K3b 0.11.14 & Linux-2.6.7 & Slack 10

Vozdra svima

Jel neko uspio ustimati K3b pod 2.6.7 kernelom na Slack-u ?
Mislim na onu ‘ATAPI’ emulaciu (???) koju nude kao zamjenu za SCSI emulaciju na 2.4 kernelima :smiley:

Dobijem slijedece:

k3b: (K3bExternalBinManager) Cdrecord 2.0.3 features: gracetime, overburn, cdtext, suidroot, plain-atapi, hacked-atapi k3b: (K3bExternalBinManager) 2 0 3 seems to be cdrecord version >= 1.11a02, using burnfree instead of burnproof k3b: (K3bExternalBinManager) seems to be cdrecord version >= 1.11a31, support for Just Link via burnfree driveroption k3b: (K3bExternalBinManager) Cdrecord 2.0.3 features: gracetime, overburn, cdtext, suidroot, plain-atapi, hacked-atapi k3b: (K3bExternalBinManager) 2 0 3 seems to be cdrecord version >= 1.11a02, using burnfree instead of burnproof k3b: (K3bExternalBinManager) seems to be cdrecord version >= 1.11a31, support for Just Link via burnfree driveroption k3b: /dev/hdd resolved to /dev/hdd

i poslije ove poruke samo stoji … Zamrzne (k3b).

A da. Kad pokusam pokrenuti k3bsetup kaze da ne postoji :?

Imal ko kakvu ideju ?

Mirza

hmm meni radi fino, mada taj k3bsetup ne radi ali ti i ne treba. Pri bootu nemoj davati nikakve parametre kernelu u vezi one scsi emulacije, i kernel bi trebao raditi sa CD-om u ATAPI modu.
Prvo probaj pokrenuti k3b kao root, pa ako radi onda kontaj kako dalje. Ja sam sebe dodao kao usera u grupu cdrom, a /usr/bin/cdrecord sam stavio kao suid root. Ali s ovim se zezaj kasnije, prvo probaj srediti da mozes prziti cdove kao root.

OK

Pri bootu nisam postavljao opcije za SCSI emu., cak sam kompajlirao novi kernel bez SCSI emu… No pojavili su se i dr problemi. Recimo nece da sam ucita modul ide-cd i recimo modul sg_mod (za USB stick) itd, kao sto je radio na 2.4.26 :frowning: moram rucno editovati rc.modules.new da bi se ucitali, i to nije neki problem, no zasto je radilo bez editovanja na 2.4.26 a nece na 2.6.7 ?? Mislim, nema smisla.

Hvala
Mirza

Pogledaj konfiguraciju kernela mozda si tamo nesto zaboravio.

Hmm. ja ti nisam nikako dirao kernel, koristim onaj 2.6.7 što dođe sa Slackwareom, a razlog za to je što sam zaključio da odlično radi sa slack skriptom za prepoznavanje hardvera /etc/rc.d/rc.hotplug, alsom i udev-om.

A koliko se sjećam, taj ide-cd je modul za scsi emulaciju, a to 2.6 kernelu i ne treba pa ne vidim zašto bi ga sam učitavao ?

If you have a CD-ROM drive using the ATAPI protocol, say Y. ATAPI is │ │ a newer protocol used by IDE CD-ROM and TAPE drives ...

I sad kad se ovaj modul ne ucita nema mi ni hdc, ni hdd (CD-RW i CD-ROM) sve dok ih sam rucno ne ucitam :slight_smile: No, nema veze. Pokusat cu prvo sam nastimati ova ucitavanja.

Hvala

Mirza

OK

Instalirao sam kernel 2.6.7 sa Slackovog CD-a, module …
Automatski prepozna sve uredjaje no k3b i dalje nece, pokazuje istu poruku. Cak kao i root user (?). Stavio sam i suid na cdrecord, root-a i usera stavio u cdrom grupu.

Jesi li sam kompajlirao k3b? MOzda je tu problem. Imas k3b u extra sekciji Slacwarea. Da li ti radi taj cd uopste - bar kao cdrom? Nemam vise inspiracije…

Jesam. Sam sam kompajlirao k3b i do sada je radio extra dobro. Koristio sam i k3b sa Linuxpackages.net koji mi se nije nimalo svidio, pa sam naparavio sam svoj paket. :slight_smile:

CD-ROM i CD-RW mogu koristiti kako obicne “citace”. Sad je sve u redu. Ponovo sam kompajlirao kernel po svom izboru i sve radi kako treba (mislio sam na modules i nj ucitavanje).