Ajmo ovako:
imamo isti racunar sa instaliranim windowsima i Linuxom. Imamo neki malo kvalitetniji hi-fi sistem, u sto se podrazumijeva i zvucna sa digitalnim izlazima (ukoliko ne zelis koristiti D/A konverter zvucne, a ne zelis jer su oni u pravilu nekvalitetni).
Iz zvucne, digitalni signal ide u kvalitetno pojavalo, gdje preko kvalitetnog D/A konvertera ide na kvalitetne zvucnike.
Imamo jednu te istu mp3 datoteku na nasoj exta i NTFS particiji.
Pustimo tu datoteku pod Winampom. Sta se dogodi?
Winamp tu datoteku dekodira u digitalni signal, prema codecu koji je licenciran od fraunhoferovog instituta, te nakon toga digitalni signal posalje na pojacalo a sa njega u zvucnike.
Isto uradimo u xmms-u. Codec u xmms-u napisan je od nule prema standardiam za mp3 kompresiju ciji standardi su otvoreni i javno dostupni. Ukoliko zna, svako moze napisati kvalitetan codec za mp3.
Taj digitalni signal ide dalje u pojacalo a onda u zvucnike.
Sta je rezultat?
Rezultat je zvuk koji ovisi o kvaliteti codeca na doticnom sistemu. Obzirom da su specifikacije tih codeca javne, a da ljudi koji su ih pisali znaju programirati, onda je jako pametno zakljuciti da se kvalitet zvuka nece razlikovati na nasim Windowsima ia nasem Linuxu.
Ukoliko, pak, nemamo zvucnu karticu sa digitalnim izlazima nego koristimo D/A konverter ugradjen na samoj kartici, to znaci da ce zvug prilikom izlaza na zvucnike odnosno pojacalo biti toliko degradiran da svaka usporedba nema smisla, jer je zvuk koji izlazi na zvucnike u oba sistema vec poprilicno unisten.
Naravno, ovo nece vrijediti ukoliko imas profesionalne zvucne akrtice, koje kostaju minilano 1000 DM po komadu a koje odna, vidi slucaja, sigurno imaju digitalne izlaze.
Obzirom da si vjerovatno ti vlasnik jefine zvucne kartice i takodjer jeftinih zvucnika (za usporedbe o kojima govoris neoohodno ti je pojacalo cjenovne klase jednog racunara i zvucnici slicne cjenovne klase), mislim da zbilja govoris bez ikakvih argumenata, te u to bespotrebno uvlacis pricu o INFO magazinu, forumu i desetogodisnjici Linuxa.
A ukoliko pak kazes da na zvucnom sistemu (zvucna kartica, zvucnici) koje si zajedno platio (50-300DM) mozes osjetiti rzliku u kvaliteti zvuka slusanjem istog mp3 fajla na Windowsima i Linuxu, onda jednostavno lazes.
Evo, to ti je sustina toga kratkog teksta kojim mi molim te odgovori kratkim tekstom na ovom mjesut, u koje god vrijeme zelis.
Puno pozdrava,
Mario Tomic
"A ukoliko pak kazes da na zvucnom sistemu (zvucna kartica, zvucnici) koje si zajedno platio (50-300DM) mozes osjetiti rzliku u kvaliteti zvuka slusanjem istog mp3 fajla na Windowsima i Linuxu, onda jednostavno lazes."
nadam se da stojis iza rijeci kada tvrdis da neko laze u necemu, - a odgovor ces dobiti uskoro za ostale argumente…[addsig]
dakle ovako:
dugo sam se kontao da li da odgovrim uopste posto si se ti malo pobrkao ovdje, ali moj odgovor naci ces pod rubrikom .ogg