi i nama taj kineski zid dobrodosao :roll:

:wink:

Upravo zbog takvog komšiluka i drugog sličnog seljakluka kod nas i nema thin clienta u školama…
Zato ima puno mina, i svako zna po imenu prepoznato ko pripada kojoj nacionalnosti…

PS.: Super inicijativa!

Dado nemoj da si toliko neupućen, znaš ono, nije sve u talentu… Džaba ti dobra ideja, ako nemaš 1ml da potplatiš vladu, nemaš prođu u ovakvim projektima. Nama zid ne treba, već treba da rušimo već postojeće. Uhuh :slight_smile:

1 mili litar? :smiley:

Nije ti dzaba nick cheguevara :smiley:

Nedavno je poceta akcija prodaje nekih laptopa jeftinije na faksu i pri prezentaciji predsjedavajuci je izustio da NE postoje driveri za Windowse ni XP ni Vistu. Meni ovo dodje kao mnogo simpaticna prilika da navlacim raju da pogledaju Linux. Jedino sto ovim studentima treba je OpenOffice, neka alternativa za MathLab (Octave?), neki graficki alat (uff, ovaj je tezak, GIMP?) i to je to. Razmisljam da raji predlozim OpenSuSE, Ubuntu, Mandrivu i PC Linux OS (NE! Fedora nije user friendly :D) samo me zanima dal OpenSuSE novi radi kako treba? (Necu link na onu temu o OpenSuSEu, beskorisna mi je)

meni je 10.3 ok, mada je sigurnije da stave ubuntu sad za sad, btw evo i ja svoju generaciju forsiram hehe trenutno najaktualeniji su ubuntu i mandriva

Odlicna stvar! I Octave i Scilab mogu funkcionisati kao zamjena za MATLAB. Sintaksa je dosta slicna ali ima i razlika tako da je dobro upoznati i profesore sa softverom koji se izabere posto je pozeljno (pretpostavljam) da svi koriste isti softver. I fakultet moze ustedjeti nesto novca na ovaj nacin :smiley: .