prvo, kao novi clan, pozdravljam sve linuxase u bih, federaciji, republici srpskoj…kako se vec ko osjeca
nisam isprobao bhld, ne znam ni da li je zavrsena, u svakom slucaju bih volio da ucestvujem u njenom razvoju mada nisam bas neki linux haker. no, mislim da stvari idu u malo pogresnom smijeru i sto se tice te distribucije i inace razvoja linux distribucija.
licno, nisam za to da se pravi linux distribucija kojoj ce jedina karakteristika da bude da je bosanskohercegovacka. i kojoj ce jedina prednost u odnosu na druge biti to sto je prevedena na bosanski/srpski jezik. nekako stvarno ne mogu da zamislim nase sekretarice koje “su bas rade da isprobaju linux i openoffice, resize-ovale su windows particiju, instalirali linux da bi onda sa razocarenjem vidjele da je njihov ubuntu na engleskom, pa nisu mogle da ga koriste”. budimo ozbiljni. ko god kod nas koristi linux, sasvim sigurno toliko dobro zna engleski da mu je lakse da koristi linux na engleskom nego na srpskom/bosanskom. pobogu, ni ubuntu nije postao popularan zato sto je “juznoafricka” distribucija, nego zato sto je imao neke druge prednosti.
takodje, vidim da se svi upinju da naprave linux koji ce da radi sve isto kao i windows. mislim da se linux distribucijama inace crno pise ako sve sto budu radile budu pokusaji da kopiraju widnowse. pobogu, ako mislite da neko svoj windows zamijeni linuxom, ne mozete ocekivati da ce to uraditi zato sto ce njegov linux imati sve sto ima i windows, jer zasto bi to neko radio? budimo realni, kod nas ce uvijek kod kucnih korisnika sav softver biti piratski, i svako ce radije dati 6 maraka za windows i office nego sto ce se muciti sa instalacijom linuxa i openofficea,
ako ce to dvoje na kraju raditi isto…a hoce
dakle, da sumiram, i vezano za bhld i inace za distribucije, linux se ne smije truditi da bude isti kao windows, jer mu se crno pise. i okanite se konacno iluzija o masovnom prelasku na open source, jer se to nikad nece desiti. ja bih, recimo, mnogo radije da napravim/downloadujem, a mozda i kupim, linux distribuciju koja ce imati sve potrebno nekome ko programira. dakle, da ne moram uvijek kada instaliram novu distribuciju da downloadujem postgresql, scite text editor, free pascal compiler, haskell, latex…nego da to sve dobijem odjednom, a da ne moram da se patim sa debianom. i da dobijem linux koji nece pokretati sendmail po defaultu jer mi to nikad nece trebati.
dakle, mislim da bi mnogo pametnije bilo poceti praviti neku takvu distribuciju, koju ce koristiti programeri i koja ce se moci koristiti u nastavi na fakultetima i srednjim skolama, koju ce studenti koristiti za vjezbanje, koja ce imati kompajlere za sve programske jezike i svu slobodnu literaturu za njih. tako nesto nema pod windowsima…i to je jedini nacin da neko pocne da koristi linux