Prije dva dana instalirao sam Ubuntu 10.04 u dual bootu sa Win Xp.
Izuzetno sam impresioniran jer Ubuntu mi perfektno funkcioniše na mojoj 9 godina staroj kanti koja je do nedavno zbog niza problema bila spremna za smeće.
Instalacija je bila više nego laka i brza, update vrlo jednostavan premda je bio se moralo čekati zbog obimnog downloada!
Sve sam završio uključujući tu i instalaciju drivera i mojih omiljenih programa u najkraćem mogućem roku!
Ostao sam prosto zapanjen sa onim šta sam dobio, Linux fercera bez i najmanje greške i kvalitet i obim ponuđenih programa je fascinantan.
Ja se stvarno pitam ko još da pumpa glavu ljudima da je win bolju od Linuxa?
I sve to potpuno besplatno i sa punom podrškom.
Međutim ostao mi još jedan jedini problem(pošto mi je Hard disk prilično nagomilan) a to je kako se otarasiti onog smeća koj g. Gates uspješno prodaje za stotine miliojardi dolara.
Unaprjed zahvalan Radogost18 !
Anarhija kao jedini mogući human oblik društvenog uređenja.
Drago mi je da ti se svidja Uglavnom, da se rijesis MS cudesa samo obrises particiju i napravis sebi novu Linux particiju ili prosiris postojecu (ako su pogodni uslovi, i.e. particije su odma jedna do druge u partition tabeli). Da obrises NTFS particiju mozes koristiti gparted ili iz terminala pokreni cfdisk:
Ako ti ne nadje /dev/sda probaj zamijeniti sa /dev/hda.
Sto se tice resizinga to je malko slozenije (preporuka je prvo napraviti backup) i za to bi ti gparted mozda bio bolji izbor.
E pa tako neces moci da se rijesis windows-a.Moraces uraditi pravu instalaciju Ubuntu-a a zatim brisanje windows particije pa onda popravak Grub bootloader-a.
Ubacis cd , restartujes komp i pokrenes instalaciju (naravno mora biti podeseno u BIOS-u boot sa cd-a). Zatim kod odabira particija ako predpostavimo da imas dvije (C i D) obrises C u toku instalacije i napravis dvije nove particije. Jednu tipa swap koja je obicno velicine tvoja RAM * 2 (npr. ako imas 1 GB RAM-a onda je stavis da bude 2 GB) i drugu pravis tipa ext4 od ostatka prostora i stavis joj mount point / (kosa crta). Znaci sve ovo pravis od one C particije, D nemoj dirati. Za D particiju promijeni samo mount point i stavi npr /media/ime_particije. I to je to. Znaci ako ti ne treba Win uopste uradi ovako. A ako ce ti nekad zatrebati onda ipak ostavi prostora i za njega.
Pa treba covjeka pitati koliko navika ima s tim windowsima.
Ako se mozes skinuti sa licenciranih skupih programa i sve je ok
ucini to odmah. Ne treba ti win.
A ima eto jos puuuno tih “trzavica”, kod profi rijesenja.
I meni je drago da se tako dobro osjecas s tvojim Linux-om.
I nije win bolji od linuxa.
A nazalost je npr. Photoshop (jos uvjek) bolji od Gimp-a.
A eto sve je to navika, i vremenom ce se sve
promjeniti. Cijene software-a padaju k´o kruske.