Kako da aktiviram ovaj HD adapter

poz!

kupio sam ovo
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16812232002&nm_mc=TEMC-RMA-Approvel&cm_mmc=TEMC-RMA-Approvel--Content--text-_-N82E16812232002

kada ga prikljucim na kompjuter - nista se ne desava.

ako sam dobro skont’o “koncept” ja ga moram prvo “mount” da bih ga mogao vidjeti pod /medija, jel’ tako?

e, kako to da radim?

nasao sam na google-u par solucija ali ima par detalja koje mi nisu najjasnije:

neko kreira direktorij u media a neko u mnt ?

posto se radi o starom HD-u ubjedjen sam da je ntfs. koji file sistem da odaberem kada budem reformatirao HD tako da ga bez problema mogu koristiti i na linux i window platformi? neko spomenu reiserfs ali s obzirom na reiser-ovu situaciju… mada sam cuo komentar da ce hadzija sad bel imati vremena na pretek da razvija svoj sistem :smiley:

u dijelu /dev/hda1 kao da znam bas “hda1” odnosno koji je moj external?

hajde, prosvijetlite me…
:wink:

Prikaz priključenih hard diskova:

pravilno je ovako:

(mada bi definiciju za ovaj hdd trebao dodati u /etc/fstab

Što se tiče fajl sistema, ext3 i reiserFS particijama iz windowsa možeš pristupiti pomoću TCPowerpack-a. (read only)
Ako hoćeš normalno da koristiš particiju i pod win-om - izbor pada na NTFS (u krajnjem slučaju FAT32).

[code]root@Ubuntu3325:/dev# fdisk -l

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xed1f86f7

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 18713 150312141 83 Linux
/dev/sda2 18714 19457 5976180 5 Extended
/dev/sda5 18714 19457 5976148+ 82 Linux swap / Solaris
root@Ubuntu3325:/dev#[/code]
ovdje vidim samo svoj laptop HD?

[quote=aNTropocentrio]pravilno je ovako:

[/quote]
ali kod mene nema hda1?!?

[quote=aNTropocentrio]Što se tiče fajl sistema, ext3 i reiserFS particijama iz windowsa možeš pristupiti pomoću TCPowerpack-a. (read only)
Ako hoćeš normalno da koristiš particiju i pod win-om - izbor pada na NTFS (u krajnjem slučaju FAT32).[/quote]
nzaci, da ga ostavim na ntfs? ok.

To za mount komandu sam napisao čisto radi sintakse. Kod tebe je bio jedan “/” viška.
Pokušaj sa

sudo mount -t ntfs /dev/sda6 /mnt/External.

PS: Prilično sam siguran da bi na svakoj iole modernijoj linux distribuciji eksterni hdd trebao biti automatski prepoznat. Da nije možda za taj adapter potreban driver?

[quote=aNTropocentrio]To za mount komandu sam napisao čisto radi sintakse. Kod tebe je bio jedan “/” viška.
Pokušaj sa

sudo mount -t ntfs /dev/sda6 /mnt/External.[/quote]
ok.

pa, uz sve ove kablove je dosao i jedan mali CD sa uputstvom za upotrebu i driver-om, odnoson setup.exe file-om (plus par drugih).
kao i vecina poizvoda na trzistu, i ovo je namjenjeno za windows-e. setup.exe mi je nekristan.

a, mislio sam da ce ga linx nekako prepoznati. neki dan sam kupio FreeAgent 1TB. Isto “namjenjen” za Windows i Mac, ali ga je ubuntu odmah prepoznao i odmah sam dobio ikonu na desktopu.
:frowning:

[quote=afan][quote=aNTropocentrio]Pokušaj sa

sudo mount -t ntfs /dev/sda6 /mnt/External.[/quote]
[/quote]
Pardon, moja greška:

PS: Ako je u windowsu prepoznat bez driver-a, tj. kao standardni eksterni drajv, ne bi trebalo biti problema ni u linuxu. Ako je driver neophodan, potraži linux verziju.

nisam ga jos probao u windows-u
:smiley:

sad sam pricao sa kolegom na poslu koji je koristio par puta ovu svarcicu na openSuse. jednom je imao problem sto adapter nije bio prepoznat a drugi put sto HD je bio prazan ili nije bio prepoznat.

njegova sugestija (kao prvi step):
$> dmesg (prije nego sto prikljucim adapter)
$> dmesg (nakon sto prikljucim adapter)
i onda uporediti rezultate.

:smiley:

Ovaj adapter koristi JMicron čipset, koji je nativno podržan od kernela 2.6.16.

Ovdje niko ne navodi nikakve probleme:
http://www.linuxquestions.org/hcl/showproduct.php/product/3878/cat/myprod

Tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem. Jesi li probao samo u Ubuntu-u ili i u nekom drugom distrou?

[quote=aNTropocentrio]Ovaj adapter koristi JMicron čipset, koji je nativno podržan od kernela 2.6.16.

Tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem. Jesi li probao samo u Ubuntu-u ili i u nekom drugom distrou?[/quote]
nisam. samo ubuntu. posto sam na poslu, mogu probati na svim ostalim tek kad dodjem kuci. javicu rezultate veceras.
:slight_smile:

[quote=afan][quote=aNTropocentrio]Ovaj adapter koristi JMicron čipset, koji je nativno podržan od kernela 2.6.16.

Tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem. Jesi li probao samo u Ubuntu-u ili i u nekom drugom distrou?[/quote]
nisam. samo ubuntu. posto sam na poslu, mogu probati na svim ostalim tek kad dodjem kuci. javicu rezultate veceras.
:)[/quote]
nisam cito komplet thread ali kad spojis ovaj adapter bez hdd-a nebi se trebalo nista ni desiti
prikljuci hdd, i napajanje na hdd onda prikljuci ovaj adapter u hdd i onda u usb na masinu
pricekaj par sekundi , otidji u konzolu ako se ne pojavi nikakav prozor da mountas taj disk i uradi dmesg
na kraju dmesg log-a bi trebao vidit da je prepozno neki usb uredjaj bla bla , procitaj to pazljivo tu ti sve pise … i onda na kraju fdisk -l ako ne mozes skontat koji je tacno uredjaj iz dmesg log-a i da vidis particije koje se nalaze na disku …

Preporuka za ext3, ja imam 500GB My Book Essential Edition, formatiran na 2 particije, jedna od 50MB na fat32 i na njoj je drajver za ext3 za windowse tj. (Ext2IFS) http://www.fs-driver.org/ i podrzava i pisanje i citanje! A druga particija je naravno ext3 na kojoj su svi fajlovi i pod.! Sve radi super, nema problema sa diskom! :smiley:

Kod mene ne fercera. Kad pokušam otvoriti ext3 drajv, windowsi mi ponude da formatiram disk.

Kod mene ne fercera. Kad pokušam otvoriti ext3 drajv, windowsi mi ponude da formatiram disk.[/quote]
??? Mozda Swap, ali ne i EXT3, normalno ovaj driver podrzava ext2 i 3 kada ga instaliras mountujes normalno i trebalo bi da radi?
Drugo izbjegavam uopste da mountujem EXT3 Linux particiju na Windows.

Kod mene ne fercera. Kad pokušam otvoriti ext3 drajv, windowsi mi ponude da formatiram disk.[/quote]
??? Mozda Swap, ali ne i EXT3, normalno ovaj driver podrzava ext2 i 3 kada ga instaliras mountujes normalno i trebalo bi da radi?
Drugo izbjegavam uopste da mountujem EXT3 Linux particiju na Windows.[/quote]
NE. Swap-u nisam dodijelio drive-letter, samo za dvije ext3 particije, od kojih se ni jedna ne može otvoriti.

[quote=aNTropocentrio][quote=medo][quote=aNTropocentrio]
NE. Swap-u nisam dodijelio drive-letter, samo za dvije ext3 particije, od kojih se ni jedna ne može otvoriti.[/quote]
meni nekim cudom radi

[quote=aNTropocentrio][quote=medo][quote=aNTropocentrio]
NE. Swap-u nisam dodijelio drive-letter, samo za dvije ext3 particije, od kojih se ni jedna ne može otvoriti.[/quote]
Problem moze biti da si jednom dodjelio jedna slova, a drugi put druga, cini mi se da sam imao takav problem davno, skini najnoviji driver i pokusaj ponovo, a stari izbrisi, mozda pomogne?

Otvorite novi topic za probleme sa Ext3 win driverom. Ovdje čekamo da afan pošalje zadnjih par linija iz dmesg nakon što ukopča adapter i disk.

juce sam priheft’o ovaj adapter na XP. nisam ukljucivao HD, nego sam adapter i bio je prepoznat i nikakav driver nisam morao instalirati. medjutim, kada sam prikjucio HD - nista. k’o da sam ukljicio svoj prst a ne HD.

adapter obavezuje USB2.0 - check
adapter obavezuje da se jumper stavi na MASTER - check

opet nista. probam jos dva HD-a i nista.

u “knjizucu”, pod FAQ, pise ak ose ne idi nikakvo slovo onda je to nov HD, jos ne formatiran. ovo je formatiram i dooobro koristen HD.

sad cu pogledati
$> dmesg

ovo je dodatak koj se pojavio na kraju i koji se razlikuje od dmesg prije nego sto sam dodao adapter

[ 1197.612049] usb 1-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6 [ 1197.745246] usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice [ 1197.745941] scsi6 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 1197.746372] usb-storage: device found at 6 [ 1197.746377] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 1202.736196] usb-storage: device scan complete [ 1202.736931] scsi 6:0:0:0: Direct-Access PQ: 0 ANSI: 2 CCS [ 1202.739114] sd 6:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk [ 1202.739187] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
dmesg prije i nakon sto ukljucim HD je identicna.

[quote=afan]ovo je dodatak koj se pojavio na kraju i koji se razlikuje od dmesg prije nego sto sam dodao adapter

[ 1197.612049] usb 1-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6 [ 1197.745246] usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice [ 1197.745941] scsi6 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 1197.746372] usb-storage: device found at 6 [ 1197.746377] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 1202.736196] usb-storage: device scan complete [ 1202.736931] scsi 6:0:0:0: Direct-Access PQ: 0 ANSI: 2 CCS [ 1202.739114] sd 6:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk [ 1202.739187] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
dmesg prije i nakon sto ukljucim HD je identicna.[/quote]
e i nije bas identican, ovdje se vidi da ti je prepozno disk kao sdb ([sdb] Attached SCSI disk) …

znaci sad odradi fdisk -l i trebo bi da vidis particionu tabelu od sdb disk-a i velicinu …

kako sto sam naveo i linux ce ti prepoznat taj adapter ako ga prikljucis bez disk-a (provjeris sa lsusb komandom) , ali se nista nece desit jer nisi prikopco DISK na njega. disk naknadno prikopcavat na taj adapter nema smisla jer se nece opet nista desit … znaci prikopcaj prvo disk i adapter , onda struju na disk i tek onda adapter na komp i tako ces ga vidit i u windowsu i u linuxu

PS: ovaj isti adapter sam ja koristio i radi kako treba !