"jednokratna upotreba" programa? (problem)

imam instaliran mandrake 10.1, i desavaju mi se cudne stvari:

konkretno: nakon sto sam tek bio frisko instalirao sistem pustio sam bio zvucni fajl u amaroku,i sve je super radilo. kada sam amaroka drugi puta pokrenuo nije htio vise da radi (nije htio vise da pusta bilo koji fajl). onda sam pokusao sa nekim drugim programom, ali ga ni on nije mogao reprodukovati. poslije sam primjetio da mi ni zvucne karte vise nema, iako ju je bio prepoznao i sve super radilo.
drugi cudan slucaj je kada sam citao neki pdf. slicno kao i gore, prvi puta je sve super radilo, ali kada sam po drugi puta pokusao otvoriti neki pdf file nije moglo.
to isto mi se desilo i sa filmovima (avi), kao i sa konzolom (prvi put sam je pokrenuo, i radila je, a drugi puta nece i javlja mi gresku)

ima li ko ideju sta je ovo u mene?? mozda najbolje da ponovo uradim instalaciju, ali kontam: mozda ima neka caka, pa da dzaba to ne radim, a mozda mi i drugi puta opet ovako isto bude… :?

p.s.: sada nesto razmisljam… moze li biti da ima nekakve veze sa hdd-om na kojem je linux instaliran, jer sam taj hdd kupio polovnog, pa mozda on nije u redu i zbog toga imam ove probleme??

Cim ti je diglo sistem HD bi trebao da je dobar.Mozda je ostecen ali ne vjerujem.Probaj as system repair, ne znam da li mandriva to ima.Ubacis taj install cd i nek ga boot-a,kad te tamo pita (bar suse pita :slight_smile: ) new installation ,update,system repair izaberes system repair i to bi trebalo da ‘popravi’ greske.Ako ne to reinstall najpametnije ti je da ne bi i poslije imao problema

Nakon instalacije Mandrive jesi li kompajlirao ikakvih novih programa (tj. snimao). Sjećaš li se ičega što si radio što bi moglo uticati na rad sistema?
Da naštimaš zvučnu pokreni terminal (Konsole program) i ukucaj sljedeće:

[code]% su -
Password:

alsaconf[/code]

Nemoj kucati znakove % i # jer oni oznacavaju regular/root user. Nakon što ukucaš alsaconf, odaberi karticu koju želiš naštimati i trebalo bi biti podešeno. Zatim ukucaj:

i pojačaj sve kanal (podigni volume).
Sada, dok ne sjednem za tvoj PC ne znam puno ali vrlo vjerovatno ima nekakvih conflicts, da li hardverskih ili softverskih, ne znam. Probaj podignuti Mandrivu 2006 (jer ipak ima stabilnije pakete, ili barem bi trebala).

Probaj ovo: pokreni konzolu sa Alt+F2 konsole pa otkucaj naredbu update-menus

ok, da ja vama kazem sta sam do sad pokusao:
sinoc sam pokusao uraditi “upgrade/update” sa istim dvd-om (mandrake 10.1), i nakon toga sve je opet bilo kao i prije. cak sta vise, nakon nekog vremena ni konqueror mi nije htio vise da radi. tako da sam jutros formatirao i ponovo sve iz pocetka instalirao. ali opet, nakon kratkog vremena koristenja programi su poceli da budale, tako da mi je ubrzo xmms u pola sviranja ukocio se/prestao svirati, i od tada vise nisam mogao ni jedan zvucni fajl pokrenitu (bez obzira koji program koristio).
i jos samo da napomenem da mi od tad sistem uzasno sporo radi… moram cekati po nekoliko desetina sekundi da mi se otvori konzola, a kamo li neki drugi program.

nisam nista nakon instalacije sistema novo kompajlirao/instalirao, i nisam nista “specijalno” radio sto mi mozda moglo da utice na rad sistema, jer sve je to novo za mene, tako da sam vrlo oprezan i dobro pamtim sta radim, a kada sam nesiguran, onda pitam.

pokusao sam, ali nije mi nista pomoglo.

hmmm… sve se bojim da nije nesto do hdd-a :?

gledacu da mozda uzmem sebi neki sata (nov), pa da sa njim pokusam (ako mognem ovaj vratiti i pare nazad dobiti :slight_smile: )

pokušaj sa drugim instalacionim cd-om ili još bolje, pokušaj instalirati Mandrivu 2006 sa dvd-a. Ako si radio frash install i ponavlja ti se isti problem, vjerovatno medij sa kojeg instaliraš ima loše pakete.

Pa imaš razne alate za kontrolu fajl-sistema i diska, koristi ih. (start+google)

eh, uradio sam nesto :slight_smile:

nisam vise imao zivaca da se mucim oko mandrake-a, pa sam sebi nabavio knoppix 4.3 :).
iz pocetka je sve super bilo, ali poslije sam opet naisao na probleme.
ali, posto ovo nije forum za debian/knoppix, necu ni pisati o cemu se radi :).

uglavnom, hvala svima koji su mi pokusali pomoc i dali mi savjete.
(valjda cu i ja jednog dana toliko znati pa da mogu drugima pomoci)

esselamu alejkum