Jedno misljenje vezano za bhld

prvo, kao novi clan, pozdravljam sve linuxase u bih, federaciji, republici srpskoj…kako se vec ko osjeca

nisam isprobao bhld, ne znam ni da li je zavrsena, u svakom slucaju bih volio da ucestvujem u njenom razvoju mada nisam bas neki linux haker. no, mislim da stvari idu u malo pogresnom smijeru i sto se tice te distribucije i inace razvoja linux distribucija.
licno, nisam za to da se pravi linux distribucija kojoj ce jedina karakteristika da bude da je bosanskohercegovacka. i kojoj ce jedina prednost u odnosu na druge biti to sto je prevedena na bosanski/srpski jezik. nekako stvarno ne mogu da zamislim nase sekretarice koje “su bas rade da isprobaju linux i openoffice, resize-ovale su windows particiju, instalirali linux da bi onda sa razocarenjem vidjele da je njihov ubuntu na engleskom, pa nisu mogle da ga koriste”. budimo ozbiljni. ko god kod nas koristi linux, sasvim sigurno toliko dobro zna engleski da mu je lakse da koristi linux na engleskom nego na srpskom/bosanskom. pobogu, ni ubuntu nije postao popularan zato sto je “juznoafricka” distribucija, nego zato sto je imao neke druge prednosti.

takodje, vidim da se svi upinju da naprave linux koji ce da radi sve isto kao i windows. mislim da se linux distribucijama inace crno pise ako sve sto budu radile budu pokusaji da kopiraju widnowse. pobogu, ako mislite da neko svoj windows zamijeni linuxom, ne mozete ocekivati da ce to uraditi zato sto ce njegov linux imati sve sto ima i windows, jer zasto bi to neko radio? budimo realni, kod nas ce uvijek kod kucnih korisnika sav softver biti piratski, i svako ce radije dati 6 maraka za windows i office nego sto ce se muciti sa instalacijom linuxa i openofficea,
ako ce to dvoje na kraju raditi isto…a hoce

dakle, da sumiram, i vezano za bhld i inace za distribucije, linux se ne smije truditi da bude isti kao windows, jer mu se crno pise. i okanite se konacno iluzija o masovnom prelasku na open source, jer se to nikad nece desiti. ja bih, recimo, mnogo radije da napravim/downloadujem, a mozda i kupim, linux distribuciju koja ce imati sve potrebno nekome ko programira. dakle, da ne moram uvijek kada instaliram novu distribuciju da downloadujem postgresql, scite text editor, free pascal compiler, haskell, latex…nego da to sve dobijem odjednom, a da ne moram da se patim sa debianom. i da dobijem linux koji nece pokretati sendmail po defaultu jer mi to nikad nece trebati.
dakle, mislim da bi mnogo pametnije bilo poceti praviti neku takvu distribuciju, koju ce koristiti programeri i koja ce se moci koristiti u nastavi na fakultetima i srednjim skolama, koju ce studenti koristiti za vjezbanje, koja ce imati kompajlere za sve programske jezike i svu slobodnu literaturu za njih. tako nesto nema pod windowsima…i to je jedini nacin da neko pocne da koristi linux

ah, i jos jedna stvar, mislim da je ime “BHLD” totalno neinspirativno…mislim, ne znam stvarno mnogo linux distribucija koje kao ime imaju skracenicu…to bi trebalo pod hitno promijeniti

BHLD i ‘nije bas’ distribucija kako ti mislis.Koliko znam bazira se na Knopixu i sve sto je uradjeno je to da je prevedeno ( tu si u pravu ), jer ja nisam primjetio nista ‘jedinstveno’ vezano za BHLD.A svaki Linux je skoro pa isti.BHLD dolazi sa KDE i taj KDE isporucuje grupu programa koji su vise-manje defaultni na svim distribucijama.Tu se ne moze nista… jedino izmisliti nesto trece a za to sumnjam da ce iko ikad uraditi :slight_smile:

BHLD je BH Linux Desktop. Nije distribucija. Daleko je od distribucije. Mislim da je osnovna funkcija BHLD-a (neka me bolje upućeni isprave ako griješim) prezentacija kako Linux može izgledati. Dakle, evo vam jedan CD, stavite ga u drive i resetujte računar. Ako vam se svidi ono što vidite nakon reseta, možete sebi na računar instalirati neku linux distribuciju.

Nalgasak BHLD-a je na prezentaciji linuxa.

System und Server Entwicklung - SuSE

ps:
nekad su skraćenice extra, nekad su bezze…

I ja prvi put cujem ovo za Suse.Sta je to entwicklung? :lol:

Development.

Kad smo kod toga, BHLD je bio radni naziv… “konkurs” za ime distribucije bio je otvoren preko godinu dana i od par prijedloga koji su poslani nijedan nije prihvaćen.

@Lafarge
Dobro došao na forum! Osjećaj se kao kod kuće :slight_smile:

Sugestije za BHLD su totalno na mjestu… Sam spisak Linux distribucija na distrowatch-u pokazuje da koliko Linuxaša toliko ideja šta bi Linux trebao biti. Već si primijetio da BHLD ima totalno drugačiju svrhu, ciljnu publiku i generalno čitavu ideju :slight_smile: od onoga što ti želiš. Zašto onda ne pokušaš napraviti tu svoju distribuciju? Mi ćemo ti ovdje pomoći koliko možemo virtuelno, a najbolje je da okupiš jedan tim ljudi tamo gdje se već nalaziš. Takođe ćemo ti pomoći sa hostingom u okviru naših skromnih mogućnosti.

@Lafarge
Imas, po meni, sasvim krive pretpostavke. Ideja BHLD je veoma dobra i ne vidim razloga da izmedu redaka pljujes po njoj.
Ako ne znas, Microsoftovi OS-ovi su dosta skupi (licence) kao i dodatni programi nužni za normalan rad (cak i tajnica) tipa. Office, AcrobatReader, itd. Kad se kontrola legalnog softvera postrozi onda nikome nece biti svejedno ima li legalan ili piratski softver. Inace, kazne za piratski softver su veoma visoke (tipa nekoliko stotina tisuca kuna).
Ako nema smisla raditi BHLD onda nema ni smisla radit ono sta ti kazes (distribucija sa programerskim alatima), i onda ljudi koji rade distribucije za specificne namjene, su budale.
Uostalom, sta fali Debianu? Distribucija ima preko 15 000 paketa pa mozes izabrati sta ti treba, druga je stvar ako ne znas podesiti stvari kako treba. Ako ti smeta sta se dize SendMail, onda ga izbacis iz init.d-a i stvar je rijesena.
Ne vidis prednost besplatnog softvera, koristenjem piratskog softvera krsis zakon, ostecujes firme koje taj softver proizvode. Zasto bi koristio piratski softver kad imas isto tako dobar besplatni? Ako ti je taj softver koji koristis dobar, zasto ga ne platis i tako podrzis firmu koja ga je napravila? Ako nitko ne bi placao softver, firma bi propala. Instalacija bilo koje Linux distribucije je tako jednostavna da je bilo koja baba moze uspjesno zavrsiti. Kroz mjesec-dva je naucis koristiti i to je to. Sve je stvar navike, ljudi su navikli na Windoze i ostalo im je preslozeno.
Vedran ispravno govori, ako si nezadovoljan necim, napravi nesto bolje, ako ZNAS i imas VOLJE. Ako nemas znanja ni volje, nastavi koristiti Windoze i ne trosi sebi vrijeme i zivce.

Baš ponovo pročitah ovu temu, pa bih dodao još i ovo:
Ljudi koji misle da Linuxu ne treba masovan prelazak žive u jednoj velikoj iluziji. To bi bilo ok da MS nije monopolista i da ne zloupotrebljava svoj položaj, ali činjenica je da oni koriste desktop monopol da bi se proširili na ostale oblasti. Npr. prije 10ak godina Netscape je bio dominantan browser, ljudi su hvalili Borlandove development alate, IIS i MSSQL su bili izvor podsmijeha… danas dominiraju IE i VisualStudio. Ne kažem da su IE i VisualStudio loši - daleko od toga - ali nikad ne bi postali ovako popularni da ih MS ne gura niti bi bili tako dobri da nisu u njih skršene milijarde zarađene prodajom Windowsa i Offica. .NET bi davno pregazio Javu da nije cross-platform podrške i velikih *nix servera na kojima se vrte zeznute enterprise Java aplikacije. FOSS zagovornici nenormalno promovišu Javu, to možda nije jasno ljudima izvan pro developer krugova. Možda će i Lafarge jednog dana morati koristiti Windows jer je .NET kompatibilnost na Linuxu preslaba da bi se moglo ozbiljno baviti developmentom.

Činjenica je da je ovo rat na život ili smrt, sve ili ništa… žao mi je što je tako ali tako je. Promocija Linuxa među “sekretaricama” je jedini garant naše buduće slobode izbora.
Sad, to što neki nemaju dovoljno vjere prije svega sami u sebe je druga stvar…