Usljed određenih problema greškom sam izbrisao svoj jedini account na mom Ubuntu 11.10.
Da bih otvorio novi nalog i povratio administrativne ovlasti kompjuter mi traži root pasword.
Dobro se sjećam da kad sam instalirao nisam unosio nikakve posebne pasworde sem pasworda vezanog za moj account koji sada neradi. Međutim kompjuter mi sada traži root password.
Ukoliko neko može da mi pomogne, unaprejd zahvaljujem.
Takođe bi zamolio da mi neko saopšti koju tipku treba pritisnuti da bi se kod ubuntua 11.10 ušlo u grub.
Ne. Prilikom boot-anja u single user modu, Debian traži root password i daje samo jednu dodatnu opciju: Ctrl+D za nastavak, tj. izlazak iz single user moda.
Ali ima drugi, i to prilično lahak, način:
U GRUB-u izabrati stavku koja starta Ubuntu, a zatim pritisnuti e za uređivanje
Pronaći liniju sa kernelom (počinje sa linux /boot/vmlinuz…), te na kraju linije dodati: init=/bin/bash
Pritisnuti Ctrl+x ili F10 za startanje sistema (možda je i neka druga kratica, ove dvije su na Debian-u; uglavnom, na dnu ekrana piše koja je)
Kada nakon nekoliko sekundi dođeš do # prompt-a, kucaj: mount -o remount,rw /
Zatim kucaj: passwd nakon čega ćeš unijeti novi root password
Ne. Prilikom boot-anja u single user modu, Debian traži root password i daje samo jednu dodatnu opciju: Ctrl+D za nastavak, tj. izlazak iz single user moda.
Ali ima drugi, i to prilično lahak, način:
…
4. Kada nakon nekoliko sekundi dođeš do # prompt-a, kucaj: mount -o remount rw /
…[/quote]
meho_r: fali ti “,” u mount komandi => mount -o remount,rw /