Kada jadnici ne mogu na zapadu, mogu zemljama u razvoju

Ma vladi treba reci da cemo joj svaki dan upadati u mrezu, krasti podatke itd. (ako se odluce za MS) :smiley:

E da to je baš onako profesionalno i patriotski! :frowning:

just another stupid black hat… pih… sve u svemu koristenje MSovih proizvoda na desktop racunarima ne znaci da ce vlada instalirati MS sisteme kao firewalle ili slicno… ja smatram da je linux tu ipak da popravi stvar… jedna naslovnica bi mogla biti “vlada koristi MS Office! ULK uspjesno implementirao firewall cluster za zastitu vladine mreze” :wink: to bi bilo patriotski :wink:

Pozdrav

Ice

A zamislite sad kad padne Microsft Server i onda padnu i sve stranice vlade BiH???
Kanton, turizam i da ne nabrajam više…
Zamislite jednog prosječnog turistu koji bi samo htio da vidi neke BiH stranice i da nešto sazna o BiH?
I onda se zaprepasti kad vidi poruku “This page cannot be opened”.
I mi tako želimo u EU…

po tebi onda pola svijeta nemoze napredovat :smiley:

EMX padanje servera je cesta stvar - pogotovo u racunarskim centrim bez dobrog dovoda elektricne energije. kladim se da u BiH vise servera padne radi nestanka struje i zakazivanja UPS sistema, nego od ruke nekih black hat hackera. Izmedju ostalog - administratori su ti koji bi se trebali pobrinuti za sigurnost servera, neprekidan i neometan rad itd itd ( da ne nabrajam ). Znaci ako server padne ( neovisno o razlogu ) mislis da se niko nece zapitati - a sto ne radi i zasto ga neko opet ne upali. Kako za vladu, tako za firme je jako lose kad klijenti ne mogu pristupiti sajtovima. kao sto rekoh - poznajem dosta instalacija gdje se win koristi na desktop racunarima, a linux i BSD na serverima ( i sve se vrti kao pseudo windows okruzenje… AD i DC itd itd )…

Pozdrav

Ice

PS: jeste off topic ali sta ja mogu :wink:

Pa ipak iako bude dosta energije i UPS-ova :smiley: mali procenat padanja servera izaziva Windows :D.
Možda je tačno, možda ne…?

windows sam po sebi ne izaziva padanje sistema… ipak - MS ulaze dovoljno novca u razvoj da njihov kernel ne pravi gluposti svakih par sati i onda zahtjeva restart. ne zelim biti pristalica MSa, ali ipak - nisu ni oni juce pali sa marsa. ma koilko ta cinjenica bila bolna za neke :wink:

Pozdrav

Ice

Izmedju ostalog - administratori su ti koji bi se trebali pobrinuti za sigurnost servera, neprekidan i neometan rad itd itd ( da ne nabrajam ).

U prethodnoj recenici si rekao glavnu boljku bh “administriranja”. Kako ce se admin pobrinuti za neprekidan rad kada nasa elektroprivreda oscilira napon i dotok struje kao u kakvoj brzoj solazi :slight_smile: Tu ne pomazu ni UPS-ovi ni mantre koje se izgovaraju svaku noc prije odlaska. Osim toga, moglo bi se to rijesiti nekim UPS-om od 10 tona, mada oni su rezervisani za drzavne “high-budjet” institucije.

A zamislite sad kad padne Microsft Server i onda padnu i sve stranice vlade BiH???
Ma nikakav problem. Vec cujem (oko 23:40): “Mujo dolazi ovamo, ne interesuje me gdje si. Serveri ne rade. Imas 5 minuta !!!” gdje je Mujo admin koji se taman zatekao na dobrom derneku i smeka crvenokosu u cosku (s velikom vjerovatnocom prolaza). On se ponadao (a vala i ona), a oni zovu. Zar nije tezak zivot bh admina ?

Ma vladi treba reci da cemo joj svaki dan upadati u mrezu, krasti podatke itd. (ako se odluce za MS)
Da ima sta vrijedno ukrasti… :slight_smile:

[quote=Sanel]>Ma vladi treba reci da cemo joj svaki dan upadati u mrezu, krasti podatke itd. (ako se odluce za MS)
Da ima sta vrijedno ukrasti… :)[/quote]
:D:D:D

Ko zna mozda ima… :smiley:

pa sad… sto se tice napajanja - tu administratori ne mogu bas puno da pomognu - u pravu si. ali kad opcenito pogledam situaciju sa administratorima u BiH, onda znam da tu nema mnogo nade. Istina - nisu samo admini krivi, ali ja uvijek administratore gledam kao te koji imaju znanje i trebaju da poducavaju nadredjene ( jer cesto je slucaj da shef zapravo nema pojma o poslu nego je samo obicni trgovac ) kako bi postigli bolje rezultate… ipak - napisati dokument od 2-3 stranice zasto bas 7 novih HP ProCurve 2824 switcheva mora zamjeniti stare uopste nije puno kad se pogleda krajnji rezultat :wink:

Pozdrav

Ice

PS: dinko - vjeruj mi… NEMAS STA VRIJEDNO UKRAST…!

Posto vidim da si vec se uvjerio da nema nista vrijedno za ukrasti…onda dobro.

napisati dokument od 2-3 stranice zasto bas 7 novih HP ProCurve 2824 switcheva mora zamjeniti stare uopste nije puno kad se pogleda krajnji rezultat :wink:

Sam znas da je ovo najtezi dio posla :slight_smile: Svakodnevnog posla. Ipak, sta se dobije na kraju (ako se dobije)… definitvno se isplati.

Anyway, ne dopustimo da se ovo pretvori u “Jadi mladih administratora” :slight_smile:

zasto ne… ja fakat mislim da takvo nesto treba IT sceni u BiH ! platforma za razmjenu iskustava, informacija, mjesto gdje bi se firme prezentirati ako traze admine ili nesto tipa managed services… “jadi”… ja to nebi tako nazvao… bojim se da je povezano sa nasim mentalitetom - navikli smo kukati. Sve poslove koje admini obavljaju ja smatram zapravo samo izazovom ( barem je to moja motivacija po pitanju administracijskih poslova ). Administratori - nevezano za operativni sistem - imaju sigurno losije plate nego oni koji su u Europi i imaju cak dezurstva ( nesto sasvim normalno :wink: ), tako da nema tih scenarija gdje se Mujo zove i prekida u akciji “uleti teti”…

again my 2 cents :wink:

Pozdrav

Ice

Otvaranje ovog predstavnistva vjerovatno ce rezultirati legalizacijom trzista software-a u BiH u slijedecih par godina. Vecina ljudi ovdje su ipak IT profesionalci (ili ce tek postati), pa ne bi trebalo biti tesko uvidjeti da to implicira i neke korisne poslijedice.
U zdravom profesionalnom okruzenju samo znanje i kvalitet garantuju uspjeh :wink:

[quote=NM 156]Otvaranje ovog predstavnistva vjerovatno ce rezultirati legalizacijom trzista software-a u BiH u slijedecih par godina. Vecina ljudi ovdje su ipak IT profesionalci (ili ce tek postati), pa ne bi trebalo biti tesko uvidjeti da to implicira i neke korisne poslijedice.
U zdravom profesionalnom okruzenju samo znanje i kvalitet garantuju uspjeh ;)[/quote]
slazem se. samo da li ce se profesionalne usluge isto toliko cijeniti kao i u ostalim dijelovima Europe.

Pozdrav

Ice