Kako i kad ste počeli koristiti Linux?

Evo malo laganijih tema :slight_smile: kako ste počeli koristiti Linux ?

Ja sam kao svoj prvi instalirao MicroLinux sa jednog od Bugovih cdova. Čini mi se da je bio baziran na Slackwareu 4 ili 3, nema X-a ma nista nema, a ja nista i ne znam ;). Trebalo mi je 2 dana da skontam mountanje diskova, a za razliku od većine meni se taj koncept svidio… :slight_smile:
Onda sam se jedno godinu suzdržavao od linuxa jer se tad studiralo i stvarno se nije imalo vremena, a imao sam jak osjećaj da ću se navući :mrgreen:

Prošli januarski rokovi, dalo se ispita, ja nabavio cdove Redhata 7.0, nažalost neispravne, onda sam nabavio Slackware 8.0 :))
Napravio ext2 particiju, instalirao sve pakete i oduševio se… nema šta nema… prvo se malo klikalo, onda se prešlo na konzolu, pa se otkrili HOWTOvi. Baš sam ono ćejfio, ništa sistematsko učenje samo čačkanje :smiley:
Prijatelj donio Debian woody 7 cdova, probao nije mi se baš svidjelo ( hehe tad sam mislio da je Debian previše ušminkana i kruta distribucija +salut+ ) ali ostadoh na tome do danas… ali i sad kad slekija negdje vidim nešta me štrecne… Uglavnom sad na poslu koristim win argh :2guns:, a kući skoro pa isključivo linux, onaj XP palim urijetko kad mi je do igrica, a i tad mu ne dam na internet nema šanse…

Hajde da vas čujem ja sam relativno mlad ovdje, prvi kernel 2.4.5, siguran sam da vas ovdje ima puno starijih u svijetu Linuxa…

Negdje 98-e nabavio Red Hat 5.1 (kernel 2.0.nesto ), izludio me jer nije bilo kompajlirane podrske za PPP u kernelu, tako da je jedan od prvih zadatak bio prilicno lagan - kompajliranje kernela :slight_smile: Cackao s tim, dok se nije pojavio SuSE 6.0, za koji sam cuo da je vise user friendly od RH.
Isprobavao razne verzije Mandrake, RH, Slack, i mnoge druge distro, ali na disku se uvijek moze naci neka verzija SuSE-a, koju koristim kao glavni OS, win se pokrece ponekad radi igranja i skeniranja (HP ScanJet 2300c nema podrske za linux ni u snovima).

Uh zanimljiva tema,

negdje oko 97 - 98 sam i ja poceo, prvi linux redhat 5.x sa 2.0.x kernelom, i naravno imao sam tad winmodem (GVC 33600), heheh i prava muka je bila to postimat da radi, uspio sam al sam se na net spajao sa 1400 bps (hiljadu i cetiristotine). poslije sam u tada skoro nemogucoj situaciji da se nabavi bilo kakav linux (nije bilo nigdje dobre konekcije za skidanje), naisao na jednog tip-a koji mi je dofuro iz zagreba redhat 6 i slack (ne sjecam se verzije mozda 4.x).

eto od tada koristim samo slackware i debian, naravno imam jos uvjek win 98 oem na disku koji sam dobio 98 godine kad je izasao.

I ja sam instalirao microlinux prvi … ali sam nastimao i X i sve ostalo sto je doslo uz microlinux :slight_smile:

hmm
ja sam skroz novi :slight_smile:
tek nedje prosle godine u 8 mijesecu sam inst. tj nisam ja neg mirza n. mi inst. suse 8.1 pa onda posto sam ja “malo” cacko i pokvario, a naravno nisam znao kako se popravi ponovo mirzu zaposlio, samo sto je ovaj put ist. suse 8.2… i tako je to krenulo malo pomalo, kasnije nedje u 11-om mijesecu mi mirza dao slackware 9.0 i polako ja naucio sam inst. podesit osnovne neke stvari…al mi onda odjednom modem nesta poceo stvarat probleme…nikako nije 'tjeo da radi, pa se to oduzilo par mjeseci jer i skola me pritisla bila i tako, al napokon nejde u 3 mjesecu ove nam godine i to se sredilo i sad sam malo savlado neke stvari i sve manje koristim winshit :slight_smile: tj. samo kad ocem photoshop ili DW i tako te programe :slight_smile:

Slacware Rulez

slackware huh… 3 ca ja mislim… bez ikakve graficke povrsine… imao sam veoma los kompjuter ( i jedini izmedju ostalog )… kad sam nabavio bolji, onda je problem bio graficka kartica… nigdje drivera za ATI, onda dolazi SuSE koji je imao neku podrsku u verziji 6.1… od tada samo suse… vecinom koristim linux na serverima ali i na osobnom racunaru…

Pozdrav

ICE

Ako me pamćenje ne vara, počeo sa RH 4.xx, nije mi se svidio uopste posto ga nisam mogao da pokrenem poslije instalacije, nije podržavao moju grafičku kartu. Onda je došao RH 5, koji je bio puno bolji, našao sam driver za istu tu kartu i sve je ferceralo kao munja. Probam ti ja tako i Mdk, instalacija lagana, ali sve ostalo je bilo slično kao RH. Probam SUSE koji mi se svidio pravo i danas dan ga koristim na desktopu, više ili manje. Probao sam i Corel linux, kojije bio najlaganiji za instalaciju i konfiguraciju. I podržavao je dosta svega, ali ga ukinuše, jebiga.
Opet ti ja polaganice probam RH, koji i dan danas fercera na mom serveru, probam Mdk i odustanem definitivno od njega i okrenem se SUSE-tu totalno. Probavao sam i jos dosta drugih linux’a i sličnih sistema kao E-Smith (baziran na RH), debijan, itd…
Ali mi se suse pravo svidio za desktop, RH na serveru i opići.

Pozdravi od

Dine

Hmmm… SuSE 5.1 - koji je već tada bio star k’o grčka - instalirao, probao, obrisao. Nije mi se svidio jer nisam znao napraviti zoom out :wink: (virtualni desktop 1024x768, stvarni 640x480) Cijela stvar me se dojmila, super, divno krasno, ali eto godina 1998 a ja da radim sa softverom koji izgleda kao da je iz 1988. Nekih godinu kasnije me upoznali sa čudom koje se zove KDE, opet instalirao stari suse, rekompajlirao kernel, svidjelo mi se jako, napisao članak o tome za READ.ME magazin (koliko godina prije Infa?) Tad sam naučio na vlastitoj muci da RPM za suse nije isto što i RPM za redhat :wink:
Dobio novi kompjuter, instalirao RedHat 7.0 - ko će se zaje*avat sa ovakim i onakim rpmovima, daj ono što svi koriste - rekompajlirao kernel, KDE, cijela stvar izgleda vrlo upotrebljivo - ali u pravilu nakon sat-dva igre opet se vraćam na Windows. Nije prepoznao štampač, skener, točkić na mišu, a ni monitor ne radi baš sjajno. Poslije toga prešao na RH 7.3, opet isti problemi, osim toga radi očajno sporo, živciram se, formatiram particiju. Onda mi Amila dade Mandrake 8.2 - brz k’o munja, prepoznat štampač, skener, miš, monitor, lijepo izgleda. Dovoljno da i definitivno pređem na Linux i ostavim winblowze za rijetke situacije kad mi stigne CDR fajl ili izađe nova igra. Od tada nisam mijenjao distribuciju :wink: ne diraj što radi. Probao sam Suse prošle godine, iznervirala me struktura menija, direktorija, fontovi, teme, sve živo.
Na serverima isključivo koristim SuSE radi YOU - super je redhat server ako plaćaš za njega :wink: na žalost, to je trošak koji ne mogu i neću opravdati.

Hm…bilo je to nekada davno…recimo 1997 i to je bio naravno REDHAT …
Rekoh tada samom sebi --> sta je ovo ovako ruzno/jadno …pa nema ni GUI ( jer kartica nije radila …cuvena ATI onboard sa 1 MB ).
Nakon toga suse, pa debian i na kraju gentoo…
Potpuni prelaz na linux se desio pocetkom 2000/01…od tada sam potpuno zadovoljan sa linux-om

Ja sam, necete vjerovat, pola godine furala samo SecureCRT i kacila se na razlicite mashine preko winblowsa, nisam jos poznavala ove pingvine :wink: te sam se morala d0obro pomucit da pronadjem nekoga ko zna sta je uopste linux, a ne da mi pozajmi da ga install.
Prvo sam install Mandrake, i to na pravu kantu!! :)spelovala sam ga kako se i pise :o) Fakticki sam samo preko IRCa mogla razgovarati o tome, pa nisam znala kako se tacno izgovara.

pa mogla si pitati… toliko me znas i nisi se sjetila da izgovoris jednu jedinu rijec… LINUUX :wink: ah sta ces…

Pozdrav

ICE

PS: pocetak sa konzolom i nije los…

Moj prvi susret sa Linuxom je bio dosta davno. U nekim novinama došao je neki stari Debian koji nije ništa podržavao. Nravno pobrisao sam ga sa diska automatski nakon ogromnog razočarenja. Nešto kasnije dobio sam Mandrake koji je bio očajan - kada bih kliknuo desnu tipku na mišu pocrni mi cijeli ekran. Neka verzija ispod 8 (čini mi se). Međutim radila je konzola i u to vrijeme dobio sam neku Red Hat bibliju koju sam veoma brzo progutao. I tada se susrećem sa SuSE Linux-om koji smo nabavljali veoma teško. od tada sam se prebacio na korištenje Linux-a u potpunosti. Nešto poslije razvija se i ze.lugbih.org i par mjeseci kasnije osniva se lugze. Ma čudno je to sve nekako. Sve u svemu ima od toga dosta…

Uz neki časopis dođe RedHat 5.2, sve je odmah proradilo, malo se igrao, ali prilikom sljedeće sesije reformatiranja Winblowsa otišao i RH u nepovrat.

Pokušaj br. 2
Posudio od prijatelja kutiju sa CD-ovima i priručnikom (valjda me je oduševila nijansa zelene na kutiji) instalirao i sve proradilo. Eh, taj SuSE 6.2 (ili tako nešto) je prvi i zadnji originalni SuSE koji sam probao :wink: Ta distro je skršena zato što sam sve radio kao root, no zaraza je uhvatila maha i od tada je na disku najmanje jedna Linux distribucija.

Probao sam i neke druge “popularnije” distribucije (RH 7.3 - 9.0; MDK 9.2), ali ništa nije kao SuSE. Sve pod konac. Jako se poštuju standardi (prvi su furali Linux Standard Base).

Yast
—8<—
First, make it work
Then, make it work well
And then, make it fast
—>8—

Tada sam koristio win98 koji je nakon 17-te reinstalacije nekako šljakao na mom kompjuteru. Ali tom sistemu nikada nisam vjerovao i nikada nisam tačno znao šta se zapravo dešava na njemu. Neću nabrajati sve loše osobine, samo bi napomenem neprestano registrovanje i unošenje ličnih podataka za svaku instaliranu sitnicu koje me je užasno nerviralo. Slučajno sam naišao na jedan časopis u kojem se nalazio test aktuelnih sistema winME i SuSE 7.1 . Kad sam vidjeo da SuSE ima samo najbolje ocjene: za izbor aplikacija, sigurnost, cijenu, i suport odlučio sam da ga potražim u regalima supermarketa te da se usudim na instalaciju nepoznatog. Prvi utisak je stvarno bio pozitivan jer sam sjedio pred vrlo elegantnim desktopom (kde2) na kojem se pojavio neki čarobnjak te mi je htjeo da objasni prednosti ovog desktopa. Uz to sam imao neku sreću da sam baš u to vrijeme prešao u jednu firmu gdje su radila dva “zaražena” pingvina koji su mi često davali savjete za početak. Situacija je danas takva da ja često dajem njima savjete ( možda zato što imam više vremena za israživanje nepoznatog). Od izlaska verzije 8.0 koristim SuSE na desktopu , bez ijedne reinstalacije. Nikada mi se sistem nije “zaledio”. Sve funkcioniše kao prvog dana instalacije. Priznajem, za neke stvari mi je trebalo duže da ih podesim ali mi se to vrijeme vratilo u tome što sve funkcioniše bez ikakvih negtivnih iznenađenja i fenomena. I ja sam isprobao neke druge distribucije ali u suštini je sve isto. awk na Knoppixu nije bio ništa moćniji od awka na SuSEu. Sve u svemu, kameleon mi ostaje najsimpatičnija životinjica na radnom stolu.

Negdje potkraj 2002., prva disrtibucija koju sam imal bio je suse8.1.
Ja sam sa suse distribucijom i prezadovoljan.

Godina: 1996
Mjesec: Nepoznat
Prva distribucija: Slackware
Verzija: nepoznata
Kernel: 1.3.27

[quote]Godina: 1996
Mjesec: Nepoznat
Prva distribucija: Slackware
Verzija: nepoznata
Kernel: 1.3.27[/quote]

e mi smo izgleda tu negdje :wink: ali ipak - skidam ti kapu kad si uspio instalirati slackware tako rano :wink:

Pozdrav

ICe

[quote]Godina: 1996
Mjesec: Nepoznat
Prva distribucija: Slackware
Verzija: nepoznata
Kernel: 1.3.27[/quote]

baci me malo da pregledam prasnjave CD-ove
Kernel : 1.2.13 i 1.3.18 je dolazio na Slacku 3.0… negdje nov 95
vidis ovo bi se moglo probati na nekoj trulji i instalirati :slight_smile:

imam i Slack 3.3 (sredina 97)… na njemu je kernel 2.0.30 . takodje i na Debian-u 1.3.1
po svemu sudeci to ti je bio Slack 3.1

Godina: 2001
Mjesec: Septembar
Distro : Mandrake 8.0 il tak nes nisam siguran

Ali prije toga (1999/2000) sam instalirao nes sto se zvalo minilinux ili nes slicno na FAT particiju, vidio ima se puno pisati (console) i obriso. Onda je u Mrezinom CD-u dosao Mandrake i tak sam ja fino poceo da upoznajem novi (bolji) svijet :slight_smile: Poslije Mandrake-a instalirao sam RedHat 6.0, zatim nove distroe Mandrake-a, RedHat-a, Debian-a, SuSE-a, i sad najzad koristim najboji od svih, a to je Slackware od njegove 8 verzije :slight_smile:

Et to je ukratko :slight_smile:

Pozdrav svima :slight_smile:

[quote][
imam i Slack 3.3 (sredina 97)… na njemu je kernel 2.0.30 . takodje i na Debian-u 1.3.1
po svemu sudeci to ti je bio Slack 3.1[/quote]

Tačnije bila je verzija 3.0. Sada pogledah knjigu na kojoj piše verzija koju sam imao na nekom cd-u, ali sam taj cd bacio. Šta će mi star je. To ti je isto kao da koristiš win 3.0.