Ja sam uspješno instalirao driver za moj modem i on je radio! Pokrenem modul i on radi međutim kad postavim komandu u terminalu da aktiviram modem izbaci mi grešku da ne može naći /dev/slamr0 , što me naravno izbaci iz takta jer ponovo moram instalirati i sve one zavzlame proći! Korisitm Knoppix 5.1.1 , da li neko zna kako da to ispravim!
ne znam gdje je kod knoppix-a skripta za module…
ako imaš /etc/modules onda uradi ovo:
su
echo “slamr” >> /etc/modules
i ako imaš /etc/rc.local
kate /etc/rc.local
onda u nju upiši (ubaci ove dvije linije ispred “exit 0” ako ga bude bilo):
/usr/sbin/slmodemd --country=SLOVENIA /dev/slamr0
ln -s /dev/ttySL0 /dev/modem
exit 0
ps:
uglavnom poenta je da ove dvije tri komande/module ubaciš da se startaju prilikom boot-a, ako to ne uradiš neće ti se pokrenuti (pa ćeš morati “ručno”)… eh sad ako ne bude ovih datoteka onda malo google.com i #knoppix…
#!/bin/sh -e
rc.local
This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
Make sure that the script will “exit 0” on success or any other
value on error.
In order to enable or disable this script just change the execution
bits.
By default this script does nothing.
/usr/sbin/slmodemd --country=SLOVENIA /dev/slamr0
exit 0
Molim vas da opgledate da li sam ja dobro podesio rc.local pošto se ništa nije desilo! Opet modem neće da radi!
mora moći… čim je radio ručno hehe, ta rc.local ti izgleda ok, AFAIK
jesi li modprobe slamr?
odnosno jesi li ubacio slamr u /etc/modules?
reboot
pa uradi (da vidiš jel modul učitan):
lsmod|grep slamr
Modul učitan tako piše i sve one symlink sam povezao, ali ništa, medjutim kad sam ponovo sve instalirao i pokrenuo komandu slmodemd , ovo će možda biti intersantno : symbolic link /dev/ttySL0 ==> /dev/pts/4
modem slamr0 kreiran TTY is /dev/pts/4
use /dev/ttySL0 as modem device
Da li vam ovo nešto znači?
Još da ne zaboravim da poslije instalcije u /dev posotoje i slamr0 1,2,3 i ttySL0,1,2,3 , kada restartujem računar njih nema?
haj ovako, ako je modem stvarno učitan (lsmod|grep slamr)… samo uradi “slmodemd”, i umjesto /dev/modem u KPPP-u ili wvdial-u odaberi /dev/ttySL0 (slika)
znači, nemoj praviti link na /dev/modem…
ako ovako radi (a trebalo bi) onda u startup skripte trebaš ubaciti samo “slmodemd” liniju ili staviti & na kraju slmodemd linije ako je ln -s ispod nje, mislim da ti zbog ovoga & nije radilo, tj nije napravio symlink sa /dev/ttySL0 na /dev/modem… haj prvo probaj ovako, znači iz rc.local izbriši symlink (ln -s) komandu, i nakon bootanja odaberi /dev/ttySL0 umjesto /dev/modem…
i ako hoćeš probaj ovo (ako bude radilo ovo gore), promijeni rc.local da izgleda ovako (dodaj & na kraju slmodemd linije), reboot
/usr/sbin/slmodemd --country=SLOVENIA /dev/slamr0 &
exit 0
pa onda odaberi /dev/modem…
disclaimer:
slmodemd izgleda “drži” čitavo vrijeme - dok se ne ukine pa se zbog toga “ln -s” komanda ne može izvršiti dok se slmodemd ne završi, “&” na kraju linije bi to trebao da riješi, AFAIK, a ANZ.
kao što rekoh čim je radilo ručno mora moći da se naštima i dinamički, samo je fazon naći korektne skripte (pošto je to knoppix, ne mogu ti reći iz prve ruke)