potpuno sam nov u Linux okruženju i naravno da sam odmah na početku naišao na problem. Naime, instalirao sam Debian3.0r2. Instalacija je valjda prošla OK međutim imam problema prilikom startanja X-a. Uradio sam konfiguraciju sa xf86config (nisam siguran da sam specificirao pravu grafičku karticu - nije je bilo na listi) i kada ukucam:
startx
daje mi slijedeći rezultat:
/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xserverrc: /usr/bin/X11/X: No such file or directory
/usr/X11R6/lib/X11/xinit/xserverrc: exec: /usr/bin/X11/X: Cannot execute: No such file or directory
Šta ovo konkretno znači? Znam da pitanje i nije baš hightech ali tek sam počeo da koristim Linux!
Još jedna stvar, koristim ASUS V6600 grafičku karticu. Gdje bih mogao naći drivere za Linux?
To znači da skripte kao što je xserverrc očekuju da se X nalazi u /usr/bin/X11/X gdje istog nema. Dakle ili X nije u potpunosti instaliran ili te skripte pripadaju nekoj drugoj instalaciji Xa. Preporučio bih ti da se ne zezaš nego reinstaliraš X iz standardnih Debian paketa koje si dobio na CDovima. Ako si to već uradio sorry.
Random razmišljanje: skripte misle da je prefix /usr a ustvari je /usr/X11R6 ???
Svaka cast, malo novih korisnika uopste i uspije instalirati debiana. Vjerovatno nisi instalirao sve potrebne pakete za X-e. Na Debianu se sve instalira sa apt-get install ime_paketa.
Ti bi trebao kucati apt-get install xserver ili nesto slicno. (nazalost nemam debiana pri ruci).
Pakete mozes pretrazivati sa apt-cache search nesto_sto_te_zanima, pa probaj tacno ime saznati sa apt-cache search xserver. Ili jos bolje ukucaj odmah apt-get install blackbox pa ces dobiti odmah X-e, i blackbox window manager.
Na debianu ne moras konfigurisati X-e sa xf86config jer ce se pojaviti dialog u kojem ces to moci uraditi. Poslije svega ce ti startx vjerovatno pokrenuti X-e sa blackboxom.
Za graficku karticu ne znam, ako je bazirana na nVidia chipu, imas na njihovim stranicama drivere za linux, mada ce ti X-i raditi i bez njih (prvo sredi X-e pa onda drivere instaliraj.) Sretno sa debianom, nemoj se razocarati, jer su to dosta stari paketi (i programi).
Sto se tice te graficke kartice, ne bi trebao da imas problema.
Trebas instalirati paket xserver-xfree86:
apt-get install xserver-xfree86
nakon toga
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
i izaberes driver koji se zove “nv”.
Ako imas neka pitanja, posalji mi poruku preko foruma.
Ljudi hvala vam puno, danas ću pokušati da ostvarim taj nevjerovatni podvig i rekonfigurišem X. Grafička kartica jeste nvidia, čak je i Windows XP prepoznao kao GeForce 256 dok nisam manualno reinstalirao drivere.
Sad ću pokušati da ovo instaliram, a ako budem imao problema, javim vam se.
Hvala još jednom.
Nevjerovatni podvig konfigurisanja x servera ipak nije uspio.
Uspio sam instalirati paket i rekonfigurisati ga sa dpkg-reconfigure xserver-xfree86 i sve prošlo ok (I guess). Kada sam poslije toga pokušao da pokrenem X sever sa startx, počne da izlistava hrpu stvari, i tu pročitam da je prepoznao grafičku karticu, miš i slično ali mi na kraju kaže:
fatal error: no screens found
Šta bi to moglo biti?
I još jedno pitanje, kako se konfiguriše mrežna kartica iz command line-a?
Pa ne znam ni sam zašto sam izabrao Debian. Kao što sam već rekao, tek sam počeo da koristim Linux i dobio sam preporuku da mi je najlakše početi sa Debianom (što ne mora biti tačno, ali kako ja nemam pojma o razlici u distribucijama, izabrah Debian). Anyway, sada sam instalirao Debian i skinuo dosta knjiga o njemu tako da mi se ne da opet sve preinstalirati. A što se tiče “uživo” pomoći, čekam da opet počnu sastanci ULK-a jer se ja nalazim kod Baroša pa bi se onda sigurno mogao dogovoriti sa nekim članom da mi pomogne. Za sada i ovo je OK.
Amare ukoliko si početnik sa Linuxom moja definitivna preporuka ti je Mandrake ili SuSE Linux. Kada spoznaš princip rada tih distribucija neće ti biti teško baratati sa bilo kojom drugom distribucijom. Toliko od mene…
Downloadovao i instalirao Mandrake. Sve O.K. izuzev jedne male sitnice, miš mi ne radi i ne mogu da ga konfigurišem. Argh!! Može li neko od stručnijih korisnika foruma da izdvoji malo vremena i pomogne mi prilikom instalacije? Htio bih se ipak vratiti na Debian. Please, trebam pomoć. Ako neko želi da pomogne, neka se javi na private da se dogovorimo. Hvala!
Kakav miš je u pitanju? PS/2, USB, Wireless? Probaj pokrenuti ručno mousedrake (koristi tipke Alt+F2, ali moraš pokrenuti naredbu kao root - otvori “Postavke”) i izaberi “Any PS/2 or USB mouse”.
Obični PS/2 miš. Uspio sam nekako doći do dijela za konfiguraciju hardwarea, ali koji god miš da izaberem, ne radi. Da li treba da instaliram mousedrake ili to dođe uz instalaciju?
A kako nisam izbrisao Debian, i dalje ostaje pitanje:
šta znači poruka:
fatal error: no screens found
gdje bih mogao pročitati više o tome i eventualno naći odgovor kako prevazići taj problem?
To znaci da Xserver nije uspio pokrenuti nijedan upotrebljiv ekran, tj. ne valjaju mu kombinacije vertkalne/horizontalne frekvencije i rezolucije. Probaj u config fileu od X-a staviti neke normalne vrijendosti npr:
Ovo section i subsection ne upisujes ti, nego potrazi te dijelove u config fileu. Ove druge linije ces valjda skontati sta znace, one sigurno postoje u config fileu samo stavi ovakve (slicne?) vrijednosti.
Dakle, ovako podesavas rezoluciju, dubinu boja i frekvenciju monitora.
Hajd probaj staviti moje vrijednost, cisto da vidis hoce li proraditi. I nemoj u config stavljati tacne vrijednosti frekvencija, nego probaj sa rasponima. I kako mozes raditi na 60Hz-a ??? Ocoravices.
, radio bih ja na 100Hz ali neće monitor. A ne da mi se da radim na manjoj rezoluciji, ionako mi fali prostora na ekranu kada radim bilo šta što ima veze sa grafikom. Valjda neću oćoraviti, bar ne više, imam neki anti reflex na naočalama, kaže čika optičar: to ti je Tito za kompjutere.
Anyway, probao sam i vrijednosti koje si ti predložio ali opet neće. Čak sam našao i knjžicu što je došla uz monitor i unio te vrijednosti ali opet ništa. U liniji prije fatal errora kaže:
(EE) Screens found but none has valid configuration
ili tako nešto.
EE je error, toliko sam skontao.
Da nije do monitora?
Desilo se i to da je maloprije uspio pokrenuti X ali sa nekom jako čudnom rezolucijom, kao kad Windows pokreneš u safe modu.
I imam isti problem kao sa Mandrakeom, ne radi miš.
Nekako, ne znam ni ja kako, uspio sam srediti monitor i grafičku. I dalje javlja problem. Kad starta, kaže da nije mogao pokrenuti X i pita da li želim da linux proba pokrenuti xserver configuration program -> yes -> pokrene configuration program u graphic modeu sa rezolucijom 1400X1050 @ 60 Hz što je bolje od rezolucije koju koristim pod Windowsom. Dakle to je riješeno !! (pretpostavljam).
Pitanje: može li se šta uraditi sa mišom iz command linea? Kada ga pokušam konfigurisati iz grafičkog configuration programa (koristeći num pad), zamrzne mi cijeli sistem i moram hardwareski resetovati komp.
Ma može isti onaj fajl XF86Config-4 imaš Section “InputDevice”, prepoznaćeš da je jedna za miš a jedna za keyboard, stavi kao protocol “IMPS/2” ili “ExplorerPS/2”, jedan od ta dva bi trebao proraditi.
(P.S. Izgleda da već znaš da mousedrake dolazi uz distribuciju, samo ga trebaš pokrenuti kao root.)
Još jedan neuspio pokušaj konfiguracije strašnog Debiana ostaje iza nas. Ako ništa, imam command line pa se mogu zabavljati do mile volje (probao promijeniti mouse protocole, ne radi ni jedan od predloženih, pokušao sve moguće i nemoguće sa grafičkom i monitorom, ni to ne radi, probao nešto sa nrežnom karticom, ni ona u potpunosti ne funkcioniše. Otherwise, OK)
Bili smo kod Amara juce pa da objasnim kako je rijesen problem, za one koji bi mogli imati slicnih problema.
Kao sto se da naslutiti, svi konfiguracioni alati za X rade sa 3.nesto (/etc/X11/XF86Config), ali stvarno instaliran je 4.1.1 (koji koristi XF86Config-4) - u pitanju je Woody. Rjesenje: pokrenut Knoppix (koji naravno sve prepozna) i iskopiran njegov XF86Config-4
Mis je koristio “auto” protokol koji ne radi sa tom verzijom kernel / X, pa je stavljen IMPS/2
Sto se tice mrezne koja ne moze dobiti interrupt, kernel je 2.2 a maticna je relativno nova, tako da sumnjam da APIC nije podrzan. Preporuceno rekompajliranje kernela