U mom slucaju bio je Centos 5.2 i nForce 6 (7050/610i).
Iako je kernel 2.6.19 (dakle forcedeth.ko dodje uz njega) nije htio prepoznati integrirani ethernet. Prilikom boot-up crkne sa “forcedeth cannot recognize eth0” ili necim slicnim. Kada probam
Vidim da je forcedeth ucitan. Ukoliko nije samo onaj dio do insmod-a vam mozda rijesi problem.
Na kraju sam sklepao kluge koji radi ok. Odavde nadalje treba koristiti su, sudo ili se ulogovat kao root.
Sa nVidia stranice sam skinuo 1.25 verziju drivera i iz rpm-a za RHEL5.1 izvadio forcedeth.ko za moj kernel (fajl se razlikuje od onog koji dolazi uz distro).
Prvo sam probao instalirati kernel modul na “skolski” nacin:
Iz /etc/modprobe.conf izbacis sve linije u kojima se pominje forcedeth (najbolje je na pocetku linije dodati “#” tj “iskomentirati” liniju). Ja koristim nano (vim i emacs su relikvije iz 80ih, sorry linuxasi ali kad jednom slomis mozak da ti je VIM okej, onda ti se to da moras ovakve vracke raditi da ti sistem sljaka postane normalno – a to je onda razlog zasto mi 20 godina od prvog Linusovog releasea jos uvijek moramo raditi ovakve vracke)
Dakle
Ispred linije koja ce biti nesto kao “alias eth0 forcedeth” stavi tarabu “#”:
Snimis modprobe.conf (ctrl-o enter ctrl-x)
onda kucas
Sad treba imati forcedeth.ko za svoju verziju kernela. Source u C-u ima na nVidija stranici, a vidim i forum je pun uputa kako isti napraviti, ja sam korisnik CentOS-a sto ce reci RedHat-a pa mogu biti lijen i uzivati u tome da se neko za mene pobrinuo napraviti binary. Ovaj je dio najlakse napraviti iz Gnome-a ili KDE-a, jednostavno arhiverom (Archive Manager u Gnome) otvoris rpm, originalni forcedeth.ko preselis na sigurno ili preimenujes u forcedeth.ko.bak (inace se isti nalazi u /lib/modules//kernel/drivers/net). Onaj novi iz RPM-a (ili koji si dobio kompajliranjem sourcea ako si te srece da koristis derivaciju Debiana) prebacis negdje (ja sam svoj ubacio u /opt/forcedeth) i odes u taj folder:
odradis insmod:
i voila. U mom slucaju ethernet odjednom radi…
ifconfig eth0
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:22:15:57:12:1B
inet addr:192.168.1.12 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::222:15ff:fe57:121b/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:402172 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:149255 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:37507278 (35.7 MiB) TX bytes:104132669 (99.3 MiB)
Interrupt:50 Base address:0x8000
Ali avaj…
Rebootam masinu i od te ljubavi nista. MOJ NOVI forcedeth ne priznaje moju ethernet integralku OPET!
Nakon provjere da li je slucajno u upotrebi onaj stari fajl (nije) probam rmmod/insmod ponovo i skontam da on to jednostavno nece da radi nakon bootupa, ali kad se digne nesto drugo (nemam pojma sta) on sljaketa.
Tako da sam na ovu skolsku zavrzlamu dodao jos to da u /etc/rc.d/rc.local
dodam slijedece dvije linije iza svega ostalog
rmmod forcedeth
insmod /opt/forcedeth/forcedeth.ko
Sad nakon svakog reboota masina malo sporije digne gnome, ali sad nemam problema sa ethernetom. Ako neko ima elegantnije rijesenje jako sam zainteresiran jer mi se bas i ne svidja koliko mi se povecao bootup time…