Kako dodati artist kolonu u folder (Nautilus)

Želim da unutar foldera ubacim kolonu “artist” kao što je to bilo na windowsu u moj muzički folder jer nemam pregleda o kojem se muzičkom izvođaču radi. Kako?

http://img241.imageshack.us/img241/4591/83660225.jpg

Lijepo bi bilo da si napisao o kojoj aplikaciji je riječ (po screenshotu sam zaključio da je u pitanju Nautilus i dodao u naslov, neka me neko ispravi ako griješim).

Da.

Možda nije u potpunosti ono što tražiš, jer ne prikazuje podatke u “Information” odjeljku, nego samo kada podesiš “View” na “List” u Nautilusu, ali je ipak korisno (ustvari, bolja varijanta nego da podaci budu prikazani u “Information” odjeljku IMHO). Ukratko, pokreni Terminal i uradi sljedeće:

1. Instaliraj sljedeće pakete:
  1. Kreiraj folder u koji će ići skripta:
  1. Download-uj sljedeću skriptu: http://ubuntuforums.org/attachment.php?attachmentid=113479&d=1242139101

2. Kopiraj skriptu u prethodno kreirani folder (pretpostavka je da se skripta nalazi na Desktop-u nakon download-a; ako ne, prebaci je na Desktop i zadaj sljedeću komandu):

1. Skriptu treba učiniti egzekutabilnom (a riječi!):
  1. Restart Nautilusa (probaj sa komandom: killall nautilus) ili logoff ili restart kompa, kako već hoćeš.

2. U Nautilusu idi na: Edit > Preferences > List Columns a zatim selektuj polja koja želiš da budu prikazana u List View za sve foldere (ili jednostavno idi na View > Visible Columns i uradi isto ako želiš da određena polja budu prikazana samo u trenutnom folderu, a ne u svim).

Informacije preuzete sa sljedećeg linka: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=878683

Što bi rekli u našem narodu, aferim. :slight_smile: Samo pitanje onako blesavo. Nakon što sam sve ovo instalirao mogu li pobrisati sa desktopa ovaj folder koji sam kreirao sa skriptom?

Ako može mala pomoć. prije 10-ak dana sam ovo odradio bez problema. Sada nakon što sam uradio reinstalaciju ubuntua jer sam uzeo externi hdd te na cijeli hdd od računara instalirao samo Ubuntu ne mogu da odradim ovo ponovo.

Naime dođem do dijela kada Skriptu treba učiniti egzekutabilnom (a riječi!):

chmod a+x ~/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py

a meni na terminalu izbaci sljedeće: suad@suad-desktop:~$ chmod a+x ~/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py
chmod: cannot access `/home/suad/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py’: Not a directory

dodaj ispred sudo

Može li malo jasnije?

Evo dodao sam i opet isto.

suad@suad-desktop:~$ sudo chmod a+x ~/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py [sudo] password for suad: chmod: cannot access `/home/suad/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py': Not a directory

[quote=vedran]ls -l ~/.nautilus
[/quote]
I, naravno, ne zaboravi copy-paste rezultat komande ovdje :wink:

Evo ga:

suad@suad-desktop:~$ ls -l ~/.nautilus
total 12
drwx------ 2 suad suad 4096 2009-06-15 20:45 metafiles
-rw-r–r-- 1 suad suad 6835 2009-06-14 23:34 python-extensions

[quote]2. Kreiraj folder u koji će ići skripta:
Kod: mkdir ~/.nautilus/python-extensions[/quote]
^^^ Ovu komandu si zaboravio prošli put kada si radio. Sada kucaj

Pa ponovo sve od koraka 2 uključujući i taj korak.

Sada ću da napišem step by step pa da vidimo možda i ja u nečemu griješim, pa krenimo redom:

Kao prvo odradio sam naredbu u terminalu “sudo apt-get install python-nautilus python-mutagen python-pyexiv2”. Nakon toga na desktopu desnim klikom pravim novi folder sa imenom “untitled folder” i u njemu pravim novi “empty file” sa textom “mkdir ~/.nautilus/python-extensions”. Zatvaram empty file nakon što sam kliknuo na “save” i zatvaram također i “untitled folder”.

Zatim, skidam scriptu sa slijedećeg linka: http://ubuntuforums.org/attachment.php?attachmentid=113479&d=1242139101 i smještam je na desktop.

Istu tu scriptu kopiram u “untitled folder” i stavljam je odmah do empty file-a u kojem je ona prva scripta.

Nakon toga zadajem lsijedeću komandu u terminalu: “cp ~/Desktop/bsc-v2.py ~/.nautilus/python-extensions”

kao i drugu: “chmod a+x ~/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py”

I to je sve, ali nakon što sam unio ovu posljednju komandu dobijam poruku : “suad@suad-desktop:~$ chmod a+x ~/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py
chmod: cannot access `/home/suad/.nautilus/python-extensions/bsc-v2.py’: Not a directory”

Ne znam da li sam u bilo čemu pogriješio a ako jesam volio bih da znam gdje!!!
Heeelp!!! :frowning:

Ne ne ne :slight_smile: ne trebaš ukucati mkdir… u fajl nego tu komandu trebaš otkucati u terminalu.

OK, probam pa javim.

Nakon što sam ukucao u terminalu ovo dobijem slijedeće:

suad@suad-desktop:~$ mkdir ~/.nautilus/python-extensions
mkdir: cannot create directory `/home/suad/.nautilus/python-extensions’: File exists

Uuuu, izludi me ovo …:frowning:

Ne zaboravi da sada ponovo moraš obrisati fajl python-extensions… znači ponovo ona rm komanda koju sam ranije kucao pa sve ispočetka :slight_smile:

Komentar za ostale koji su pokušali pomoći - vidite sada šta je problem sa savjetima koji uključuju besmislene komande u terminalu? Ako neko ne razumije šta ta komanda znači, vrlo je velika vjerovatnoća da će pogriješiti. Umjesto da ste fino objasnili čovjeku ovako:

1. Otvori Add/Remove Programs i instaliraj pakete (blablabla)
  2. Otvori nautilus
  3. Idi na Show hidden files (nemam nautilus ovdje pa ne znam koja je opcija)
  4. Uđi u folder koji se zove .nautilus
  5. Unutar njega napravi novi folder pod imenom “python-extensions”
  6. Skini fajl sa adrese blablabla
  7. Kopiraj taj fajl u ovaj novi folder koji si napravio
  8. Klikni desnim dugmetom miša na fajl, uđi u Properties pa pod Permissions postavi Execute
  9. Ugasi nautilus i opet upali

Vedrane, svaka čast. Moram priznati da je ovo bio mnogo jednostavniji način od onog prvog, u svakom slučaju velika hvala još jednom.

Pozz. :slight_smile:

OK, bitno da radi. A sad šta je jednostavnije, hmmmm… 50 klikova, kombinacija tipki, search, tick itd., otvori ovo-ono… ili 4 copy-paste? Moja greška u objašnjenju je bila to što sam htio objasniti ukratko šta koja komanda radi. Ubuduće samo kažem: Otvori terminal, a zatim copy-paste sljedeće kodove, ne pitaj šta su, ni šta rade :smiley: