Kako cu prosirit home folder

Na disku sda1 mi je /home prenatrpan.Ubacim novi disk u racunar,uradim particioniranje,linux ga vidi kao sdb1.Ima li ko da konkretno napise par naredbi kako da prosirim taj home sa sda1 da bude mozda mountovan na sdb1 tako da mi neki programi koji ostavljaju datoteke na /home automatski prebacuju sadrzaj na home koji ce se nalazit na novom disku.
Disk sdb sam formatiro sa ext3 ,ubuntu ga vidi kao NTFS,pretpostavljam i da treba mjenjati sadrzaj datoteka etc/fstab ili etc/mtab ako ce se problem rijesiti kroz mount.

Isformatiraj novi disk na EXT4 sa gparted-om. Kloniraj home particiju na novi disk npr. pomocu clonezilla. Poslije ces morati izmjeniti putanju do /home, mada ne znam tacno na kojim mjestima.

https://help.ubuntu.com/community/Partitioning/Home/Moving

Ne treba mijenjati putanju nego samo još editovati fajl /etc/fstab, na ovom linku što je postavio boby piše kako.

Ali ostaje problem ako ti je npr. pod /home 500 GB a sve skupa root možda 510 GB. Tu možeš probati par trikova da smanjiš zauzeće. Mene recimo nervira što su browseri po defaultu iskonfigurisani da stavljaju downloade u /home/username/Downloads ja to obično prebacim u /tmp koji ima zgodnu osobinu da se briše nakon svakog restarta.

Ako imaš neke karakteristične foldere koji zauzimaju puno (Pictures, Videos, virtualne mašine) možeš samo taj folder prebaciti negdje drugo i dati sebi permisije. Znači kreiraj folder npr. /pomocni i daj sebi permisije:

sudo mkdir /pomocni sudo chown username /pomocni mv /home/username/Videos /pomocni
Ovo uradi prije nego što prebaciš home na novu particiju jer će se završiti puno brže. Time postižeš balans između home i ostatka diska pa ti se isplati ova šema sa početka.

Na Archu se skinuti binarni paketi snimaju pod /var/cache/pacman/pkg i tu ostaju i zauzimaju prostor. To nije lose ako je u pitanju rolling distribucija gdje se svako malo mijenjaju verzije paketa, pa mozes povuci neki paket koji je problematican. Onda je lako uraditi downgrade, ali u tvom slucaju ti stari paketi nisu neophodni. Mada opet mozes ih storirati na nekom drugom mjestu da rasteretis root particiju.
Dakle, probaj obrisati aplikacije koje ti ne trebaju, ako si svasta instalirao.

Ubuntu takodje cuva dpkg fajlove koje skine. Nisam siguran za folder, ali je nesto /var/cache/apt/…

/var/cache/apt/archives i /var/cache/apt/archives/partial
Takođe zgodan fazon je s vremena na vrijeme deinstalirati stare kernele jer recimo na Ubuntu 12.04 LTS do sada je izašlo nekih 15ak update verzija kernela.

Zar se to ne moze iz konzole komandom uradit kao na fedori sto je slucaj “yum clean all” ili slicno kao na Mandrivi sto je bilo?

Koja bi slična bezbolna komanda bila kod opensusea?
/var/cache/zypp/packages … tu i nemam ništa (mislim zauzima malo prostora), ali pod /var/cache/zypp/raw/ ima svega:D
EDIT: zypper clean?

Koja bi slična bezbolna komanda bila kod opensusea?
/var/cache/zypp/packages … tu i nemam ništa (mislim zauzima malo prostora), ali pod /var/cache/zypp/raw/ ima svega:D
EDIT: zypper clean?[/quote]
man zypper

pa vidi :S sta ja znam :smiley: nisam opensuse od nekad tamo 2001 koristio :S ili tako nekako

Hah, ma pitam za bezbolno, opekao sam se slično par puta…čitam da se znaju desit problemčići sa sličnim komandama. Neka hvala :slight_smile:

EDIT: Ali stvarno, čitam za opensuse a ono me baca na archov wiki, rekao sam jednom ovaj wiki možeš nazvat samo wiki.linux.org :slight_smile: Archov wiki mi je pomogao i oko bumblebeea na opensuseu i još dosta toga … https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman_Rosetta

Za .deb distribucije je izgleda apt-get clean…

[quote=dendic]Na disku sda1 mi je /home prenatrpan.Ubacim novi disk u racunar,uradim particioniranje,linux ga vidi kao sdb1.Ima li ko da konkretno napise par naredbi kako da prosirim taj home sa sda1 da bude mozda mountovan na sdb1 tako da mi neki programi koji ostavljaju datoteke na /home automatski prebacuju sadrzaj na home koji ce se nalazit na novom disku.
Disk sdb sam formatiro sa ext3 ,ubuntu ga vidi kao NTFS,pretpostavljam i da treba mjenjati sadrzaj datoteka etc/fstab ili etc/mtab ako ce se problem rijesiti kroz mount.[/quote]

Jesi li rijesio?

Na kraju mi je jedan kolega pomogao,na server IBM Xseries100 je postavio dva nova diska u Raid1 polje zbog sigurnosti.Nabacili smo Debian,Postfix,MySql,squirrelmail.Hvala svima