Kada jadnici ne mogu na zapadu, mogu zemljama u razvoju

Nisam ovo htio staviti pod vijesti, jer nema veze sa GNU. Ali pogledajte ovo:
http://www.microsoft.com/bih/

Zaista ne znam koji je cilj ovoga. Kazu za smanjivanje nelegalnih win OSova… :S

nevidim u cemu je problem ? … hrvatska ima svoj ms website…zasto nebi i mi imali ? … to je pitanje lokalizacije…isto ko sto bi sad nas ovdje neko pito …cemu je cilj prevodjenja gnome-a, kde-a i OO na bosanski !!..

Ali hrvatska je centar za jugoistocnu Evropu. Sad jos treba da pocnu sa centrom sa SA pa za TZ pa za ZE, BL itd. Kome treba to? Bolje im je da trose pare na razvoj dobrog softwarea.

Šta ćeš, čim mi imamo ULK BiH, mora biti i Microsoft BiH. Tako ti je sa zemljama u razvoju.

Pitanje je samo šta će brđani u vladi odabrati: http://www.microsoft.com/bih/press/content/legal.mspx

Ma ko brdjani. Dok im ko daje od poreza, i trositi ce…

ja hr ako je zastupnik za juznu europu…sto onda ima ovo isto i za scg ?? … nisam dalje gledo al ja mislim da ima skoro svaka zemlja ovo …

nisam rkeo da se slazem sa ovim …al sam pokuso da pojasnim o cemu je rijec…a i dobro znas da je kod nas na balkanu … “vidi onaj lik sebi osjeko prst…eeee ajmo sad i mi svi …mozda je to dobro”… (heh dobro primjer i nije bas neki al smisao je ista) :wink:

et…

Ustvari velika je bruka za MS što tek sada prave ovo, to nam je bila prilika koju nismo dovoljno iskoristili.

Moze se ovo iskoristiti na taj nacin da ih se ocrni za pokusaj monopola na BIH trzistu…

hm… kako objasnjavas “pokusaj monopola” ??? ako se ne varam 99% MS software.a u BiH nije legalno…

Pozdrav

Ice

Sve je ba nelegalno…
Ovo me podsjeti na daleki maj 2004. godine kada se moglo sa MS croatia stranice naručiti besplatni CD sa svim zakrpama (security) i slali su u BiH i Hrvatsku.
Na tom primjeru se vidi kako su shvatili da im je Windows šupalj i da su bili primorani slati besplatno onima jadnicima koji naruče… :smiley:

P.S. Većinu tekstova su preuzeli sa www.microsoft.com/croatia.

[quote=IceBreaker]hm… kako objasnjavas “pokusaj monopola” ??? ako se ne varam 99% MS software.a u BiH nije legalno…

Pozdrav

Ice[/quote]
Pa vidi, napravice ovako nesto: “Ili ces platiti malo da ti damo legalno ili neces nikako.” Mozda ti cak navuku i tuzbu.

Slažem se, no ako si bio u prilici da pročitaš dnevne novine ovih dana, toliko su pričali o Microsftu u BiH i ugovore sa vladom itd…Stvarno ljigavo.Ponašaju se kao ulizice. :smiley:

emx ne mogu citati dnevne bh novine… nazalost… Dinko - monopol znaci kad imas proizvod za trziste na kojem nemas konkurenciju. Ja licno smatram Linux i OSF konkurencijom MSa! znaci alternativa postoji… a sad o nama ovisi za sta cemo se mi odluciti. hocemo li dati malo ( ili malo vise ipak ) za neki legalan software ( od kojeg cemo samo koristiti nekih 20%… 80:20 pravilo spomenuto u drugoj temi ) ili hocemo li koristiti alternativni software.

Protiv koga oni mogu navuci tuzbu molim te lijepo? Mozda protiv poslovnih korisnika ( iako firmama i porezna tesko danas stane na kraj ). ali mislis stvarno da BSA moze provjeriti sve SME ( kompanije male i srednje velicine )? pa jedva ljudi porez da plate… ja tu neku mogucu tuzbu vidim samo kao bod za ULK… da ti docaram :wink: zamisli sad neki mali computershop u kojem sjedi neki/a maleni frajer/ica i sastavlja racunareeee… i sad zamisli men in black kako ulaze kroz vrata tog shopa… porezna ili BSA - isti djavo… eh… u tom trenutku frajer/ica zeli razbiti sve diskove, kad se na vratima pojavljuje neka od heroina iz ULKa sa majcom koja promovira linux ( i njegove troskove naravno )… sad ti zamisli kako hoce li taj shop ikad vise htjeti da vidi MSove proizvode?

Pozdrav

Ice

[quote=IceBreaker]Ppa jedva ljudi porez da plate… ja tu neku mogucu tuzbu vidim samo kao bod za ULK… da ti docaram :wink: zamisli sad neki mali computershop u kojem sjedi neki/a maleni frajer/ica i sastavlja racunareeee… i sad zamisli men in black kako ulaze kroz vrata tog shopa… porezna ili BSA - isti djavo… eh… u tom trenutku frajer/ica zeli razbiti sve diskove, kad se na vratima pojavljuje neka od heroina iz ULKa sa majcom koja promovira linux ( i njegove troskove naravno )… sad ti zamisli kako hoce li taj shop ikad vise htjeti da vidi MSove proizvode?

Pozdrav

Ice[/quote]
Kao da je njih proga za porez. A bi vidjela jer se to ipak prodaje (i kod nas ce)…

Već zamišljam reklamu za ULK… “Don’t wait for man in black… call penguins in white ;)”

Crusade from the south… :wink:

hm… pingvini su bijeli? hm… to je nes novo… a da mi uzememo onog polarnog medjeda iz coca-coline reklame kao maskotu ULKa :wink: on je “bel ko sneg” :wink:

Pozdrav

Ice

Pa nije bitno kakvi su, obuku belo odelo :smiley: čisto kao kontrast… bezveze zvuči slogan ako kažeš “ne čekajte ljude u crnom, zovite pingvine u crno-bijelom”?

well… ja sam ipak da mi ostanemo pri domacem… tj. medjedicu :smiley: … ali sudeci po vremenu - nece jos dugo trajati dok nam i pingvini ne postanu domaci :wink:

Pozdrav

Ice