Kako deinstalirati Win XP sa dual boot sa Ubuntu?

Prije dva dana instalirao sam Ubuntu 10.04 u dual bootu sa Win Xp.

Izuzetno sam impresioniran jer Ubuntu mi perfektno funkcioniše na mojoj 9 godina staroj kanti koja je do nedavno zbog niza problema bila spremna za smeće.

Instalacija je bila više nego laka i brza, update vrlo jednostavan premda je bio se moralo čekati zbog obimnog downloada!

Sve sam završio uključujući tu i instalaciju drivera i mojih omiljenih programa u najkraćem mogućem roku!

Ostao sam prosto zapanjen sa onim šta sam dobio, Linux fercera bez i najmanje greške i kvalitet i obim ponuđenih programa je fascinantan.

Ja se stvarno pitam ko još da pumpa glavu ljudima da je win bolju od Linuxa?

I sve to potpuno besplatno i sa punom podrškom.

Međutim ostao mi još jedan jedini problem(pošto mi je Hard disk prilično nagomilan) a to je kako se otarasiti onog smeća koj g. Gates uspješno prodaje za stotine miliojardi dolara.

Unaprjed zahvalan Radogost18 !

Anarhija kao jedini mogući human oblik društvenog uređenja.

Drago mi je da ti se svidja :slight_smile: Uglavnom, da se rijesis MS cudesa samo obrises particiju i napravis sebi novu Linux particiju ili prosiris postojecu (ako su pogodni uslovi, i.e. particije su odma jedna do druge u partition tabeli). Da obrises NTFS particiju mozes koristiti gparted ili iz terminala pokreni cfdisk:

Ako ti ne nadje /dev/sda probaj zamijeniti sa /dev/hda.

Sto se tice resizinga to je malko slozenije (preporuka je prvo napraviti backup) i za to bi ti gparted mozda bio bolji izbor.

ne mora brisati particiju, može je reformatirati u postojeći ili u native linux filesystem

otprilike ide ovako… (pripazi na naziv diska odnosno particije)

umount /dev/sda1

mkfs.ext4 /dev/sda1
mkfs.ntfs /dev/sda1

poslije toga iz terminala uradiš

ps eventualno odradi neki resize/merge particija, ali to nisam radio pa konsultuj google.com

Ali nam prvo moras reci kako si installiro’, dali iz windowsa ili si boot live cd pa install.

Instalirao sam ga preko Wubi programa u windowsu.

E pa tako neces moci da se rijesis windows-a.Moraces uraditi pravu instalaciju Ubuntu-a a zatim brisanje windows particije pa onda popravak Grub bootloader-a.

Ubacis cd , restartujes komp i pokrenes instalaciju (naravno mora biti podeseno u BIOS-u boot sa cd-a). Zatim kod odabira particija ako predpostavimo da imas dvije (C i D) obrises C u toku instalacije i napravis dvije nove particije. Jednu tipa swap koja je obicno velicine tvoja RAM * 2 (npr. ako imas 1 GB RAM-a onda je stavis da bude 2 GB) i drugu pravis tipa ext4 od ostatka prostora i stavis joj mount point / (kosa crta). Znaci sve ovo pravis od one C particije, D nemoj dirati. Za D particiju promijeni samo mount point i stavi npr /media/ime_particije. I to je to. Znaci ako ti ne treba Win uopste uradi ovako. A ako ce ti nekad zatrebati onda ipak ostavi prostora i za njega.

Pa treba covjeka pitati koliko navika ima s tim windowsima.

Ako se mozes skinuti sa licenciranih skupih programa i sve je ok
ucini to odmah. Ne treba ti win.

A ima eto jos puuuno tih “trzavica”, kod profi rijesenja.
I meni je drago da se tako dobro osjecas s tvojim Linux-om.
I nije win bolji od linuxa.

A nazalost je npr. Photoshop (jos uvjek) bolji od Gimp-a.
A eto sve je to navika, i vremenom ce se sve
promjeniti. Cijene software-a padaju k´o kruske.

Ne prodaje se :slight_smile:

Evo fino samo prati ovdje upute i sve ce biti ok: https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling%20from%20LiveCD