kada ga prikljucim na kompjuter - nista se ne desava.
ako sam dobro skont’o “koncept” ja ga moram prvo “mount” da bih ga mogao vidjeti pod /medija, jel’ tako?
e, kako to da radim?
nasao sam na google-u par solucija ali ima par detalja koje mi nisu najjasnije:
neko kreira direktorij u media a neko u mnt ?
posto se radi o starom HD-u ubjedjen sam da je ntfs. koji file sistem da odaberem kada budem reformatirao HD tako da ga bez problema mogu koristiti i na linux i window platformi? neko spomenu reiserfs ali s obzirom na reiser-ovu situaciju… mada sam cuo komentar da ce hadzija sad bel imati vremena na pretek da razvija svoj sistem
u dijelu /dev/hda1 kao da znam bas “hda1” odnosno koji je moj external?
(mada bi definiciju za ovaj hdd trebao dodati u /etc/fstab
Što se tiče fajl sistema, ext3 i reiserFS particijama iz windowsa možeš pristupiti pomoću TCPowerpack-a. (read only)
Ako hoćeš normalno da koristiš particiju i pod win-om - izbor pada na NTFS (u krajnjem slučaju FAT32).
Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xed1f86f7
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 18713 150312141 83 Linux
/dev/sda2 18714 19457 5976180 5 Extended
/dev/sda5 18714 19457 5976148+ 82 Linux swap / Solaris
root@Ubuntu3325:/dev#[/code]
ovdje vidim samo svoj laptop HD?
[quote=aNTropocentrio]pravilno je ovako:
[/quote]
ali kod mene nema hda1?!?
[quote=aNTropocentrio]Što se tiče fajl sistema, ext3 i reiserFS particijama iz windowsa možeš pristupiti pomoću TCPowerpack-a. (read only)
Ako hoćeš normalno da koristiš particiju i pod win-om - izbor pada na NTFS (u krajnjem slučaju FAT32).[/quote]
nzaci, da ga ostavim na ntfs? ok.
To za mount komandu sam napisao čisto radi sintakse. Kod tebe je bio jedan “/” viška.
Pokušaj sa
sudo mount -t ntfs /dev/sda6 /mnt/External.
PS: Prilično sam siguran da bi na svakoj iole modernijoj linux distribuciji eksterni hdd trebao biti automatski prepoznat. Da nije možda za taj adapter potreban driver?
[quote=aNTropocentrio]To za mount komandu sam napisao čisto radi sintakse. Kod tebe je bio jedan “/” viška.
Pokušaj sa
sudo mount -t ntfs /dev/sda6 /mnt/External.[/quote]
ok.
pa, uz sve ove kablove je dosao i jedan mali CD sa uputstvom za upotrebu i driver-om, odnoson setup.exe file-om (plus par drugih).
kao i vecina poizvoda na trzistu, i ovo je namjenjeno za windows-e. setup.exe mi je nekristan.
a, mislio sam da ce ga linx nekako prepoznati. neki dan sam kupio FreeAgent 1TB. Isto “namjenjen” za Windows i Mac, ali ga je ubuntu odmah prepoznao i odmah sam dobio ikonu na desktopu.
sudo mount -t ntfs /dev/sda6 /mnt/External.[/quote]
[/quote]
Pardon, moja greška:
PS: Ako je u windowsu prepoznat bez driver-a, tj. kao standardni eksterni drajv, ne bi trebalo biti problema ni u linuxu. Ako je driver neophodan, potraži linux verziju.
sad sam pricao sa kolegom na poslu koji je koristio par puta ovu svarcicu na openSuse. jednom je imao problem sto adapter nije bio prepoznat a drugi put sto HD je bio prazan ili nije bio prepoznat.
njegova sugestija (kao prvi step):
$> dmesg (prije nego sto prikljucim adapter)
$> dmesg (nakon sto prikljucim adapter)
i onda uporediti rezultate.
Tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem. Jesi li probao samo u Ubuntu-u ili i u nekom drugom distrou?[/quote]
nisam. samo ubuntu. posto sam na poslu, mogu probati na svim ostalim tek kad dodjem kuci. javicu rezultate veceras.
Tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem. Jesi li probao samo u Ubuntu-u ili i u nekom drugom distrou?[/quote]
nisam. samo ubuntu. posto sam na poslu, mogu probati na svim ostalim tek kad dodjem kuci. javicu rezultate veceras.
:)[/quote]
nisam cito komplet thread ali kad spojis ovaj adapter bez hdd-a nebi se trebalo nista ni desiti
prikljuci hdd, i napajanje na hdd onda prikljuci ovaj adapter u hdd i onda u usb na masinu
pricekaj par sekundi , otidji u konzolu ako se ne pojavi nikakav prozor da mountas taj disk i uradi dmesg
na kraju dmesg log-a bi trebao vidit da je prepozno neki usb uredjaj bla bla , procitaj to pazljivo tu ti sve pise … i onda na kraju fdisk -l ako ne mozes skontat koji je tacno uredjaj iz dmesg log-a i da vidis particije koje se nalaze na disku …
Preporuka za ext3, ja imam 500GB My Book Essential Edition, formatiran na 2 particije, jedna od 50MB na fat32 i na njoj je drajver za ext3 za windowse tj. (Ext2IFS) http://www.fs-driver.org/ i podrzava i pisanje i citanje! A druga particija je naravno ext3 na kojoj su svi fajlovi i pod.! Sve radi super, nema problema sa diskom!
Kod mene ne fercera. Kad pokušam otvoriti ext3 drajv, windowsi mi ponude da formatiram disk.[/quote]
??? Mozda Swap, ali ne i EXT3, normalno ovaj driver podrzava ext2 i 3 kada ga instaliras mountujes normalno i trebalo bi da radi?
Drugo izbjegavam uopste da mountujem EXT3 Linux particiju na Windows.
Kod mene ne fercera. Kad pokušam otvoriti ext3 drajv, windowsi mi ponude da formatiram disk.[/quote]
??? Mozda Swap, ali ne i EXT3, normalno ovaj driver podrzava ext2 i 3 kada ga instaliras mountujes normalno i trebalo bi da radi?
Drugo izbjegavam uopste da mountujem EXT3 Linux particiju na Windows.[/quote]
NE. Swap-u nisam dodijelio drive-letter, samo za dvije ext3 particije, od kojih se ni jedna ne može otvoriti.
[quote=aNTropocentrio][quote=medo][quote=aNTropocentrio]
NE. Swap-u nisam dodijelio drive-letter, samo za dvije ext3 particije, od kojih se ni jedna ne može otvoriti.[/quote]
meni nekim cudom radi
[quote=aNTropocentrio][quote=medo][quote=aNTropocentrio]
NE. Swap-u nisam dodijelio drive-letter, samo za dvije ext3 particije, od kojih se ni jedna ne može otvoriti.[/quote]
Problem moze biti da si jednom dodjelio jedna slova, a drugi put druga, cini mi se da sam imao takav problem davno, skini najnoviji driver i pokusaj ponovo, a stari izbrisi, mozda pomogne?
juce sam priheft’o ovaj adapter na XP. nisam ukljucivao HD, nego sam adapter i bio je prepoznat i nikakav driver nisam morao instalirati. medjutim, kada sam prikjucio HD - nista. k’o da sam ukljicio svoj prst a ne HD.
adapter obavezuje USB2.0 - check
adapter obavezuje da se jumper stavi na MASTER - check
opet nista. probam jos dva HD-a i nista.
u “knjizucu”, pod FAQ, pise ak ose ne idi nikakvo slovo onda je to nov HD, jos ne formatiran. ovo je formatiram i dooobro koristen HD.
ovo je dodatak koj se pojavio na kraju i koji se razlikuje od dmesg prije nego sto sam dodao adapter
[ 1197.612049] usb 1-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6
[ 1197.745246] usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 1197.745941] scsi6 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
[ 1197.746372] usb-storage: device found at 6
[ 1197.746377] usb-storage: waiting for device to settle before scanning
[ 1202.736196] usb-storage: device scan complete
[ 1202.736931] scsi 6:0:0:0: Direct-Access PQ: 0 ANSI: 2 CCS
[ 1202.739114] sd 6:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[ 1202.739187] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
dmesg prije i nakon sto ukljucim HD je identicna.
[quote=afan]ovo je dodatak koj se pojavio na kraju i koji se razlikuje od dmesg prije nego sto sam dodao adapter
[ 1197.612049] usb 1-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6
[ 1197.745246] usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 1197.745941] scsi6 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
[ 1197.746372] usb-storage: device found at 6
[ 1197.746377] usb-storage: waiting for device to settle before scanning
[ 1202.736196] usb-storage: device scan complete
[ 1202.736931] scsi 6:0:0:0: Direct-Access PQ: 0 ANSI: 2 CCS
[ 1202.739114] sd 6:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[ 1202.739187] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
dmesg prije i nakon sto ukljucim HD je identicna.[/quote]
e i nije bas identican, ovdje se vidi da ti je prepozno disk kao sdb ([sdb] Attached SCSI disk) …
znaci sad odradi fdisk -l i trebo bi da vidis particionu tabelu od sdb disk-a i velicinu …
kako sto sam naveo i linux ce ti prepoznat taj adapter ako ga prikljucis bez disk-a (provjeris sa lsusb komandom) , ali se nista nece desit jer nisi prikopco DISK na njega. disk naknadno prikopcavat na taj adapter nema smisla jer se nece opet nista desit … znaci prikopcaj prvo disk i adapter , onda struju na disk i tek onda adapter na komp i tako ces ga vidit i u windowsu i u linuxu
PS: ovaj isti adapter sam ja koristio i radi kako treba !