Jesenje čišćenje foruma

Osnovne statistike foruma:
1330 korisnika
3007 tema
25527 postova/komentara

Od tih 1330 korisnika, njih 778 nikada nije postavilo barem jedan komentar.

Plan je sljedeći:

1. Izbrisati sve korisnike registrirane prije 01.01.2005 godine koji nemaju nijedan post (409 korisnika).
  2. Izbrisati sve teme koje imaju samo jedan post. (518 tema)
  3. Eventualno arhivirati/ukloniti sve teme na kojima nije bilo komentara poslije 01.01.2005 (1338 tema)

Ima li ko primjedbi ili komentara?

P.S.
Par zanimljivih statistika:

• Broj korisnika foruma sa preko 10 postova je 169.
    Ovo je za mene realan broj korisnika foruma.

• Broj korisnika foruma sa preko 1000 postova je 5.
    Apsolutni šampion je Vedran sa 2852 postova, mada ni Kemi, Ice-u, Baby-u i Amili nema zamjerki.

• Broj topic-a sa preko 100 postova je 3. (Suse9.1, Banjalučki ULK, Moj Desktop)
    tj.
    postovi teme

5 1266
10 681
20 237
30 98
40 51
50 28
100 3

To znači da su nam rasprave kratke (valjda smo efikasni, ili ne pričamo mnogo bezveze),
da nema mnogo flame ratova (ili da kratko traju :-D),
te da se volimo hvaliti sa našim ušminkanim KDE/GNOME/EDE/FVWM/WindowMaker desktopima.

U tim starim postovima ima korisnih informacija koje bi nekom mogle pomoći. Ja ne bih brisao ništa.

Vedran je donekle upravu ali bih da sam na Adisoviom mjestu ja bih pročitao (letimično) koliko je “stari” post relevantan za današnje “nove” sisteme.

Forum ima malu penetraciju, pa bih se složio s tim da će neko ukucati neš tipa: “Dial-up Debian”,
a to je, recimo, obrađivano 1999 g.

Dunno, ne vjerujem da patimo od zauzeća diska…

Jesam li ja igdje spomenuo zauzeće diska :smiley:

Jednostavno, nemamo nikakve koristi od 10^6 korisnika ako oni ne koriste forum (i usput zauzimaju “dobre” nickove). Također, prevelik broj (beskorisnih) tema je obrnuto proporcionalno korisnosti foruma.

1. tačka “plana” je opcionalna, a za prve 2 mislim da niko neće imati primjedbe.

Sto se tice tacke 2, ako je ikako moguce, pristupiti selektivno. znam da je 90% neodgovorenih postova beskrisno, ali onih 10% su IMHO biseri.
Tacka 3, ne dirati nikako, cuvajmo nasu kulturnu bastinu :smiley:

Pozdrav,
Safir

Evo otvorio sam ovu grupu (Opšta diskusija) i kliknuo na prvi post sa 0 odgovora:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3262
fakat se ne slažem sa tačkom 2.

Stari postovi iz 2000/2001 godine su davno prebačeni u posebnu podsekciju, a zašto ne bi te neke teme prebacili (ili čak sve)u posebnu sekciju? Teme koje nemaju nijednog odgovora opet mogu biti korisne (ne većina, ali ima ih)…

Slazem se sa brisanjem usera sa 0 postova, ali teme najbolje da se ostave. Ili da se sakupe svi moderatori jedan vikend pa precesljaju svoje podsekcije i da se izbrisu sve nepotrebne teme (sto i nije toliko posla ako ga radi 10-ero ljudi).

ja predlazem kako je to obicaj na svim ozbiljnijim stranim forumima… pa cak i ovih susjedskim :slight_smile: CRO i inim… gdje sam clan a to je da se svako malo radi ciscenje u kojem admin posalje PM svim korisnicima foruma da ce neaktivni clanovi biti obrisani tog i tog datuma… pa fino bujrum… pa sta ako neko i ima 1 ili 10 postova ako nije aktivan godinu dana… brisati i gotovo

Vrijeme da se uozbiljimo na tom polju…

Obrisani korisnici registrirani prije 01.01.2006, a koji nisu imali nijednog posta (540)

EDIT: Jedan previše :smiley: (bio je obrisan i guest luser)