Kako dalje s lokalizacijom?

Pošto sam neki dan bio flejman zbog ove poruke uz komentare “ako neće da pomognu - f***k them”, “skuplja pita neg’ tepsija”, “ko ne zna da instalira KBabel ne treba ni da prevodi” i slično, interesuje me kako ostali gledaju na to.

Ima li neko recimo ko bi se aktivnije uključio u prevođenje da postoji web interfejs? Zašto? Šta fali trenutnom rješenju? Recite sad ili šutite zauvijek :smiley: jer i meni trenutno stanje odgovara jer to znači manje posla.

Zasto nemogu da pristupim file-ovima na cvs-u ?

tj. ovo http://cvs.lugbih.org/cgi-bin/cvsweb.cgi/l10n/ooo/

:rolleyes:
Možda si trebao navesti i nedostatke Pootle-a, zbog pravovaljanog obavještavanja pučanstva.
Komentare u formi napisanoj u tvom komentaru nisam čula, ali eto, kako je zakon o slobodi iznošenja mišljena još uvijek na snazi, čovjek mora svašta čitati…

Trenutno CVS nije u funkciji, ali stvoreni su uslovi da proradi u sljedećih 10 (ili manje) dana na našem novom serveru.

Pri tome se zaboravio spomenuti da
stavke (1) i (2) odnose se na ljude sa pootle.wordforge.org, nek skontaju, ili pružaju servis zajednici, ili se taj servis plaća (bilo to programiranjem njihovog programa ili lovom). Ako su već na početku tako jogunasti, kako će biti poslije. Zašto bi neko razvijao “njihov” softver? Uzmeš fino GPL kod, pa razvijaš za svoju dušu, a oni nek naplaćuju radne sate kome stignu…

(3) bi trebala biti izjava koja se pripisuje meni, sa jednom ‘malom’ zamjerkom. Ja to uopšte nisam rekao. Samo sam rekao da je teško izvodljivo da tamo neki web interfejs bude bolji od KBabel+CatalogManager; naravno stoji opaska da “neki ljudi” nemaju instaliran KBabel, nemaju Linux, da rade s posla (što je već dovoljno loše, nit valjaju puno nama niti svome poslodavcu). Ako neko hoće nešto dokazati sa pootle → bujrum. Ja lično sumnjam u to, ali sam često “u krivu”.

Btw, zašto ljudi kada se neko ne slaže s njihovim idejama to zovu “flame”? :stuck_out_tongue:

Naš glavni nedostatak za web prevođenje jeste loša konekcija.

[quote]Pri tome se zaboravio spomenuti da
stavke (1) i (2) odnose se na ljude sa pootle.wordforge.org, nek skontaju, ili pružaju servis zajednici, ili se taj servis plaća (bilo to programiranjem njihovog programa ili lovom). Ako su već na početku tako jogunasti, kako će biti poslije. Zašto bi neko razvijao “njihov” softver? Uzmeš fino GPL kod, pa razvijaš za svoju dušu, a oni nek naplaćuju radne sate kome stignu…[/quote]
Rekao sam na sastanku, a reći ću i ovdje:
Mehanizam za upload je potreban nama, a ne njima.
Ne znam da li fraza “scratching the itch” zvuči poznato? Ljudi su skriptu objavili pod GPLom (za razliku od nekih) i čak su dozvolili korištenje njihovog servera za čiji bandwidth plaćaju - ali je krajnje nerealno očekivati da budu upload servis za 60+ timova od kojih svaki po nekoliko projekata. Pa morali bi zaposliti barem jednog čovjeka da to radi. Zato je tvoj zadnji komentar pomalo nezahvalan. Mislim da je lakše doraditi Pootle tako da MI možemo uploadovati stvari na NJIHOV server nego praviti sve od nule - što je bilo na nekoj to-do listi. Takođe mislim da je bolje hostirati na njihovom serveru i ne misliti na update, security, bandwidth, sinhronizaciju sa parent projektima (što će takođe jednog dana biti napravljeno). Ukratko potencijalno je manje posla čak nego sadašnje rješenje - hm ili ste mislili da se fajlovi “sami od sebe” sinhronizuju između CVS servera?

Razlog za ovu poruku je što je na sastanku najednom ispalo da je taj web interfejs (WebBabel ili tako nekako) nepotreban i da ga niko ne bi koristio. Eh sad svi oni ljudi koji su me peglali za taj interfejs proteklih godina mogu da se jave, odnosno ja dobijam argument za svoje nečinjenje (“đe ste bili kad se odlučivalo”). Ne znam zašto se osjećaš prozvanim.

Ne, to je bio sažetak nekih pola sata rasprave, svako je pričao svašta, nisam bilježio.

Ako misliš na Pootle, konekcija stvarno nije problem. Za svaki string klikneš na Submit i istog trena se primjeni, ako pukne konekcija ništa se ne gubi. Stranice su izuzetno lagane, samo trenutni string i par onih prije i poslije. Mislim da bi trebao probati prije komentarisanja.

Generalni probel sa internetom u BiH je brzina. I gmail je svima brz, osim nama koji kuburimo sa 28.8 i 33.3 kpbs konekcijama (kao što je moja kod kuće i velikog broja Linux korisnika iz Zenice). Toliko što se toga tiče.