imam stanovith problema oko konfiguracije sendmaila.kao web mail koristim squirrel 1.2.6 web mail,i nakon postavljanja u maticni dirktorij i pozivanja preko browsera masin mi daje pocetnu stranicu za logovanje,i nakon logovanja ja sam u svom sanducicu,ali kad zelim poslati mail useru na istoj lokaklnoj masini imam problema,taj user uopste ne dobija mail.neznam zasto ne dobija mail…ali sigurno znam da mi zato nije potreban DNS ili slicno.koristim linux Red Hat 7.3 na lokalnoj masini a kacim se na njega sa klijent masine koja je sa linuxom povezana UTP crossover kablom .sve ostalo sljaka ali nemogu sa usera na usera da posaljem mail a oba su na istoj lokalnoj masini.zaista mi je potrebna pomoc.
Mozes li slati mail bez web interfacea?
Sta ti kaze logfile?
Zasto mislis da ti DNS nije potreban?
Ako ja sa masine A zelim poslati mail preko sendmaila na masini B, sendmail ce odbiti poslati email ako ne moze provjeriti domenu u email adresi s koje se salje. Izbaci otprilike ovakvu poruku:
reject=451 4.1.8 Domain of sender address korisnik@nekadomena.com does not resolve
Barem je tako u default konfiguraciji na FreeBSD-u.
Cini mi se da je mislio da mu za slanje maila u “lokalu” nije potreban DNS, ne za slanje dalje. Provjeri konfiguraciju jos jednom ili napisi kakvu skripticu koja ce odraditi lokalno slanje maila. imas li kakve logove, errore ili nesto sto moze navesti na problem??
PS: u private krugovima kruzi TESO sendmail remote exploit za RH 7.3 pa patchaj to
Zivio qmail i Slackware
ne znam za slackware ali je qmail zakon, stvarno ne znam zbog cega raja koriste sendmail za koji se zna da je sinonim za sigurnosnu rupu broj 1
pored toga mislim da je qmail ipak mnogo laksi za konfigurisat od sendmaila
I ja bi se priključio ovom prilogu gore. Ja lično koristim KMail - i pitam se : " Zar je potrebno nešto drugo ". Za sendmail sam često čuo negativno. Ali eto, svako ima slobodan izbor.
Babysitter
Babysitter, Sendmail veze nema za KMailom. To bi valjda trebao znati.
A odgovor na pitanje. Sta se desi kad probas:
$ echo “test 123” | mail foo@localhost
User ‘foo’ bi trebao dobiti mail. Pogledaj da ti /etc/hosts ima referencu za localhost plus da ti /etc/resolv.conf u dure.
$ cat /etc/hosts
127.0.0.1 localhost.mydomain.ba localhost
$ cat /etc/resolv.conf
search mydomain.ba
nameserver 10.10.10.10
lookup file bind
Ovo ‘lookup file bind’ odredjuje redoslijed kada se ip adrese resolvaju.
// haver
Ok, pardon. U meduvremenu sam prokuzio
da Kmail moze koristiti sandmail kao osnovu. U pravu si …
Babysitter
ok ali slusaj to bas i nisam probao…ali dali moram pisti foo@localhost ili foo@ipadresa kad saljem jer kad mu stavim ovo prvo onda on vrti adresu 127.0.0.1 .uzgred budi receno ja sam mu stavio drugu ip adresu
Dragi korisnice koji/a si postavio/la ovo pitanje:
komanda:
echo “test 123” | mail foo@localhost
kaze da posalje poruku sadrzaja “test 123” na adresu “foo@localhost”, eh sad to znaci, da bi ova pruka trebala otici korisniku koji se naziva “foo”. znaci ti ovdje stavi korisnika na koji hoces da ti ode mail i nemoj mijenjat ovo localhost. ako ti taj korisnik dobije mail, onda ti je dure sve, postimaj sebi DNS da ti radi kako treba pa ces moci koristiti tu masinu kao MTA server za druge masine u localnoj mrezi. Jos nesto, voli bih viditi te linije iz syslog-a koje ti daje sendmail kad pokusava poslati mail … usput NIKAD u zivotu nisam koristio sendmail na svojoj masini i NIKAD ga nisam installirao i konfigurisao tako da ti oko toga nemogu pomoci, ali formalnosti mogu.
Usput koristim qmail (www.qmail.org), i ako se ikad odlucis to installirati, javi se na ovaj forum da ti mogu pomoci ako ti gdje zapne,a nebi trebalo jer imas odlicnu dokumentaciju na www.lifewithqmail.org
toliko od mene,
maher