Kad kompajliram neznam dalje.?:S

pozz… ja sam novi na forumu,kao i novi korisnik linuxa… nisam shvatio jos cake na ovim linuxu,kad kompajliram neki program na linuxu,mogu li nekako podesit da ga otvori ko na XP-u , ono vizuelno,nezz kako da objasnim drugacije.da ne moram sve u terminalu unosit,nego da mogu klikom radit … aj ako ko razumije neka pomaga :smiley:

A je l’ baš moraš kompajlirati programe? Većina programa je dostupna za instalaciju putem Package Manager-a, tako da se ne moraš peglati oko dependencies-a (svih onih aki-caki koje su potrebne da bi program radio). Ukratko, ako koristiš Ubuntu linux i hoćeš da instaliraš, npr., program koji se zove gthumb, ideš fino na “System > Administration > Synaptic Package Manager”, te Ctrl+F (ovo je kratica za “Find”) ukucaš “gthumb”, zatim samo kvačicu kad Synaptic izlista rezultat, potvrdiš sa “Apply” i to je to. Slična procedura je i na drugim distribucijama.

Ipak, ako si već uspješno kompajlirao, opet npr. gthumb, probaj sa “Alt+F2”, a zatim kucaš naziv programa: gthumb. Ako uspiješ pokrenuti na ovaj način, znači da je instaliran kako treba.

Ako program nije izlistan u “Application” meniju, uradi sljedeće (ja ću opet za primjer uzeti gthumb, a ti naravno koristi naziv tog programa kojeg si instalirao):

  1. Otvori terminal (ne brini, nećeš ga morati kasnije više koristiti; Applications > Accessories > Terminal) i kucaj komandu:

Zamijeni “gthumb” svojim programom u navedenom kodu. Dobit ćeš putanju koja će izgledati poput /usr/bin/gthumb

  1. Kucaj komandu:

Ova komanda će napraviti kraticu za gthumb program na Desktop-u. Sada ga možeš pokretati sa klikom miša.

Ako želiš dodati program u meni, desni klik na “Applications”, zatim Edit Menus. Izaberi kategoriju koju želiš (u našem primjeru bi to bilo “Graphics”), a zatim kreiraš novu stavku sa “New Item”. U prozoru koji se otvori kucaj naziv programa, a u polje “Command” kucaj putanju koju si prethodno dobio sa “which” komandom, u našem primjeru će to biti /usr/bin/gthumb. To je to. Nadam se da će ova uputstva koristiti.

P.S. Koju linux distribuciju koristiš? Ako nije problem, da nam kažeš i o kojem se programu radi, tako da neko možda može konkretnije informacije dati.

I dobrodošao na forum :slight_smile:

Hvala , naucio sam novih stvarcica iz tvog posta… al drug mi je nesto spominjao KDE ?~!

nezz sta mu je to ,al ajd, nego ja sam skinuo neki program koji sam prvi nasao na google…samo da naucim to kad ga kompajliram,da bude kao normalan program,a ne preko terminala da radim, dobro bi doslo da neko objasni kompajliranje programa Fortran 90 ,jer smo u skoli radili dosta primjeraka zadataka,pa da malo preko raspusta provjezbam…

Koristim Ubuntu verzija 8.10

KDE (K Desktop Environment) i GNOME (GNU Object Model Environment) su dva najpopularnija desktop okruženja, tj. grafičko okruženje, ono što vidiš kad pokreneš kompjuter, način iscrtavanja prozora, izgled, set programa specifičnih za svako od ovih okruženja itd. Ubuntu koristi GNOME, dok Kubuntu koristi KDE kao osnovno okruženje, s tim da se mogu instalirati oba, pa prilikom Logina možeš izabrati koje pokrenuti. Samo polahko, ući ćeš već u fazon, samo treba malo vremena i čitanja :wink:

Što se tiče Fortrana 90 i drugih programskih jezika, to ću prepustiti našim guruima informatičarima da odgovore :slight_smile:

Fortran kao jezik nema podršku za pravljenje grafičkih aplikacija :slight_smile: dakle osuđen si na terminal. Ne znam šta bih ti još mogao reći tim povodom.

eh shvatio sam sad i kopmajliranje,skino sam neki thc hydra, pa evo radi, i jos 2-3 programa sam kompajliro i rade ,ne preko terminala,nego onako kako ja hocu :smiley:

a fortran,aj nea veze… ja ionako imam duall bot, imam xp i linux na racunaru,jer brat se slabo snalazi na linuxu,a ja sam evo za par dana dobro ukapirao … pa cu na XP koristit fortran kad zatreba,a na linuxu ,mozda pocnem uciti c++ il neki bolji,fortran je izlapio ja mislim :stuck_out_tongue:

A zasto jednostavno ne instaliras fortran kompajler iz repozitorija? Pomocu terminala sa jednom komandom:

Ili otidi u Synaptic packet manager i tamo pronadi paket gfortran i instaliraj ga.

Vidi, ako je program pisan tako da ima grafičko sučelje onda će ga imati, ako je pisan da radi sa konzolom (printf i scanf u C-u) sasvim je nebitno da li ga kompajliraš na windowsu ili linuxu, to je konzolni program :slight_smile:

http://www.gnomefiles.org/

evo ti ovdje programa, pa da se lakše snađeš đe šta kako

dobrodošao

ej pozdrav momci … jedva sam usao na forum,morao sam pronac drugi browser da udjem,mozilla mi nesto nece,najvise minutu izdrzi i samo se zatvori i stalno tako… neznam sta se desava sa mozille ,obriso sam je par puta i ponovo install al opet izlazi iz nje kad god udjem…znal ko do cega je :S

ako se nemoze nastimat…mogu li bar prebacit sacuvane passworde,bookmarkse i cookiese na drugi browser… ?
nadam se brzoj pomoci kao i do sad :slight_smile:

Tvoja koniguracija firefoxa lezi u home folderu pod hidden files folder se zove .mozilla, ako koristis nautilus gnome kliknes crtl+h da bi ih mogao vidjeti.
Prije toga pokrenes firefox i odes na Bookmarks->Organise Bookmarks–>>Import and Backup ->> Klikni na backup i save u nekakav folder po tvojoj zelji.
Za passworde ne znam koristim par passworda tako da ih znam na pamet, kolacice redovno brisem :slight_smile:
Ako je do tvoje konfiguracije ja bih pokusao prije toga promjeniti ime foldera .mozilla u .mozilla2 pa ponovo pokrenuti firefox da se uvjerim dali je zaista do toga.

[quote=medo]Tvoja koniguracija firefoxa lezi u home folderu pod hidden files folder se zove .mozilla, ako koristis nautilus gnome kliknes crtl+h da bi ih mogao vidjeti.
Prije toga pokrenes firefox i odes na Bookmarks->Organise Bookmarks–>>Import and Backup ->> Klikni na backup i save u nekakav folder po tvojoj zelji.
Za passworde ne znam koristim par passworda tako da ih znam na pamet, kolacice redovno brisem :slight_smile:
Ako je do tvoje konfiguracije ja bih pokusao prije toga promjeniti ime foldera .mozilla u .mozilla2 pa ponovo pokrenuti firefox da se uvjerim dali je zaista do toga.[/quote]
Nastimano , samo sam skino noviju verziju mozille i instaliro, :smiley:

A znate mozda,postoji li neka druga tema za firefox…na xp se moze instalirati i mijenjati tema mali milion,ovde samo ima jedna :frowning:
i cuo sam da se moze skinut tema za linux,pa dajte neke preporuke stranica…

ides na tools add-ons get addons izaberes theme i dobijes nesto ovako:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:2
ili ovako :slight_smile:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:2/cat:all?show=100&sort=updated

[quote=medo]ides na tools add-ons get addons izaberes theme i dobijes nesto ovako:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:2
ili ovako :slight_smile:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:2/cat:all?show=100&sort=updated[/quote]
Skino sam onaj N.A.S.A …al izgleda da se na ovu verziju mozile samo moze instalirrat onaj sto je default…da se ne mogu drugi instalirat :wink:

Ne kontam gdje je problem, koju verziju koristis, kod mene je 3.0.10 i sve radi savrseno.

Ne kontam gdje je problem, koju verziju koristis, kod mene je 3.0.10 i sve radi savrseno.[/quote]
Koristim Mozilla Firefox 3.5 Beta 4