Kaka da podignem Apache server

Zdravo,

imam namjeru da nastimam jedan apache server,
nisam to nikada do sada radio :slight_smile: , pa mi trebaju savjeti koji ce mi pomoci:)

hvala:D

rcapache2 start :smiley:

… naravno… ovo kucas na kraju ( opet ovisno o distribuciji ;)…
ovisno o racunaru i njegovoj konfiguraciji moras podesiti na kojem interface.u ( mreznoj kartici ) i na kojem portu ce apache odgovarati na http upite. osim toga ako zelis da vise adresa/domena sluzis na jednom racunaru onda ces morati uvesi konfiguraciju virtualnih hostova ( RTFM :wink: ). Ovisno o tvojim potrebama, velicini sajta, mozes prilagoditi broj apache daemona koji su spremni i jedva cekaju da im neko posalje upit ;). Najvaznije je zapravo da podesis direktive tipa DocumentRoot koje govore apacheu gdje da trazi fajlove za web stranicu itd… ukoliko koristis recimo apache2 ( sto sam pretpostavljao svo vrijeme ) jedan pogled u konfiguracijske fajlove je dovoljan da skuzis gdje se sta mjenja…

Pozdrav

Ice

uhh :lol::lol::lol:8)

Najbolji savjet ti je da pokreneš server i počneš praviti stranice, pa kad negdje zapne da pitaš. Za početak ne bi bilo loše da instaliraš Webmin ili da koristiš neku distribuciju koja ima GUI alate za podešavanje Apache kao npr. Suse.

Apache HOWTO

Ili pogledaj zadnji INFO broj…ima osnovno o Apache-u, a znanje nadopuni dokumentacijom sa apache.org-a. veoma je prosta i korisna.