Kako dodati public key za 10.04 LTS [RJEŠENO]

Pozdrav zajednici,

neznam jesam li baš ‘potrefio’ temu za forum, ali meni treba rješiti jedan problem. Zapravo, kad sam prije neki dan pokrenuo Upravik nadogradnje sistema, dobio sam slijedeće:

W: GPG error: http://ppa.launchpad.net lucid Release: The following signatures couldn’t be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY F3C8869D62272065

nakon toga sam pokušao preko terminala:

$ sudo apt-get update

i dobio isto obavještenje.

Malko sam kopkao po forumima i radio slijedeće u teminalu:

gpg --keyserver --recv-key F3C8869D62272065
gpg -a --export F3C8869D62272065 | sudo apt-key add -

a ovo podrazumjeva slijedeći spisak:

pool.sks-keyservers.net
subkeys.pgp.net
pgp.mit.edu
keys.nayr.net
keys.gnupg.net
wwwkeys.ba.pgp.net

i uvjek sam dobijao slijedeću obavjest:

gpg: zajtevam ključ 62272065 od hkp servera
gpgkeys: HTTP fetch error 6: Couldn’t resolve host ''
gpg: nije pronađen ispravan OpenPGP podatak.
gpg: Obrađeno ukupno: 0

i onda

gpg: UPOZORENJE: ništa nije transportovano
[sudo] password for bigmuzzy:

Neznam šta dalje da radim, jel’ ima neko neku ideju?

Ne ide, nažalost … opet sam dobio poruku

gpg: zajtevam ključ 62272065 od hkp servera keyserver.ubuntu.com
gpgkeys: HTTP fetch error 7: couldn’t connect to host
gpg: Obrađeno ukupno: 0

uvjek isto !?

čini mi se da ne radi potpuni update sistema zbog ovog ključa.

Ta poruka je samo upozorenje, nema utjecaja na update sistema. Pokušaj još koji put, zna se desiti da launchpad zašteka s vremena na vrijeme (a provjeri i konekciju). Ja sam uspješno import-ovao ključ više puta sa gore navedenim kodom (James Schriver PPA).

Ako i dalje ne ide, pokušaj import-ovati ključ kroz “System > Administration > Software Sources” (tab “Authentication”):

1. Otvori gedit i kreiraj novi file (nazovi ga kako hoćeš).
  2. Zalijepi sljedeći tekst (bez riječi Kod:, naravno):

[code]-----BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-----
Version: SKS 1.0.10

mI0ES5VAVwEEAKKQBhjPtYHR8hIgVRDNod/mqPpQPW9TL9HmvR5RBUqpmNTJdg/BguVIaJSl
vytcRSdZntW5PsqytJAN5qCkjahFn7/g4ZI71SRc5SNMl5Tca4YDFuzq4r03cB8MZCqMcAEh
VR8Y9nUCDypAQR83sDvzSOpBxKBl2apvXClvo5hBABEBAAG0GExhdW5jaHBhZCBQUEEgZm9y
IGRhc2h1YYi2BBMBAgAgBQJLlUBXAhsDBgsJCAcDAgQVAggDBBYCAwECHgECF4AACgkQ88iG
nWInIGW2vwP9GAXx2hvzeDpbpPXlFgaL9JsWPwKX+McQr93CQypi1B3uRa2DMMRnOwUr2xNo
ByCtdt0BwqmSnFPtWBGSzj6oZQ84AmgYatWUxJDx5U934BWgy8waZ2UNRC4FcUv+xVz+sOGc
SDWOj8SGzQMFSiRXLvoMmpJHixMm2dX3bPZ5ISc=
=OHBi
-----END PGP PUBLIC KEY BLOCK-----[/code]
3. Memoriši file, a zatim ga importuj kroz “Software Sources”.

E, zahvaljujem, problem rješen :kul:

Problem je rješen, e sad možda nebi bilo loše da znam za ubuduće kako da nalazim mjesta na kojima su kodovi kao što je objasnio @meho_r da nebih, svaki put kad mi zapne neki ključ, išao na forum i s tim zamarao ostale.

U osnovi, najbolje je da prvo probaš dodati putem Terminala. Npr. PPA (Personal Package Archive) čiji ključ nisi mogao import-ovati pripada James Schriveru (PPA for dashua). Ako pogledaš link, primijetit ćeš pod naslovom “Adding this PPA to your system” podebljan tekst: ppa:dashua/ppa. Ovo znači da je najlakše da dodaš PPA na sljedeći način:

Ovaj kôd će dodati PPA kao dodatni repozitorij i automatski import-ovati ključ.

Međutim, ako iz nekog razloga ne bude funkcionisalo kako treba, onda klik na “Technical details about this PPA”, koji se nalazi ispod “Adding this PPA to your system” dijela. Primijetit ćeš “Signing key”; klik na broj, a zatim u narednom prozoru opet klik na broj, nakon čega će biti prikazan ključ. Dalje već znaš šta trebaš uraditi.

Dosta toga sam sam shvatio, ali kako sam mogao dobiti informaciju da odgovarajući PPA za traženi ključ pripada baš izvjesnom Jamesu Schriveru. Je li u pitanju samo googlanje ili postoji drugi način da saznamo ko je ‘vlasnik’ nekog PPA za traženi ključ. Fali mi taj korak u eventualnoj budućoj potrazi za nekim ključem. Kako saznati gdje se nalazi PPA koji mi je potreban?

S obzirom da si već imao ključ, nakon import-ovanja lahko je bilo utvrditi kome pripada: Software Sources > Authentication > zadnji import-ovani ključ=PPA for dashua. Nakon toga “Search” na www.launchpad.net, traženi termin “dashua” i pronađeš vlasnika: James Schriver.

PPA se uglavnom traži kada želiš koristiti noviju verziju programa nego je dostupna kroz oficijelne repozitorije. Pretragu možeš vršiti ovdje: https://launchpad.net/ubuntu/+ppas. Uneseš naziv programa koji tražiš i iz rezultata pretrage izabereš PPA koji sadržava željenu verziju.

Hvala !