Kako da napravim startni CD

Nedavno sam imao priliku da radim sa Linux-om,pa mi je se svidio.Skinuo sam sa interneta suse Linux 9.0 zapakovan u ISO formatu(5 cd-ova) medjutim nemogu nikako da napravim startni CD.Otpakovao sam prvi CD sprzio ga ali nije htio da starta,onda sam probao ono sto pise u uptsvu da napravim disketu sa rawrite,uradio sam sve kako pise,naprvio disketu,medjutim opet nista.evo vec 2 dana pokusavam,sprzio sam 15-tak CD-ova,ali NEMOZE,NEZNAM!!!
Przio sam sa Nero-om.
Moze li mi neko pomoci?
Nadam se…

Pa ništa procedura je da u Neri ne smiješ pržiti fajl direktno, nego moraš koristiti opciju Burn Image. Ako si to radio a i dalje ne radi, pročačkaj malo u BIOSu da ti nije isključena opcija bootanja sa CDa.

Vedrane hvala ti,evo instaliro sam suse 9.0 i radi odlicno!
Imam jos jedno pitanje:Kako da instaliram DC++ u linux-u, kolko sam skonto treba instalirati neki dcgui!? Uopste neznam kako se instaliraju programi u Linux-u?
Ako mozes da mi to malo opsirnije napises

Software se zove DCGUI i mozes je naci na http://dc.ketelhot.de/
Kako se instalira zavisi djelimicno i od tebe. Znaci rpm ili tar ili cvs mozda ?
http://homepages.zen.co.uk/zen13666/dc/dcgui_manual.html
Sve mozes naci na vec pomenutom site-u, a ako zapnes dodji na dcgui hub
gdje ce mo ti sve objasniti.

Problem je u tome sto slabo znam engleski,jel ima neka stranica na bosanskom ili njemackom jeziku?
molim te napisi mi adresu vaseg DCGUI HUB-a

Pa generalno najjednostavniji način instalacije ti je, obzirom da koristiš RedHat Linux:

• na servisu www.rpmseek.com otkucaš dcgui i tražiš među rezultatima RedHat 9.0. Tu imaš odmah link za download mada se vrlo lako može desiti da se taj softver nalazi na cd-ovima koje si dobio, pa prvo tamo pregledaj da džaba ne downloaduješ.

Za taj HUB stvarno ne znam o čemu je riječ.

Vidim da još nisi instalirao programe, pa reko da ti pomognem.
Odma da ti kažem da je Red Hatov sistem za instaliranje programa vrlo jednostavan.
RH naime koristi tkz. rpm format za instaliranje tj. sve datoteke koje želiš instalirati završavaju se sa .rpm
Prvo znači “skini” taj program iz interneta na svoj računar i osiguraj ga u svom home direktoriju.
zatim otvori x-terminal (ili shell-kako hoćeš) i kucaj su
To je programčić koji će te pitati za tvoju root lozinku.
Nakon što si je ukucao , prijavljen si kao root i sada možeš da instaliraš svoj program.
Prvo pređi u direktorij u kojem se nalazi program npr.
cd /home/mojdirektorij
Da bi ga instalirao , tipkaj sljedeće:
rpm -i imepaketa
Naravno da ćeš ovdje upisati ime paketa kojeg si skinuo.
Ako sve prodje bez pojavljivanja neke error greške onda si uspješno instalirao prog.
Možeš ga deinstalirati na isti način samo što umjesto opcije-i staviš -e

Ako koristiš KDE kao radno sučelje onda je najednostavnije instalirati sa programom Kpackage (klik, klik)

Evo instaliro sam dcgui,al vec imam novih problema,naime na neke hub-ove se nemogu konektovati npr.bosniahub.net,a na one na koje se konektujem nemogu uzeti listu od usera i nemogu uopste zapoceti download.
Moze li neko pomoci?

jel mozes napisati adresu sa koje si skino suse 9.0, 5 cd-a.

SuSE nema mirrora. Ne znam odakle si ali ako si u BiH javi se na mail pa da se dogovorimo.